O dôvode vzniku potravinových káuz a bezpečnosti nákupov pre HN porozprával ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.
Ako je možné, že sa na Slovensku vyskytujú potravinové kauzy napriek tomu, že európska legislatíva je prísna?
Všetky tieto kauzy nepochádzajú zo Slovenska, ale z krajín Európskej únie a brazílske mäso z tretej krajiny. Vzhľadom na to, že v rámci Európy je otvorený trh s potravinami, dostanú sa vždy aj na Slovensko, alebo sú do našej krajiny nasmerované. V rámci potravinárskeho sektora dovážame 50 percent potravín. Takže, keď vznikne problém v nejakej členskej krajine, a ak si ho neustriehne, vznikajú kauzy ako je momentálne tá so slepačími vajíčkami s fipronilom. To je realita. Kontrolný mechanizmus záleží vždy na každej krajine. Legislatíva je jednotná a daná krajina musí garantovať, aby takéto potravinové škandály nevznikali.
f
Na akej úrovni sú kontroly v našom štáte?
Na základe histórie o slovenských potravinách...
Zostáva vám 85% na dočítanie.