StoryEditor

Ak chcete otehotnieť a máte diabetes, stravovanie neberte na ľahkú váhu

08.07.2015, 00:54
Autor:
(dia)(dia)
Túžite po bábätku? Snažte sa o to, aby vaše glykémie boli dlhodobo ideálne.

Bez liečby cukrovky sa vaše šance na otehotnenie a donosenie zdravého dieťatka veľmi znižujú, preto by ste pre seba mali urobiť maximum. Prinášame vám rady, ako sa stravovať, aby vaše tehotenstvo prebiehalo bez problémov a vytváralo priaznivé prostredie pre rast bábätka.

 

Ako by sa mala stravovať budúca mamička počas gravidity?

1. Stravu prispôsobte k liečbe cukrovky tak, aby dosahovala dobrú diabetickú kompenzáciu.

2. Dodržiavajte časový harmonogram inzulínového a stravovacieho režimu.

3. Konzumujte pestrú stravu s primeranou výživovou hodnotou.

4. Denný príjem energie úmerne zvýšte až do finálneho obdobia o 300 kcal/1250kJ. Najvhodnejšie je zamerať sa na postupný zvýšený energetický príjem od 4. do 9.mesiaca. Podľa spôsobu inzulínovej liečby je vhodné rozdeliť porcie jedla na raňajky – 20 %, dojedenie po raňajkách, obede a večeri do 1 h. až 2½ h. po 10 %, obed - 30 % a večera – 20 % z energetického obsahu celodennej stravy.

5. Zvýšený energetický obsah o 300 kcal/1250 kJ zabezpečujú živiny: bielkoviny a tuky. Sacharidy tvoria 50 – 55 % z tejto plánovane pridanej energie.

6. Primeraný prírastok v tehotenstve by mal byť < 12kg.

7. Vyberajte sacharidové potraviny s nízkym glykemickým indexom.

8. Strava by mala byť primeraná k vašej hmotnosti pred graviditou.

9. Keď vaša diabetická strava pred otehotnením zodpovedala 18 SJ na deň, počas gravidity sa počet SJ postupne zvyšuje od 4. do 9. mesiaca od 1 až do 3½ SJ na deň. Tie by mali byť rovnomerne prerozdelené na porcie jedla s prihliadaním na stav glykémií.

10. Počet SJ počas dňa postupne dopĺňajte dávkami mlieka, bieleho jogurtu, kyslomliečnych výrobkov s vlákninou. Jedálny lístok obohaťte o započítateľnú zeleninu, celozrnnú chlebovinu a to v takom množstve, ktoré postupne dosiahne v tomto prípade zvýšenie o 3½ SJ na deň.

 

Príklad:

Potravina

Množstvo

SJ

Kcal/kJ

Bielkoviny

Tuky

Mlieko

200 ml

1

100/418

6,7 g

3,8 g

Jogurt

200 g

< 1

72/300

9,2 g

0,2 g

Mrkva

50 g

½

22/90

0,5 g

0

Celozrnný rožok

½  ks

1

71/299

2,3 g

0,7 g

Spolu

 

3 ½

265/1107

18,7 g

4,7 g

Zvýšenie v %

 

 

 

28 %

16 %

 

 

Vápnik v zelenine

V prípade, že ste ešte pred otehotnením mali alergiu na mlieko, svoju stravu obohaťte o prísun vápnika inými potravinovými zdrojmi, napríklad kelom, tofu, čínskou kapustou, brokolicou alebo cícerom. Navyše tieto potravinové, vápnikové zdroje neobsahujú cholesterol.

Počas gravidity nemusíte jesť za dvoch, ale ani hladovať. V tomto období nie je vhodné zapájať sa do žiadnych redukčných programov a aj zvýšený pohyb by mal byť primeraný k vášmu zdravotnému stavu.

Medzi sacharidovú potravinu patrí tiež voľná zelenina. Nezapočítava do počtu SJ v jedle a pomáha pri zasýtení, má nízku energetickú hodnotu. Odporúča sa denný príjem cca 500 g zeleniny, z toho časť v surovom stave a zvyšok technologicky upravená.

 

Zelenina:

spestrí jedálny lístok;

zabráni nežiaducemu nadmernému priberaniu na hmotnosti počas gravidity;

pomôže pri pravidelnom vyprázdňovaní;

organizmu dodá potrebné minerálne látky, vitamíny a vlákninu.

Denne by ste mali zjesť aj 2 až 3 porcie ovocia. Takisto ako zelenina vám poskytne obsah vitamínov, minerálnych látok a vlákninu.

 

Pri stravovaní uprednostnite kvalitu pred kvantitou.

 

Medzi nevhodné potraviny patria:

klobásy, párky, údené mäso a iné údeniny (pre vysoký obsah soli),

rýchlo zrejúce syry,

mastné jedlá a potraviny s vysokým obsahom tuku,

vnútornosti – hlavne pečeň,

sladkosti, koláčiky (aj dia),

  alkoholické nápoje.

 

Obmedzte:

konzumáciu zemiakov (len primeranú porciu do počtu SJ),

biele pečivo a nelúpanú ryžu (tieto potraviny majú vyšší vplyv na glykémiu),

kompóty (vhodnejšie je surové ovocie),

kofeín (obmedzte pitie silnej kávy a nepite nápoje s kofeínom).

 

Čo sa odporúča?

bielkovinové potraviny – mlieko (cca ½ l denne - 2½ SJ), syry (25 – 30 g denne - 0 SJ), mäso, ryby, čerstvé vajcia, hydina (0 SJ), strukoviny (3 PL uvarených strukovín – 1 SJ);

porcia mäsa by nemala presiahnuť 150 – 200 g na deň (0 SJ); uprednostňujte varené alebo dusené mäso, nemastné časti z kurčaťa, morčacie mäso či králika a ryby

porcia jemnej šunky (50g/0 SJ);

denne zaraďujte o svojho jedálnička surovú zeleninu, prípadne jednoducho technologicky upravenú ako súčasť hlavného jedla (0 SJ);

celozrnné chleboviny (25 g/1 SJ);

primerané porcie ovocia (2 až 3 porcie – 2 až 3 SJ);

jedlá zahusťujte skôr menej ako viac. Na zahustenie pokrmu používajte škrobovinu a započítajte ju do obsahu SJ v jedle (1 SJ);

používajte pohánku a proso – sú bohatým zdrojom železa a zinku, obsahujú vitamíny skupiny B, vlákninu a rastlinné bielkoviny;

neprekročte dennú dávku čerstvého masla, a to do 20 g (0 SJ);

stravu pripravujte na kvalitných olejoch (denne do 20 g/1 PL – 0 SJ). Vhodný je olivový, repkový či slnečnicový olej.

dodržiavajte pravidelný pitný režim – pite nesýtené stolové vody s nízkym obsahom sodíka alebo vodu z vodovodu. Na stolových vodách čítajte etikety a zamerajte sa na obsah horčíka, vápnika a železa.

počas gravidity dopĺňajte dôležité minerálne látky a vitamíny na zabezpečenie správneho rastu a vývoju plodu:

√ vitamín B6 – pšeničné klíčky (1 PL/deň), ovocie, oriešky a orechy po štipkách (< ½ SJ), kvalitné mliečne výrobky;

√ vitamín B12 pre tvorbu červených krviniek a posilnenie nervového systému – mlieko a mliečne výrobky, sójové mlieko, droždie;

√ vápnik potrebný na správny vývoj kostí – mlieko, syry, tofu, tmavá listová zelenina, slnečnicové a sezamové semiačka po štipkách (65 g/1SJ), ktoré tiež obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a iné minerálne látky, železo, draslík, sú zdrojom vlákniny;

√ železo ako prevencia pred únavou a anémiou – tmavé mäso, tekvicové semiačka (75 g/1 SJ), strukoviny, ovsené vločky, tmavá listová zelenina, vaječný žĺtok;

√ zinok – tekvicové semiačka;

√ jód – jodidovaná soľ, morské ryby (0 SJ);

√ kyselina listová nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek a ako prevencia pred rázštepom chrbtice plodu a na únavu  – zelené druhy zeleniny, fazuľa, vajcia, ovocie, droždie,  a celozrnné obiloviny (nelúpaná ryža);

√ esenciálne mastné kyseliny – repkový, olivový olej

 

Jedzte s mierou, primerane a zdravo.

 

Páli vás záha?

Jedzte pomaly a každé sústo jedla dôkladne požujte.

 

Máte zápchu?

Konzumujte surovú zeleninu a celozrnné obilniny. Súčasťou večere nech je jogurt s ovsenými vločkami a ovocím, ale nezabúdajte ho správne započítať do obsahu SJ na dávku inzulínu. Denne jedzte ovocie, obmedzte banány (majú vyšší GI) a individuálne môžu spôsobiť pomalé vyprázdňovanie. Do jedálneho lístka zaraďte jedlá z fazule. Po prebratí a umytí ju nechajte odmočiť – napučať. Vodu viackrát zlejte, po 5 minútach varenia pridajte koreniny: trochu rasce, feniklu, cibuľu a aj bobkový list. Varte ju bez soli a pokrievky, aby čpavok a ostatné nežiaduce látky mali možnosť unikať. Varte ju hlavne pomaly až do zmäknutia. Pri zápche pomôžu aj denné prechádzky na čerstvom vzduchu.

 

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2007-07-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tento týždeň na trhoch
01 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 05 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
05. november 2024 13:36