Ako preukázala štúdia Univerzity La Sapienza v Ríme, extra panenský olivový olej znižuje koncentráciu glukózy v krvi, ba dokonca u zdravých ľudí zvyšuje v krvi koncentráciu inzulínu. Podľa tejto štúdie, uverejnenej v časopise Nutrition & Diabetes, má teda extra panenský olivový olej určité účinky pri prevencii, ale aj pri liečbe cukrovky. Už jedna desaťgramová dávka tohto prírodného produktu denne pôsobí rovnako ako ústne podávané antidiabetikum. Extra panenský olivový olej zvyšuje množstvo práve týchto hormónov. Vedci na Poliklinike Umberta I Univerzity La Sapienza sledovali počas výskumu glykemický a lipidický profil 25 zdravých osôb, ktorým v prvých dňoch výskumu podávali jedlá bez obsahu extra panenského olivového oleja.
V druhej fáze výskumu im už podávali pokrmy, ktoré obsahovali aj takzvané „tekuté zlato“. Výsledky ukázali, že dve hodiny po tom, čo účastníkom podali pokrm s extra panenským olivovým olejom, mali výrazne nižšie hodnoty glykémie a vyššie hodnoty inzulinémie. „Následne sa ešte uskutočnili pokusy na skupine diabetikov a už prvé výsledky sú povzbudivé,“ prezradili vedci.
„V tretej fáze štúdie budeme mať zdokonalenú terapiu, kde budeme používať extra panenský olivový olej, ktorá bude môcť pacientom s cukrovkou ponúknuť úplne prírodnú alternatívu bez vedľajších účinkov.“
StoryEditor
Denná dávka olivového oleja pôsobí rovnako ako ústne podávané antidiabetikum
Extra panenský olivový olej znižuje koncentráciu glukózy v krvi.