Pri chorobe bez inzulínu
Pri teplote, žalúdočných problémoch alebo ľahšej chorobe by si diabetici nemali aplikovať inzulín.
Fakt
Choroba môže spôsobiť zvýšenie glykémií napriek zníženému príjmu potravy, pretože každé ochorenie (a osobitne pri horúčkach) pôsobí na organizmus stresujúco. Pri strese sa organizmus bráni a pripravuje sa na zvýšený výkon, uvoľňujú sa hormóny, ktoré pôsobia proti účinku inzulínu. Počas ochorenia by preto nemal diabetik prestať jesť, ale aj naďalej by mal prijímať sacharidy (chlieb, cereálie, ryžu, cestoviny, zemiaky, ovocie alebo cukor), ku ktorým je potrebné aplikovať príslušnú dávku inzulínu, často je nutné ju zvýšiť. Samozrejmosťou je častejšie kontrolovanie glykémií. Ak nie je možné jesť, odporúča sa studený sladký colový nápoj, ktorý môže pomôcť zmierniť žalúdočné problémy. Je vhodné piť ho po lyžičkách a to aj napriek tomu, že opakovane dôjde k vracaniu. Počas horúčok a žalúdočných ťažkostí je dôležité zabezpečiť aj dostatok nesladených tekutín (čaj, minerálka).
Okrem častejších kontrol glykémií je potrebné monitorovať aj ketolátky v moči a/alebo aj v krvi (najmä pri glykémií nad 14-16 mmol/l), aby sa skoro zachytila rozvíjajúca sa ketoacidóza. Vynechanie inzulínu pri prebiehajúcom ochorení, osobitne s horúčkami môže totiž spôsobiť veľmi rýchly nástup ketoacidózy, ktorú často nemožno zvládnuť doma a je nutná hospitalizácia v nemocnici. Pri žalúdočných ťažkostiach a zvracaní môže ľahko dôjsť k dehydratácii organizmu, ktorá ešte zhorší ketoacidózu a diabetik môže byť v ohrození života. V prípade takýchto problémov je najlepšie čo najskôr navštíviť lekára. Je veľmi dôležité osvojiť si fakt číslo 2, lebo chyba v podobnej situácii je pre diabetika veľmi nebezpečná.