StoryEditor

Japonsko potlačilo ochotu riskovať (menový komentár)

22.03.2011, 10:35
Riziko je v utorok na vzostupe, keďže trhy opäť dokazujú, že sú v súčasnosti schopné striasť zo seba takmer čokoľvek.

Dobré správy z Japonska tiež povzbudzujú ochotu riskovať a už tretí deň v rade tlačí index Nikkei do vyšších poschodí, zatiaľ čo japonské štátne dlhopisy zaznamenávajú výpredaj. Obnovené bombardovanie Líbye nie je považované za dôležité.

JPY na základe informácií o stave reaktorov posilňuje, všeobecne prevláda ochota riskovať

K dobrej nálade v Japonsku prispievajú aj správy o tom, že vlastník jadrovej elektrárne Fukušima, spoločnosť TEPCO, sa snaží o obnovenie dodávok elektriny do poškodených reaktorov a index Nikkei letí hore, v tejto v chvíli pridáva viac ako 4%. JPY z toho ťaží tiež, posilňuje tak voči EUR aj voči USD a zdá sa, že chce získať späť to, čo včera stratil. K pozitívnym vibráciám prispievajú aj zverejnené údaje o predaji obytných jednotiek v Tokiu (vo februári +24,9% r-r) a index aktivity vo všetkých priemyselných sektoroch (v januári +2,9% m-m), i keď zaujímavejšie budú z Japonska samozrejme ekonomické správy za marec a ďalšie mesiace, na základe ktorých budeme môcť začať hodnotiť škody spôsobené zemetrasením, cunami a únikom radiácie.

AUD a NZD na vzostupe

USD teraz robí to, čo vie najlepšie - opäť klesá. Tentoraz sa príležitosti chopili austrálsky a novozélandský dolár, pričom AUD sa v menovom páre AUDUSD pripravuje na zníženie na úrovni 1,01, zatiaľ čo NZDUSD práve prerazil hranicu 0,74, čo znova ukazuje, že dokonca ani niekoľkonásobné katastrofy očividne nedokážu potlačiť riziko na dlhšie ako týždeň . AUDUSD úspešne dosiahol 50denný kĺzavý priemer a ak sa udrží zvýšená chuť riskovať, NZDUSD sa počas dnešného dňa môže pokúsiť zdolať 100denný kĺzavý priemer na úrovni 0,7419.

GBP a CAD dnes v akcii?

Cez noc bol kalendár udalostí poloprázdny a všetka pozornosť sa teda sústredila na vyššie spomenuté údaje z Japonska - ďalší dôkaz toho, že riziko je na osamelej misii. Ako Veľká Británia, tak Kanada dnes však budú zverejňovať dôležité makroekonomické dáta, a to spotrebiteľské ceny, respektíve maloobchodné tržby. GBP sa pred zverejnením indexu spotrebiteľských cien o 09:30 GMT veľmi nehýbe a trhy zmiernili svoje očakávania ohľadom zvýšenia oficiálnej sadzby Bank of England v priebehu nadchádzajúcich mesiacov na 63 bázických bodov oproti najvyššiemu odhadu prevyšujúcemu 90 bázických bodov z doby tesne pred katastrofou v Japonsku.

  Mads Koefoed

  Macro Strategist, Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:49