StoryEditor

Plošné kontroly živnostníkov budú pokračovať

16.02.2003, 23:00
Živnostenské úrady sa aj v tomto roku budú zameriavať na plošné kontroly. Znamená to, že previerky budú vykonávať u živnostníkov s rovnakým predmetom podnikania naraz na celom Slovensku. Vlani už takýmto spôsobom plošne preverili cestovné kancelárie. HN o tom informoval riaditeľ odboru živnostenského podnikania ministerstva vnútra Ján Dutko.
Vlani vykonali pracovníci živnostenských úradov 32-tisíc kontrol a uložili pokuty vo výške 17,5 milióna korún. To je o zhruba 1,5 milióna korún viac ako v roku 2001, keď sa vykonalo 33 200 kontrol. Počet zistených porušení sa pritom znížil. Dôraz sa podľa Dutka kladie na spoľahlivosť zistenia skutkového stavu pri kontrole a komplexnosť jej posudzovania.
Veľká novela živnostenského zákona od septembra 2001 presmerovala výkon ochrany verejného záujmu na úseku živnostenského podnikania z úradov na miesto skutočného výkonu podnikania, teda do prevádzkarní a do priestorov, ktoré s podnikaním súvisia. Zároveň posilnila kompetencie úradov.
Zamestnanci živnostenských úradov sa musia preukázať preukazom kontrolóra. Môžu požadovať preukázanie totožnosti osôb prevádzkujúcich živnosť, vstupovať do priestorov podnikateľov, do prevádzkarní, požadovať potrebné doklady, informácie a vysvetlenia. Sú oprávnení priamo uložiť opatrenia na odstránenie nedostatkov.
Podľa riaditeľa Úradu Slovenskej živnostenskej komory Jána Kadúca živnostníci chápu kontrolu ako formu pomoci, ak je zameraná preventívne. Pozitívny význam môže mať, ak sú predpisy stabilné a nie, ak sa často sa menia. Inak sa kontrola stáva skôr strašiakom.
Podobný názor má aj generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová: "Dobré je, ak výsledkom kontroly nie je vždy len pokuta. Rada môže veľmi povzbudiť." Ako príklad uvádza malých obchodníkov, u ktorých sa kontroluje označenie predajne, čiže názov, meno majiteľa, meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne. "U živnostníka ide najčastejšie výlučne o jednu osobu a jeho meno sa vyžaduje na jednom označení napísať aj trikrát. Ak to nemajú, a verím, že nie vždy úmyselne, dostávajú pokuty," dopĺňa Kromerová. Nepríjemná je podľa nej aj povinnosť uviesť na viditeľnom mieste meno prevádzkovateľa vrátane bydliska.
Pri niektorých kontrolách by bola podľa Kadúca vhodná účasť iných osôb ako z kontrolného orgánu, čo by zvýšilo autoritu kontroly. Očakáva, že na vyžiadanie orgánov štátnej správy budú pri kontrolách ako prizvané osoby prítomní zástupcovia komory, čo im umožňuje zákon.
Najčastejšie zistené nedostatky u živnostníkov
neoznačená prevádzkáreň
používanie neuplneho obchodného mena
neautorizovaná inšpekčná kniha
nedostatočne prekazanie nadobudnutia tovaru a materiálu
neuzavretie pracovnoprávneho vzťahu k podnikateľovi u zodpovedného zástupcu
neplnenie si oznamovacích povinností voči živnostenským úradom.
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:23