StoryEditor

HDP rastie, no problémy pretrvávajú (komentár dňa)

21.08.2009, 00:00
Celkovo hodnotíme údaje Eurozóny za tento týždeň pozitívne, ale stále sa obávame, že pokles cien a rastúca nezamestnanosť zabrzdí návrat ekonomík Eurozóny k tempu rastu z predchádzajúcich rokov, hlavne ak vlády zastavia stimulačné balíčky.

Predvolebné Nemecko sa asi hrá so štatistikami

Podľa HDP Nemecko v 2. štvrťroku už prekonalo recesiu. Štvrťročný rast ich ekonomiky dosiahol namiesto analytikmi očakávaných -0,2 percent, úrovne +0,3 percenta. Vzhľadom k tomu, že rast za prvý štvrťrok dosahoval -3,5 %, nemecká ekonomika značne posilnila. Je to hlavne vďaka spotrebe súkromného aj verejného sektora. Na príjemnom prekvapení sa podieľal taktiež čistý vývoz, a to z rovnakého dôvodu ako pred dvoma týždňami v USA, kde vývoz síce poklesol, ale dovoz sa prepadol ešte hlbšie. Napriek tomu však problémy pretrvávajú.

Zamestnanosť  je pri počte 40,2 milióna pracovníkov stále nedostatočná. V porovnaní s prvým štvrťrokom sa jedná o 25-tisícový prepad, zatiaľ čo miera nezamestnanosti vyskočila o 0,2 % na úroveň 8,3 %. To môže zosilniť deflačné tlaky akumulujúce sa vo výrobných cenách, ktoré v júli utrpeli medziročný prepad o 4,6 %. Pokles výrobných cien skutočne naberá na obrátkach a môže sa tak odraziť na spotrebiteľských cenách, ktoré zatiaľ zostali takmer nedotknuté. Vzhľadom k nadchádzajúcim voľbám sa obávame, že niektoré nemecké štatistiky môžu byť nadhodnotené. O to tvrdší môže byť dopad na výsledkoch ekonomiky za druhý polrok.

Francúzsku pomáha šrotovné a daňové úľavy

Francúzska ekonomika v 2. štvrťroku rástla rovnakým tempom +0,3 percenta ako v Nemecku. Po poklese z prvého štvrťroku o -1,3 % tak naznačuje, že recesia vo Francúzsku by mohla byť na konci. Z veľkej väčšiny sa o dobré správy postaral čistý vývoz, ktorý v skutočnosti vzrástol o +1,0 %, zatiaľ čo dovoz poklesol o -2,3 %. Tu bol hlavným hýbateľom tovar vyrobený vo Francúzsku, ktorého objem sa zvýšil o +1,6 %, keďže vývozu aut prospela nemecká obdoba amerického šrotovného. Čistý vývoz zaistil +0,9 % rast HDP. Hlavným negatívnym faktorom boli zmeny zásob ktoré naznačujú, že francúzsky obchodníci ani výrobcovia v najbližšej budúcnosti neočakávajú zlepšenie tržieb.

K rastu HDP rovnako prispela spotreba súkromného sektora poháňaná stimulačnými balíčkami, ako sú daňové úľavy a šrotovné, ktoré zabrali podľa očakávaní. Spotreba už v prvom štvrťroku vzrástla o +0,2 % a pokračovala v raste aj v druhom o +0,3 %. Roztočiť HDP pomohli aj vládne výdavky, ktoré sa za rok zvýšili o +2,2 %.

Eurozónu ťahali hlavne Nemci a Francúzi

Analytikov prekvapil aj vývoj HDP v Eurozóne. Hlavne vďaka výsledkom z Francúzska a Nemecka ktoré prekonali očakávania, pokles predstavoval namiesto očakávaných -0,5 percenta, iba -0,1 percenta. Keď boli minulý štvrtok zverejnené údaje z Francúzska a Nemecka bolo jasné, že po 2,5 % páde v prvom štvrťroku je možné čakať výrazné posilnenie. Piatkové zverejnenie indexu spotrebiteľských cien v Eurozóne nasvedčuje obavám, že ceny v Európe môžu aj naďalej klesať, keďže v júli došlo v medzimesačnom porovnaní k poklesu o 0,7 % a jadro inflácie dosiahlo svoje trojročné minimum. Zvyšujúca sa nezamestnanosť môže vyvolať nové kolo deflácie.

Celkové očakávania pre 3. štvrťrok sa teraz v Eurozóne obracajú k rastu. Stále sa však obávame, že prílišný optimizmus nie je na mieste. Priemyselná výroba sa v júni napriek analytikmi predpovedanému 0,3 % rastu prekvapivo prepadla o 0,6 %.

Mads Koefoed

stratég trhu Saxo Bank

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:42