StoryEditor

Osobný bankrot sa nevyužíva, aj keď môže byť výhodný

06.09.2006, 00:00
Od januára tohto roku môže oficiálne skrachovať nielen firma, ale aj konkrétny človek. Osobné bankroty sa však veľmi nerozmohli a v prvom polroku 2006 túto možnosť využilo iba deväť ľudí. A to aj napriek tomu, že podľa analytikov je nejakým spôsobom zadlžený každý desiaty Slovák starší ako 15 rokov.
Od januára tohto roku môže oficiálne skrachovať nielen firma, ale aj konkrétny človek. Osobné bankroty sa však veľmi nerozmohli a v prvom polroku 2006 túto možnosť využilo iba deväť ľudí. A to aj napriek tomu, že podľa analytikov je nejakým spôsobom zadlžený každý desiaty Slovák starší ako 15 rokov. Osobný bankrot zatiaľ vyhlásil iba každý 60-tisíci človek. Na porovnanie, v Spojených štátoch úpadok vyhlásil každý 138. Američan.
Na možnosť osobného bankrotu si ľudia na Slovensku ešte nezvykli a odrádza ich aj fakt, že cely proces je zložitý a treba si zaplatiť advokáta.

Na bankrote sa dá ušetriť
Osobný finančný krach pritom môže byť pre dlžníka, ktorý nie je schopný splácať svoje záväzky, výhodný. Ak si nahonobí dlhy napríklad za dva milióny korún, pravdepodobne príde len o polovicu z nich. Pol milióna zaplatí zo svojho majetku v konkurze a zvyšok cez tzv. oddlženie. "Peniaze, ktoré získa konkurzný správca predajom majetku, rozdelí pomerne jednotlivým veriteľom," hovorí Ján Zanovit z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti. Predať však nemôže osobné veci, nevyhnutné vybavenie domácnosti či zdravotné pomôcky. Nemal by pritom siahnuť ani na štandardný byt, inak musí nájsť náhradné ubytovanie.

Spláca sa tri roky
Súd potom určí, koľko bude dlžník splácať zo svojho platu počas nasledujúcich troch rokov. Nesmie mu pritom siahnuť na životné minimum. "Jeho splátky nesmú byť dokonca vyššie ako 70 percent z čistého príjmu," dodáva Zanovit. Ak teda majú bezdetní manželia spolu mesačný príjem 20-tisíc korún, mesačne splácajú maximálne jedenásť a pol tisíca korún. Za jeden rok je to necelých 140-tisíc a za tri roky 400-tisíc korún.
Keďže v konkurze zaplatili pol milióna korún a počas troch tzv. skúšobných rokov ďalšieho skoro pol milióna korún, spolu vrátia veriteľom necelý milión korún. A hoci ich pôvodný dlh bol dva milióny korún, zvyšný miliónový "nedoplatok" im súd odpustí.
"Je to doživotné riešenie, ako sa zbaviť dlhov," tvrdí právnička Zuzana Beresecká. Počas týchto troch rokov však musí "skrachovalec" vynaložiť úsilie na získanie zamestnania alebo začatie podnikania, ktoré mu zabezpečí primeraný príjem. Výhodou osobného úpadku je podľa Zanovita aj fakt, že po vyhlásení konkurzu už nemôžu exekútori siahnuť na jeho majetok. Nevýhodou podľa Bereseckej je však to, že stále musia preukazovať snahu zbaviť sa svojich dlhov.
Zachrániť sa vyhlásením bankrotu teda nemôže každý. V prípade, že dlžník nemá prácu, poberá iba sociálne dávky a nemá ani žiaden majetok, ostáva aj naďalej dlžníkom.

Bankám nik neskrachoval
Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic umožnil krachovať aj nepodnikateľom, pretože sa v posledných rokoch zvyšuje dostupnosť rôznych pôžičiek, a tým aj pravdepodobnosť ich nesplácania. Banky však zatiaľ žiadnu výhodu zo zavedenia osobného bankrotu nepocítili, keďže podľa štatistík rezortu spravodlivosti ešte žiaden úpadok nebol reálne schválený. "Nemáme žiadnu skúsenosť s klientom, ktorý by na seba vyhlásil bankrot," tvrdí hovorkyňa VÚB Alena Walterová. Podľa hovorkyne ČSOB Marty Krejcarovej však bankové domy vidia prínos v tom, že sa zefektívni konanie voči dlžníkom.
Výhodou veriteľov pri osobných bankrotoch oproti exekúcii je, že cez konkurz môže byť vyrovnaný každý z nich, nielen ten, ktorý podá návrh. K svojim peniazom sa pritom môžu dostať približne za štyri roky (konkurz v priemere trvá jeden rok).

Štatistiky o osobnom bankrote *
Návrhy na oddĺženie FO - podnikateľ

6

Návrhy na oddĺženie FO - nepodnikateľ

3

Spolu

9

Z toho:   
– Začatý osobný bankrot

0

– Vybavené inak

4

– Nevybavené návrhy

5

* údaje od 1.januára 2006 do 30. Júna 2006
Zdroj: MS SR
01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šírenie SARS ešte nedosiahlo vrchol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 17:24