StoryEditor

Škandál s kartami sa rozrastá, Čechom vybielili účty

19.11.2009, 09:50
Škandál so slabo zabezpečenými platobnými kartami pred kopírovaním údajov na nich, sa rozrastá. Nejde už len o Nemecko a Rakúsko, ale výmenu kariet ohlásili aj banky vo Švédsku a Fínsku. Počet kariet, ktoré české banky blokujú kvôli úniku dát, sa už pohybuje okolo 10 tisícom.

Kým v Nemecku treba vymeniť oveľa viac než pôvodne ohlásených 100.000 platobných kariet ľudí, ktorí cez leto dovolenkovali v Španielsku, v Rakúsku začala karty vymieňať aj Erste Bank.

Vo Fínsku a najmä vo Švédsku už úverové ústavy zablokovali asi 30.000 kariet.

"Epidémia" sa rozšírila na splátkové firmy

Tz. španielska kauza úniku dát z platobných kariet sa rozrastá. Po bankách v Česku aj ďalších krajinách, ktoré sťahujú veľké množstvo platobných kariet z obehu, sa "epidémia" zrejme rozšírila aj na splátkové firmy.

Takmer sedemdesiat kariet vymenila svojim klientom aj spoločnosť Home Credit. Ďalšia splátková firma Cetelem zatiaľ neeviduje kartu žiadneho z klientov v ohrození.

Rovnako ako u bánk nesie náklady procesu prevydania kariet spoločnosť Home Credit a klientom tak nevznikajú žiadne dodatočné náklady. 

České banky blokujú tisícky kariet

Počet kariet, ktoré české banky blokujú kvôli úniku dát tento rok v Španielsku, sa už pohybuje okolo 10 tisícom.

Ako dnes potvrdila serveru iHNed.cz banka ČSOB, len ona samotná kvôli tomu stiahla 6 tisíc ohrozených platobných kariet. Takmer dvetisíc ohrozených kariet už vymenila za nové GE Money Bank a rádovo stovky UniCredit bank.

Tri tisícky kariet teraz overuje aj Raiffeisenbank. "Niekoľko sto kariet už sme zablokovali, zvyšok monitorujeme a prípade reálneho ohrozenia dôjde k výmene aj týchto kariet," uviedol hovorca banky Tomáš Kofroň.

Najväčšia česká banka Česká sporiteľňa potvrdzuje stovky zablokovaných kariet. "Rádovo ide teraz o stovky zablokovaných kariet. Monitorujeme ďalšie tisícky ohrozených kariet," povedala iHNed.cz hovorkyňa ČS Pavla Langová.

Ak sa preukáže, že by teoreticky mohli byť zneužité, tak ich tiež zablokuje. "V súlade so získanými dátami z asociácií platobných kariet VISA a MasterCard sme z preventívnych dôvodov zablokovali cca 150 kariet našich klientov," uviedla Lucie Hálová, hovorkyňa Volksbank.

Zaskočení klienti

Sťahovanie kariet niektorých klientov zaskočilo. Hoci k povinnostiam banky patrí klienta o vykonanej blokácii informovať, pri tejto masívnej blokácii sa to nepodarilo vo všetkých prípadoch.

Karta, ktorú čitateľovi českých HN vydala ČSOB, prestala byť funkčná, bez toho mu to banka oznámila a on to zistil až keď si chcel vziať plnú nádrž na benzínovej pumpe. "Nikto ma o zablokovaní karty neinfomoval. A na pobočke, kam som išiel, sa mi síce ospravedlňovali, ale neboli mi schopní povedať, ako dlho to bude trvať, až mi príde nová karta. Vysvetľovali, že kvôli veľkému množstvo zablokovaných kariet sa výmena oneskoruje , "opisuje svoj čerstvý zážitok čitateľ.

Podľa hovorcu ČSOB Ivo Měšťánka banka telefonuje klientom kvôli blokácii karty a snaží sa o to celkom trikrát, aby ich zastihla. "Je možné, že pri tak veľkom množstve mohlo dôjsť k omylu, to nevylučujem, ale zatiaľ takéto informácie nemáme," povedal iHNed.cz Měšťánek.

"Všetci klienti by štandardne mali dostať novú kartu do troch dní. O konkrétnom čase informujú klientov ich pobočky, drvivá väčšina kariet tam už je pripravená. V jednotlivých prípadoch však mohlo dôjsť k predĺženiu doby dodania karty, za čo sa klientom ospravedlňujeme," dodala Irena Zatloukalová z ČSOB.

Vysaté účty

Španielska kauza už má aj prvé prípady Čechov, ktorým podvodníci stihli vysať peniaze z účtov. "U bezmála desiatich klientov ČSOB už k tomu došlo," potvrdil Měšťánek. Zároveň nevylúčil, že prípadov môže byť viac.

"Všetky ohrozené karty sme už zablokovali. Ale mohlo sa stať, že podvodné transakcie nastali pred tým a objavia sa kvôli dlhšiemu zúčtovaniu na účtoch až neskôr," dodal hovorca ČSOB. O peniaze ale klienti neprídu.

Po reklamácii u vydavetelské banke im stratu tento finančný ústav nahradí. Podľa expertov pritom banky tieto reklamácie vybavujú rýchlo, aby nestratili dôveru klientov. "Súčasný únik dát je najväčší, ktorý sme za posledných niekoľko rokov zažili, a tým aj väčšie množstvo kariet, ktoré blokujeme," potvrdzuje František Jungr, šéf Združenia pre bankové karty.

Podľa neho únik dát a možné ohrozenia kariet sa riešia niekoľkokrát do roka, ale väčšinou v menšom rozsahu, takže sa to často nedostane ani na verejnosť. "Prístup bánk je ale rovnaký, či už tých ohrozených kariet je sto, dvesto alebo päťtisíc," dodal.

Väčší prípad z posledných rokov je známy len zo Spojených štátov. K úniku údajov z desiatok miliónov kariet tam došlo v roku 2007.

Ľahké kópie

Odborníci tvrdia, že kreditné karty s magnetickým prúžkom, sú ľahko dešifrovateľné a kopírovateľné. V Nemecku sa však údaje, ktoré sa prekopírovali v Španielsku, nedajú zneužiť. Platby kartami sa totiž realizujú cez bezpečný čip EMV.

Avšak existujú krajiny, v ktorých sú údaje na prúžkoch kariet. Medzi ne patria popri Španielsku aj Spojené štáty.

Prechod k čipom

Tieto problémy nemá Veľká Británia. Keďže sa v nej pred šiestimi rokmi vynorilo množstvo podvodov s kreditnými kartami vybraných len magnetickým prúžkom, banky ich nahradili elektronickými čipmi a pinkódmi.

Hovorca združenia UK Payment, ktoré je strešnou organizáciou britských poskytovateľov úverov, uviedol, že krajina v súčasnosti nemusí robiť nijaké dodatočné bezpečnostné opatrenia. Prechod od magnetických prúžkov k čipom sa realizuje v mnohých krajinách a v Európe sa má skončiť v roku 2011.

Rovnaké opatrenia sa prijímajú aj v Latinskej Amerike a na severe kontinentu v Kanade. Spojené štáty však takýto plán nemajú. V posledných dňoch sa začali objavovať správy, že z niektorých kont dovolenkárov v Španielsku už zmizli peniaze. Banky si to odnesú Škody však nebudú znášať klienti ale banky, ktoré karty vydali.

Úlohou majiteľa karty je presne sledovať výpisy zo svojho účtu a v prípade záznamu o platbe, ktorú neuskutočnil, musí ho reklamovať vo svojej banke. Ústav má povinnosť nielen nahradiť škodu, ale nesmie účtovať ani úroky z úveru. Informovali o tom nemecké denníky Handelsblatt a Die Welt.

Online s expertom: Prečo banky blokujú karty? Sú ešte bezpečné?

01 - Modified: 2003-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výrok týždňa
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:34