Kandidát Hlasu v eurovoľbách Branislav Ondruš. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kandidát Hlasu v eurovoľbách: Pellegrini vyzýval na upokojenie spoločnosti už pred atentátom

28.05.2024, 14:35
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini podľa Branislava Ondruša už v čase pred prezidentskými voľbami správne odhadol, že jedným z dominantných problémov slovenskej spoločnosti je príliš vysoká polarizácia a priveľa politického napätia.

Slovenská politická scéna je do istej miery pripravená na zmierňovanie napätia a pre Hlas-SD je táto úloha jedným zo základných poslaní.

Líder Hlasu Peter Pellegrini vyzýval na upokojenie spoločnosti dávno pred atentátom na Roberta Fica, bolo to jedno z kľúčových hesiel jeho prezidentskej kampane. V TASR TV to povedal kandidát Hlasu-SD vo voľbách do Európskeho parlamentu Branislav Ondruš.

Pellegrini podľa neho už v čase pred prezidentskými voľbami správne odhadol, že jedným z dominantných problémov slovenskej spoločnosti je príliš vysoká polarizácia a priveľa politického napätia.

"Mám pocit, že na slovenskej politickej scéne existuje zhoda na tom, že atentát je dôsledkom neúmernej a ďalej neakceptovateľnej radikalizácie v slovníku, ktorý politici používajú a v spôsoboch, akými vystupujú," konštatoval Ondruš.

Na otázku, či očakáva podobný postoj aj od Fica odpovedal, že si netrúfa špekulovať o tom, ako takáto trauma človeka zmení.

Myslí si však, že sa pokúsi prispieť k upokojeniu atmosféry v spoločnosti. Podľa Ondruša by sa tiež malo skončiť obdobie mediálnej "démonizácie" vybraných politikov a ľudia by mali pochopiť, že voľbami sa menia politické strany vo vláde, ale demokracia a jej inštitúcie ostávajú nezmenené.

Na margo dialógu vlády s európskymi inštitúciami Ondruš konštatoval, že kritické listy prišli od dvoch eurokomisárov, ktorí patria do tej istej európskej politickej rodiny ako Progresívne Slovensko, a aj v EP bola v súvislosti s diskusiami o témach domácej politiky aktívna najmä táto strana.

"Šimečka bol dlho podpredsedom EP za tú istú stranu, za ktorú je Didier Reynders komisárom v EK," poznamenal Ondruš. Znenie Reyndersovho listu poznal podľa neho líder PS Michal Šimečka skôr, ako sa k nemu mohol oficiálne dostať.

Jedným z cieľov Hlasu-SD v europarlamente preto podľa neho bude aj pravdivé a objektívne informovanie o situácii na Slovensku.

Priblížil, že má pripravené aj konkrétne agendy, líder eurokandidátky, nitriansky župan Branislav Becík, je odborník v oblasti pôdohospodárstva, Ondruš má na starosti sociálne veci a Ján Ferenčák, primátor Kežmarku, má na európskej úrovni riešiť problémy samosprávy. Spoločnou témou všetkých kandidátov je mier v Európe. Podľa Ondruša je úloha mierotvorcu pre EÚ prirodzená, zatiaľ sa v nej však presadzujú skôr militaristické tendencie, ktoré konflikt na Ukrajine predlžujú.

01 - Modified: 2024-06-25 19:01:03 - Feat.: - Title: Blaha sa vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady. Tak, ako avizoval po eurovoľbách 02 - Modified: 2024-06-18 12:20:25 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Aj Francúzi spoznali, aká je cena odklonu k populizmu 03 - Modified: 2024-06-16 17:35:34 - Feat.: - Title: Branislav Ondruš pre HN: Viac ako ambície Andreja Danka nás zaujíma, či SNS podporí zvýšenie minimálnej mzdy 04 - Modified: 2024-06-16 15:27:52 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini ukázal, v čom sa cíti ako doma. Dvaja lídri určite neoslavovali 05 - Modified: 2024-06-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Kaliňák s Naďom sa do seba naplno pustili, exminister mu mával "stratenými" dokumentmi
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
29. jún 2024 09:46