StoryEditor

Íri ešte uvidia, aké zlé to môže byť (trhový komentár)

07.12.2010, 11:40
V centre pozornosti by sa opäť malo ocitnúť Írsko, pretože by malo schváliť rozpočet na rok 2011.

Inak z dnes zverejnených dát stoja za pozornosť nemecké podnikové objednávky a britská priemyselná výroba. Okrem toho sa USA dohodli na predĺžení Bushových daňových úľav.


Írsko bude schvaľovať rozpočet

Všetko nasvedčuje tomu, že írsky parlament dnes schváli rozpočet na rok 2011, ktorý ďalej zníži životnú úroveň bežných občanov, ktorí budú nútení znášať straty súvisiace s beznádejným snahami írskej vlády spasiť írsky finančný sektor záchranným balíčkom. V nasledujúcich rokoch dôjde zrejme ešte k zvýšeniu dane z príjmov fyzických osôb, avšak väčšina úsporných opatrení začne platiť už od budúceho roka. Inými slovami, vymanenie sa z recesie môže pre Írsko v dohľadnej budúcnosti zostať len zbožným prianím. Naďalej zastávame názor, že írska vláda mala odmietnuť záchranný balíček EÚ/MMF (a Íri stále v tomto ohľade majú nádej, ak si na začiatku roka 2011 zvolia novú vládu) a namiesto toho mala reštrukturalizovať štátny dlh. To by znamenalo, že by sa majitelia štátnych dlhopisov museli zmieriť s určitou stratou úplne rovnako, ako keď urobíte zlú investíciu, avšak namiesto toho budú straty prenesené na daňovníkov.


USA: Obama navrhuje predĺženie daňových úľav a dávok v nezamestnanosti

V Spojených štátoch predložil prezident Obama rámcový návrh týkajúci sa ako poistenia pre prípad nezamestnanosti, tak Bushových zákonov o znižovaní daní, ktorý by mal Kongresom prejsť, pretože prináša pre každého niečo. Po prvé, platnosť všetkých Bushových zákonov o znižovaní daní bude predĺžená o dva roky. Po druhé, vyplácanie dávok v nezamestnanosti sa predĺži minimálne o 13 mesiacov a budúci rok dôjde k 2% zníženiu dane zo mzdy. Futures na akcie sú teraz po oznámení tejto správy o niečo vyššie, zatiaľ čo pokladničné poukážky zaznamenávajú skôr výpredaj, pretože v USA k žiadnym úsporným opatreniam zjavne nedochádza.

Z krátkodobého hľadiska to bude mať pravdepodobne pozitívny vplyv na spotrebiteľské výdavky v USA vzhľadom na to, že z programu podpory v nezamestnanosti mali byť len v decembri vyradené až dva milióny príjemcov dávok. Ak sa však na tieto kroky pozrieme z dlhodobejšej perspektívy, nie je to dobrá správa pre dlhodobú nezamestnanosť, pretože takto postihnutí ľudia môžu byť ďalej izolovaní od trhu práce. Pre dlhodobo nezamestnaných je často oveľa ťažšie nájsť si znovu zamestnanie. Ďalej sa zdá, že výdavky v USA nemajú žiadne medze - centrálna banka vám o tom môže rozprávať - a zatiaľ čo táto politika môže určitú dobu pomerne dobre fungovať, môžeme len dúfať, že predseda Fedu má dôsledky QE2 naozaj "stopercentne" pod kontrolou, ako napodiv uviedol v jednom nedávnom interview.

  Mads Koefoed

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:57