Aj medzi staršími ročníkmi diabetikov sú totiž takí, ktorým záleží na zdraví. Sú si vedomí, že dobrá kompenzácia diabetu im môže spríjemniť život i v pokročilom veku.
Verím, že diabetici
s pribúdajúcim vekom nezabúdajú na všetky rady a usmernenia týkajúce sa racionálneho stravovania, ba naopak, mnohí si začali viac vážiť svoje zdravie a radi by žili naďalej plnohodnotne. Znamená to, že vedia:
● počítať sacharidové jednotky (SJ) v jedle
● aké množstvo jedla majú zjesť na dávku inzulínu (v prípade, že sú na inzulínovej liečbe)
● že majú dojedať po hlavnom jedle (ak je takémuto režimu prispôsobená ich liečba a kontrola glykémií)
Nedostatok pestrej stravy
Diabetici-seniori ovládajú potrebné základné informácie o stravovaní a prirodzene očakávajú, že to budú rešpektovať a vedieť aj tí, ktorí im v domovoch dôchodcov zabezpečujú stravovacie služby. Nie vždy je to tak. Svedčí o tom aj úryvok z jedného z viacerých listov doručených do redakcie Diabetika: „Som obyvateľkou Humanus, n. o., v Hlohovci. Žije tu 80 klientov, z toho je približne 20 diabetikov. Varí sa jednotná strava pre všetkých. Dožadovala som sa dia stravy, no vyriešili to tak, že nám dávajú dia keksy, a keď pripravia múčne jedlo, tak nie je sladké. Chlieb je bledý, rožky grahamové. Dostávame veľmi málo zeleniny, a to na druhú večeru jednu malú rajčinu, alebo rajčiakový džús raz za dva týždne. Ak chcem mať viac zeleniny, tak si ju sama dokupujem. Bola by som vďačná za vzorový jedálny lístok diétnej sestry, aby sme mohli poučiť správu domova a aby nám aspoň čiastočne vyšli v ústrety. Pomohli by sme aj iným seniorským zariadeniam.“ V. M. z Hlohovca
Rešpekt k veku a zdraviu
Nechceme, samozrejme, radikálne zasahovať do zabehnutého spôsobu stravovania daných zariadení, ale namieste je usmernenie, ako popri strave inak zdravých seniorov prispôsobiť jedálny lístok aj pre diabetika.
Strava seniorov by mala byť:
● pestrá
● s primeranou energetickou a nutričnou hodnotou
● primerane korenená pre zníženú chuť do jedla
● pokrmy dostatočne tepelne upravené domäkka (pre problémy so žuvaním)
● pripravená v jednoduchej tepelnej úprave
● pravidelná – 3 hlavné jedlá a dojedanie po hlavných jedlách, aby sa senior neprejedal, ale ani nehladoval
● doplnená o dostatočný pitný režim
Aj keď sa seniori v domovoch dôchodcov dožadujú bezmäsitých, sladkých múčnych jedál častejšie, než je žiaduce, pretože s konzumáciou mäsa majú tráviace alebo žuvacie problémy, nie je vhodné časté servírovanie napr.:
● parených buchiet alebo dukátových buchtičiek so sladkým krémom
● a ďalších sladkých pokrmov.
Po sladkých jedlách diabetici rýchlejšie vyhladnú a následne si žiadajú zjesť ďalšiu porciu iného jedla. Môže to mať negatívny vplyv na ich hmotnosť, ktorá vo vyššom veku pribúda rýchlejšie z dôvodu nižšieho energetického výdaja pohybom.
Ako na to?
Do jedálneho lístka pre inak zdravých seniorov je možné zaradiť múčne jedlá, ale maximálne raz za týždeň. Ideálne je zvoliť vhodné bezmäsité jedlá, v ktorých základnou surovinou je zelenina a potraviny s vlákninou, ktoré zabezpečujú dlhší pocit zasýtenia. Vhodný je napr. zeleninový nákyp alebo zeleninový puding so zemiakmi alebo zemiakovou kašou a porciou zeleninového šalátu.
Hlad je prezlečený smäd
V niektorých prípadoch sa seniori dožadujú väčšej porcie jedla, ako je vhodné. Potrebná je správna osveta, aby sa zamysleli nad tým, či túžba po jedle nesúvisí s nedostatočným pitným režimom. Šálka teplého bylinkového čaju pokryje len časť potrebného pitného režimu, piť treba viac a tým je možné predísť prejedaniu.
Nechutenstvo
Opačným prípadom je nechutenstvo. Niekedy sa viaže len na konzumáciu istých základných potravín, ale tie sa dajú ľahko nahradiť inými, rovnako cennými a biologicky hodnotnými potravinovými zdrojmi. Keď sa prejavuje nechuť ku konzumácii mäsa, treba ho nahradiť primeraným množstvom mlieka, jogurtu, tvarohu alebo syra, mimoriadne vhodné sú aj strukovinové jedlá z fazule, hrachu, šošovice, cíceru alebo sóje. Je mnoho receptov, ktoré sú vhodné pre každú vekovú kategóriu, teda aj pre seniorov a zároveň pre diabetikov, ktorým sa veľkosť porcie prispôsobí k požadovanému počtu SJ (sacharidových jednotiek). Tak je možné diabetikom zabezpečiť okrem pocitu nasýtenia aj dobrú glykémiu.
Vhodný energetický príjem
Denný energetický príjem seniorov, ale aj diabetikov je individuálny; pri nižšom energetickom výdaji zodpovedá cca 1 700 kcal/7 100 kJ alebo 1 900 kcal/7 940 kJ. Z prijatej energie jedlom sú celkové tuky zastúpené do 30 %, bielkoviny tvoria cca 15 – 20 % a sacharidy 50 – 55 %, čomu v prípade diabetika zodpovedá 18 až 21 SJ.
Strava je rozdelená na tri hlavné jedlá a malé dojedenie.
Je pomerne jednoduché prispôsobiť jedálny lístok určený pre všetkých stravníkov a zároveň aj pre diabetikov. Nie je potrebné vypracovať osobitný jedálny lístok. Stačí malá úprava množstva pokrmov, aby sa dosiahol požadovaný počet sacharidových jednotiek.
Návrh na jednoduchú úpravu jedálneho lístka:
|
Množstvo jedla pre zdravých seniorov |
Množstvo jedla pre diabetikov 9/18 SJ |
Množstvo jedla pre diabetikov 9/21 SJ |
Raňajky |
|
4 SJ |
5 SJ |
pohár mlieka alebo sladká biela káva biela káva bez cukru alebo kakao s cukrom kakao bez cukru |
300 ml 300 ml -- 300 ml -- |
200 ml/1 SJ -- 220 ml/1 SJ -- 200 ml/1 SJ |
200 ml/1 SJ -- 220 ml/1 SJ -- 200 ml/1 SJ |
grahamový rožok celozrnný chlieb chlieb rožok |
2 ks 100 g 80 g 2 ks |
1,5 ks/3 SJ 75 g/3 SJ 60 g/3 SJ 1 ks/3 SJ |
2 ks/4 SJ 100 g/4 SJ 80 g/4 SJ 1 ks/3 SJ a 20 g chleba/1 SJ |
tvarohová nátierka bryndzová nátierka drožďová nátierka salámová nátierka sardinková nátierka |
50 g 50 g 50 g 50 g 50 g |
50 g/0 SJ 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ
|
50 g/0 SJ 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ |
paradajka paprika reďkovka cibuľka |
1 ks 1 ks 2 ks 1 ks |
1 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ 2 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ |
1 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ 2 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ |
Verzia 2 |
|
|
|
sladký čaj čaj bez cukru |
300ml - |
- 300 ml/0 SJ |
- 300 ml/0 SJ |
grahamový rožok celozrnný chlieb chlieb rožok |
2 ks 100 g 80 g 2 ks |
1,5 ks/3 SJ 75 g/3 SJ 60 g/3 SJ 1 ks/3 SJ |
2 ks/4 SJ 100 g/4 SJ 80 g/4 SJ 1 ks/3 SJ a 20 g chleba/1 SJ |
rastlinný tuk maslo |
10 – 20 g 10 g |
10 g/0 SJ 10 g/0 SJ |
10 g/0 SJ 10 g/0 SJ |
džem med džem bez cukru |
20 g 20 g 20 g |
- - 20 g/1 SJ |
- - 20 g/1 SJ |
šunka diétna saláma |
40 – 50 g 50 g |
40 – 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ |
40 – 50 g/0 SJ 50 g/0 SJ |
paradajka alebo paprika |
1 ks 1 ks |
1 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ |
1 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ |
Verzia 3 |
|
|
|
sladký čaj čaj bez cukru |
300 ml - |
- 300 ml/0 SJ |
- 300 ml/0 SJ |
grahamový rožok alebo celozrnný chlieb alebo chlieb alebo rožok |
2 ks 100 g 80 g 2 ks |
1,5 ks/3 SJ 75 g/3 SJ 60 g/3 SJ 1 ks/3 SJ |
2 ks/4 SJ 100 g/4 SJ 80 g/4 SJ 1 ks/3 SJ a 20 g chleba/1 SJ |
párok jemný |
1 ks |
1 ks/0 SJ |
1 ks/0 SJ |
horčica kečup
|
1 lyžička 40 g |
1 lyžička/0 SJ 40 g/1 SJ |
1 lyžička/0 SJ 40 g/1 SJ |
DESIATA alebo OLOVRANT |
|
2 SJ |
2 SJ |
ovocie: jablko broskyňa pomaranč
grapefruit banán |
1 ks 2 ks 1 ks
1 ks 1 ks |
1 väčšie/2 SJ 2 ks/2 SJ 1 ks + 1 malé jablko 1 ks/2 SJ 1 malý/2 SJ |
1 ks 2 ks/2 SJ 1 ks + 1 malé jablko/2 SJ
1 ks/2 SJ 1 malý/2 SJ |
mlieko a chlieb biely jogurt celozrnný chlieb ovocný jogurt |
200 ml 50 g 1 ks 50 g 1 ks |
200 ml/1 SJ 20 g/1 SJ 1 ks/1 SJ 25 g/1 SJ 1 ks/2 SJ |
200 ml/1 SJ 20 g/1 SJ 1 ks/1 SJ 25 g/1 SJ 1 ks/2 SJ
|
OBED |
|
4 SJ |
5 SJ |
polievky: zeleninová so závarkou strukovinová hovädzia s lievankou hrášková |
250 ml 250 ml 250 ml |
podľa hustoty 0,5 – 1 SJ 250 ml/0,5 – 1 SJ 250 ml/1 SJ 250 ml/0,5 – 1 SJ |
podľa hustoty 250 ml/0,5 – 1 SJ 250 ml/1 SJ 250 ml/0,5 – 1 SJ 250 ml/0,5 – 1 SJ |
chlieb k polievke |
-- |
- |
20 g/1 SJ |
hlavné jedlo: pečené rybie filé varené zemiaky hlávkový šalát sladký bez cukru |
100 g 200 g -- |
100 g/0 SJ 200 g/3 SJ porcia/0 SJ |
100 g/0 SJ 200 g/3 SJ porcia/0 SJ |
pečené kurča dusená ryža kompót kompót bez cukru |
1 stehno 180 g 100 g -- |
1 stehno/0 SJ 90 g/4 PL/2 SJ -- 100 g/1 SJ |
1 stehno/0 SJ 135 g/6 PL/3 SJ
100 g/1 SJ |
kurací perkelt (prsia) halušky paradajkový šalát |
100 g 150 g 100 g |
100 g/0,5 SJ 113 g/5 PL/2,5 SJ 100 g/0 SJ |
100 g/0,5 SJ 113 g/5 PL/2,5 SJ 100 g/0 SJ |
mäsový paprikáš cestovina – kolienka |
80 g 150 g |
80 g/1 SJ 90 g/4 PL/2 SJ |
80 g/1 SJ 90 g/4 PL/2 SJ |
mäsový puding zemiaková kaša s maslom karfiolový šalát s cukrom šalát s náhradným sladidlom |
80 g 200 g 100 g - |
80 g/1 SJ 150 g/4 PL/2 SJ
-
100 g/0 SJ |
80 g/1 SJ 150 g/4 PL/2 SJ
-
100 g/0 SJ |
pečená karbonátka fazuľkový prívarok chlieb |
80 g 200 ml 50 g |
80 g/1 SJ 200 ml/1 SJ 20 g/1 SJ |
80 g/1 SJ 200 ml/1 SJ 20 g/1 SJ |
VEČERA ako obed |
|
|
|
|
|
4 SJ |
5 SJ |
cestoviny s tvarohom mlieko |
180 g 100 g 300 ml |
135 g/6 PL/3 SJ 100 g/0 SJ 200 ml/1 SJ |
180 g/8 PL/4 SJ 100 g/0 SJ 200 ml/1 SJ |
zeleninové rizoto so syrom kečup cviklový šalát |
10 PL 50 g 20 g 100 g |
6 PL/3 SJ 50 g/0 SJ -- 100 g/1 SJ |
7 PL/3,5 SJ 50 g/0 SJ 20 g/0,5 SJ 100 g/1 SJ |
lievance plnené zeleninou a jogurtovou omáčkou ovocie |
3 lievance – |
2 lievance/3 SJ 2 kivi/1 SJ |
3 lievance/4,5 SJ 1 kivi/0,5 SJ |
halušky s bryndzou
acidofilné mlieko keks (dia) |
240 g (6 lyžíc)
250 ml – |
240 g (6 PL)/3 SJ
250 ml/1 SJ – |
240 g (6 PL)/3 SJ
250 ml/1 SJ 1 oblátka/1 SJ |
tekvica zapečená so syrom varené zemiaky mrkvový šalát s citrónom |
1 porcia
200 g
100 g |
1 porcia/1,5 SJ
100 g/3 PL/1,5 SJ
100 g/1 SJ |
1 porcia/1,5 SJ
160 g/5 PL/2,5 SJ
100 g/1 SJ |
zemiakové placky
sladký čaj čaj bez cukru |
4 malé
200 ml – |
4 malé/4 SJ
– 200 ml/0 SJ |
5 malých/5 SJ
– 200 ml/0 SJ |
granadír uhorka biela Activia |
220 g/8 PL 100 g - |
8 PL/4 SJ 100 g/0 SJ -- |
8 PL/4 SJ 100 g/0 SJ 1 ks/1 SJ |
2. VEČERA |
|
2 SJ |
2 SJ |
chlieb |
- |
20 g/1 SJ |
20 g/1 SJ |
rastlinný tuk tavený syr |
- - |
10 g/0 SJ 17 g/0 SJ |
10 g/0 SJ 17 g/0 SJ |
paprika paradajka |
- - |
1 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ |
1 ks/0 SJ 1 ks/0 SJ |
mlieko |
- |
200 ml/1 SJ |
200 ml/1 SJ |
Príklad z praxe
Pred niekoľkými rokmi v Domove dôchodcov v Žiari nad Hronom mala dlhoročná diabetička pani Margita Cibuľová dosť energie a veľkú snahu pomôcť svojim spolubývajúcim s diabetom. Spolupracovala s diabetologičkou, pani doktorkou Prachárovou, a s celým zainteresovaným tímom zastupiteľstva menovaného domova dôchodcov. Pripravila podklady a materiály, podľa ktorých sa strava pre diabetikov v domove dôchodcov dala zvládnuť. Vynaložila nemálo voľného času a energie, aby sa jej zámer vydaril. Aj keď sa realizácia nenaplnila na 100 %, zámer bol a je dobrý a bolo by nesprávne zavrhnúť ho len preto, že nenašiel pochopenie u všetkých diabetikov. Keď vieme, že sa to aspoň čiastočne podarilo niekde inde, je šanca, že sa to podarí zvládnuť aj v ostatných podobných zariadeniach. Presviedčanie, vysvetľovanie, opakovanie a zdôvodňovanie významu zdravého stravovania, to nie je len teória. Sú za tým aj uspokojivé, u niektorých diabetikov priam vynikajúce výsledky, keď to sami príjmu za svoje a pochopia, že to všetko je o nich a pre nich. Pomáhať možno len tam, kde to diabetici uvítajú a rešpektujú. Žiaľ, nie všetci zainteresovaní si uvedomujú, že stravovanie diabetika nie je len o financiách, ale najmä o snahe pochopiť, čo diabetes mellitus je a ako veľmi môže strava ovplyvniť priebeh liečby.
Želám všetkým, aby sa im podarilo teóriu preniesť do praxe.
Mária Štefáková, diétna sestra NEDÚ Ľubochňa