Bez liečby cukrovky sa vaše šance na otehotnenie a donosenie zdravého dieťatka veľmi znižujú, preto by ste pre seba mali urobiť maximum. Prinášame vám rady, ako sa stravovať, aby vaše tehotenstvo prebiehalo bez problémov a vytváralo priaznivé prostredie pre rast bábätka.
Ako by sa mala stravovať budúca mamička počas gravidity?
1. Stravu prispôsobte k liečbe cukrovky tak, aby dosahovala dobrú diabetickú kompenzáciu.
2. Dodržiavajte časový harmonogram inzulínového a stravovacieho režimu.
3. Konzumujte pestrú stravu s primeranou výživovou hodnotou.
4. Denný príjem energie úmerne zvýšte až do finálneho obdobia o 300 kcal/1250kJ. Najvhodnejšie je zamerať sa na postupný zvýšený energetický príjem od 4. do 9.mesiaca. Podľa spôsobu inzulínovej liečby je vhodné rozdeliť porcie jedla na raňajky – 20 %, dojedenie po raňajkách, obede a večeri do 1 h. až 2½ h. po 10 %, obed - 30 % a večera – 20 % z energetického obsahu celodennej stravy.
5. Zvýšený energetický obsah o 300 kcal/1250 kJ zabezpečujú živiny: bielkoviny a tuky. Sacharidy tvoria 50 – 55 % z tejto plánovane pridanej energie.
6. Primeraný prírastok v tehotenstve by mal byť < 12kg.
7. Vyberajte sacharidové potraviny s nízkym glykemickým indexom.
8. Strava by mala byť primeraná k vašej hmotnosti pred graviditou.
9. Keď vaša diabetická strava pred otehotnením zodpovedala 18 SJ na deň, počas gravidity sa počet SJ postupne zvyšuje od 4. do 9. mesiaca od 1 až do 3½ SJ na deň. Tie by mali byť rovnomerne prerozdelené na porcie jedla s prihliadaním na stav glykémií.
10. Počet SJ počas dňa postupne dopĺňajte dávkami mlieka, bieleho jogurtu, kyslomliečnych výrobkov s vlákninou. Jedálny lístok obohaťte o započítateľnú zeleninu, celozrnnú chlebovinu a to v takom množstve, ktoré postupne dosiahne v tomto prípade zvýšenie o 3½ SJ na deň.
Príklad:
Potravina |
Množstvo |
SJ |
Kcal/kJ |
Bielkoviny |
Tuky |
Mlieko |
200 ml |
1 |
100/418 |
6,7 g |
3,8 g |
Jogurt |
200 g |
< 1 |
72/300 |
9,2 g |
0,2 g |
Mrkva |
50 g |
½ |
22/90 |
0,5 g |
0 |
Celozrnný rožok |
½ ks |
1 |
71/299 |
2,3 g |
0,7 g |
Spolu |
|
3 ½ |
265/1107 |
18,7 g |
4,7 g |
Zvýšenie v % |
|
|
|
28 % |
16 % |
Vápnik v zelenine
V prípade, že ste ešte pred otehotnením mali alergiu na mlieko, svoju stravu obohaťte o prísun vápnika inými potravinovými zdrojmi, napríklad kelom, tofu, čínskou kapustou, brokolicou alebo cícerom. Navyše tieto potravinové, vápnikové zdroje neobsahujú cholesterol.
Počas gravidity nemusíte jesť za dvoch, ale ani hladovať. V tomto období nie je vhodné zapájať sa do žiadnych redukčných programov a aj zvýšený pohyb by mal byť primeraný k vášmu zdravotnému stavu.
Medzi sacharidovú potravinu patrí tiež voľná zelenina. Nezapočítava do počtu SJ v jedle a pomáha pri zasýtení, má nízku energetickú hodnotu. Odporúča sa denný príjem cca 500 g zeleniny, z toho časť v surovom stave a zvyšok technologicky upravená.
Zelenina:
spestrí jedálny lístok;
zabráni nežiaducemu nadmernému priberaniu na hmotnosti počas gravidity;
pomôže pri pravidelnom vyprázdňovaní;
organizmu dodá potrebné minerálne látky, vitamíny a vlákninu.
Denne by ste mali zjesť aj 2 až 3 porcie ovocia. Takisto ako zelenina vám poskytne obsah vitamínov, minerálnych látok a vlákninu.
Pri stravovaní uprednostnite kvalitu pred kvantitou.
Medzi nevhodné potraviny patria:
klobásy, párky, údené mäso a iné údeniny (pre vysoký obsah soli),
rýchlo zrejúce syry,
mastné jedlá a potraviny s vysokým obsahom tuku,
vnútornosti – hlavne pečeň,
sladkosti, koláčiky (aj dia),
alkoholické nápoje.
Obmedzte:
konzumáciu zemiakov (len primeranú porciu do počtu SJ),
biele pečivo a nelúpanú ryžu (tieto potraviny majú vyšší vplyv na glykémiu),
kompóty (vhodnejšie je surové ovocie),
kofeín (obmedzte pitie silnej kávy a nepite nápoje s kofeínom).
Čo sa odporúča?
bielkovinové potraviny – mlieko (cca ½ l denne - 2½ SJ), syry (25 – 30 g denne - 0 SJ), mäso, ryby, čerstvé vajcia, hydina (0 SJ), strukoviny (3 PL uvarených strukovín – 1 SJ);
porcia mäsa by nemala presiahnuť 150 – 200 g na deň (0 SJ); uprednostňujte varené alebo dusené mäso, nemastné časti z kurčaťa, morčacie mäso či králika a ryby
porcia jemnej šunky (50g/0 SJ);
denne zaraďujte o svojho jedálnička surovú zeleninu, prípadne jednoducho technologicky upravenú ako súčasť hlavného jedla (0 SJ);
celozrnné chleboviny (25 g/1 SJ);
primerané porcie ovocia (2 až 3 porcie – 2 až 3 SJ);
jedlá zahusťujte skôr menej ako viac. Na zahustenie pokrmu používajte škrobovinu a započítajte ju do obsahu SJ v jedle (1 SJ);
používajte pohánku a proso – sú bohatým zdrojom železa a zinku, obsahujú vitamíny skupiny B, vlákninu a rastlinné bielkoviny;
neprekročte dennú dávku čerstvého masla, a to do 20 g (0 SJ);
stravu pripravujte na kvalitných olejoch (denne do 20 g/1 PL – 0 SJ). Vhodný je olivový, repkový či slnečnicový olej.
dodržiavajte pravidelný pitný režim – pite nesýtené stolové vody s nízkym obsahom sodíka alebo vodu z vodovodu. Na stolových vodách čítajte etikety a zamerajte sa na obsah horčíka, vápnika a železa.
počas gravidity dopĺňajte dôležité minerálne látky a vitamíny na zabezpečenie správneho rastu a vývoju plodu:
√ vitamín B6 – pšeničné klíčky (1 PL/deň), ovocie, oriešky a orechy po štipkách (< ½ SJ), kvalitné mliečne výrobky;
√ vitamín B12 pre tvorbu červených krviniek a posilnenie nervového systému – mlieko a mliečne výrobky, sójové mlieko, droždie;
√ vápnik potrebný na správny vývoj kostí – mlieko, syry, tofu, tmavá listová zelenina, slnečnicové a sezamové semiačka po štipkách (65 g/1SJ), ktoré tiež obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a iné minerálne látky, železo, draslík, sú zdrojom vlákniny;
√ železo ako prevencia pred únavou a anémiou – tmavé mäso, tekvicové semiačka (75 g/1 SJ), strukoviny, ovsené vločky, tmavá listová zelenina, vaječný žĺtok;
√ zinok – tekvicové semiačka;
√ jód – jodidovaná soľ, morské ryby (0 SJ);
√ kyselina listová nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek a ako prevencia pred rázštepom chrbtice plodu a na únavu – zelené druhy zeleniny, fazuľa, vajcia, ovocie, droždie, a celozrnné obiloviny (nelúpaná ryža);
√ esenciálne mastné kyseliny – repkový, olivový olej
Jedzte s mierou, primerane a zdravo.
Páli vás záha?
Jedzte pomaly a každé sústo jedla dôkladne požujte.
Máte zápchu?
Konzumujte surovú zeleninu a celozrnné obilniny. Súčasťou večere nech je jogurt s ovsenými vločkami a ovocím, ale nezabúdajte ho správne započítať do obsahu SJ na dávku inzulínu. Denne jedzte ovocie, obmedzte banány (majú vyšší GI) a individuálne môžu spôsobiť pomalé vyprázdňovanie. Do jedálneho lístka zaraďte jedlá z fazule. Po prebratí a umytí ju nechajte odmočiť – napučať. Vodu viackrát zlejte, po 5 minútach varenia pridajte koreniny: trochu rasce, feniklu, cibuľu a aj bobkový list. Varte ju bez soli a pokrievky, aby čpavok a ostatné nežiaduce látky mali možnosť unikať. Varte ju hlavne pomaly až do zmäknutia. Pri zápche pomôžu aj denné prechádzky na čerstvom vzduchu.
Mária Štefáková, diétna sestra