K tomu prispieva i správna výživa. Podľa zdravotníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ľudia by tak lepšie odolávali nástrahám ochorení, typických najmä pre zimné obdobie.
Ako zdôraznila vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ Ivana Sedliačiková, do jedálneho lístka, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, rozhodne patrí mlieko a výrobky z neho. "Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, niektoré mliečne výrobky aj zdrojom probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok na naše zdravie. Medzi najznámejšie probiotiká patria laktobacily a bifidobaktérie. Probiotiká obsahujú aj výrobky z ovčieho mlieka, napríklad bryndza," uviedla odborníčka.
Ako vysvetlila, v našich podmienkach sa na ľudskú výživu využíva predovšetkým kravské mlieko, ale stále viac ľudí konzumuje aj ovčie a kozie mlieko, ktoré majú vzácne špecifické zloženie. Ovčie mlieko obsahuje vyššie množstvá niektorých zdraviu prospešných zložiek ako kravské. Vzhľadom na vysokú viskozitu a svojráznu chuť sa ovčie mlieko nekonzumuje čerstvé, ale používa sa na výrobu syrov a bryndze. Bryndza je naša národná špecialita, súčasť viacerých národných jedál a považuje sa za mimoriadne prospievajúcu ľudskému zdraviu.
Mlieko, či už kravské, kozie alebo ovčie, odborníci v súčasnosti zaraďujú medzi najvýživnejšie a najkomplexnejšie potraviny. Okrem základných živín a príslušnej energie poskytuje ľudskému organizmu mnoho látok, ktoré sa vyznačujú nielen významnými výživovými, funkčnými, ale aj zdravotnými účinkami.
"Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Ďalšími zložkami sú tuk a mliečny cukor, ktoré sú pre nás nielen výborným zdrojom energie. Pre detský organizmus je mimoriadne významná zložka mliečneho cukru - galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív. Mliečny tuk je jemne emulgovaný a v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť. Jeho konzumácia je potrebná aj preto, že obsahuje v tuku rozpustné vitamíny A, D, E. Mlieko nás zásobuje aj bohatou minerálnou výživou. Je najlepším zdrojom vápnika, ktorý sa v organizme zúčastňuje na tvorbe a neskôr na udržiavaní pevnej kostnej hmoty a zubov, chráni nás aj pred osteoporózou. Mlieko je aj zdrojom draslíka a fosforu. Draslík, ktorého je vo výžive nedostatok, sa podieľa na udržiavaní krvného tlaku, reguluje rovnováhu telesných tekutín a napomáha správnej funkcii svalov. Fosfor spolu s vápnikom pomáha udržiavať pevné kosti," konštatovala Sedliačiková.
"Vzorom by nám mohlo byť Švajčiarsko a Francúzsko, kde napriek vysokému konzumu tučného mlieka a syrov je výskyt uvedených 'moderných ochorení' podstatne nižší," tvrdí odborníčka na výživu.
(TASR)