StoryEditor

Konkurzných správcov už žrebuje počítač

19.12.2005, 23:00
Konkurzní správcovia sa už vyberajú ponovom. Od 15. decembra ich mená losuje počítač. Do včerajšieho dňa bolo takto vybraných

Konkurzní správcovia sa už vyberajú po novom. Od 15. decembra ich mená žrebuje počítač. Do včerajšieho dňa bolo takto vybraných
jedenásť správcov. Z toho deviati v Bratislave, dvaja v Košiciach a zatiaľ žiaden v Banskej Bystrici.
Ich mená, ako i názvy firiem v konkurze, odmietli kompetentní na súdoch uviesť. Nevedeli to spresniť ani na ministerstve spravodlivosti. "V tomto momente nás to nezaujíma," povedal hovorca rezortu Richard Fides. Podľa neho je dôležité hlavne to, či súdy majú nainštalovaný softvér pre náhodný výber. "Majú ho, a tak sú pripravené používať ho pri výbere správcov," dodal.
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic chce náhodným výberom správcov zúžiť priestor na korupciu a konkurznú mafiu. Hovorca Združenia konkurzných správcov Kamil Beresecký si myslí, že nový systém bude vyvolávať menej pochybností. "Ak ide o náhodný výber, nikto už nemôže povedať, že je výber správcu zmanipulovaný," konštatuje Beresecký.
V minulosti si konkurzného správcu z ich zoznamu vyberal sám sudca. Dôležité podľa konkurzného sudcu Milana Ďuricu boli pri výbere dobré skúsenosti s konkrétnym správcom či vyťaženosť správcov. Toto sa zmenilo až v septembri 2001. Iba jeden deň pred vyhlásením konkurzu na poslednú skrachovanú banku -- Devín banku. Vtedajší minister spravodlivosti Ján Čarnogurský podpísal vyhlášku, ktorou sprísnil výber správcu a zmenšil právomoci sudcu pri výbere. Podľa nej mohol sudca vybrať správcu zo zoznamu, ale podľa poradia. To znamená, kto bol na rade, na toho pripadol najbližší konkurz v danom kraji.
Aj teraz vyberá elektronický systém správcu zo zoznamu, ale sú na ňom už len advokáti. Ekonómovia z neho vypadli v júli. Doterajší správcovia, ktorí neboli advokáti, sa budú môcť o zaradenie do zoznamu uchádzať až po januári budúceho roka. Dovtedy však musia spraviť odborné skúšky. O tom, kto bude zapísaný do zoznamu správcov, ako aj o pozastavení činnosti či vyčiarknutí zo zoznamu, od júla rozhoduje ministerstvo spravodlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 09:24