StoryEditor

Ani v reštaurácii nezabúdajte, že ste diabetik

24.04.2015, 00:52
Autor:
(dia)(dia)
Ako si jedlo v reštaurácii správne započítať do obsahu sacharidových jednotiek?

Jedlo, na ktoré nie je potrebné čakať, nájdete v jedálnom lístku pod názvom „Ponuka dňa“. Ak po nej siahnete, je väčší predpoklad, že vás skôr obslúžia. Ale aj v tomto prípade si vyberajte kvalitu. Rozhodli ste sa čakať na slovenskú špecialitu? Ak ste diabetik, je namieste, aby ste oslovili čašníka s otázkou, ako dlho budete čakať na jedlo, ktoré si plánujete objednať. Informovaný čašník – profesionál odhadne čas podľa vášho výberu v prípade ktoréhokoľvek jedla alebo špeciality podľa vášho výberu.

PONUKA DŇA

Názov

Množstvo

SJ

Údená krkovička

kapusta

knedľa

100 g

150 g

160 g

0

0

6,5

Zabíjačkový tanier

(jaternica, klobása, údené mäso)

zemiaky

kapusta

170 g

 

200 g

150 g

0,5

 

3

0

Jelení guláš

knedľa

150 g

160 g

0,5

6,5

 

Na čo nezabúda edukovaný diabetik?

- sledovať popis potravín v zátvorke pri jednotlivých jedlách. Je to informácia o základných potravinách, ktoré kuchár použije pri príprave jedla.

- vie, ktoré z potravín majú vysokú energetickú hodnotu

- ktoré potraviny sú bohatým zdrojom nasýtených tukov a cholesterolu. Pri nesprávnom výbere jedla ani pohárik červeného vína nesplní svoj cieľ (husacia alebo kačacia pečienka, slanina a domáca klobása, mastná údená krkovička a pod.)

- sleduje veľkosť porcie a podľa potreby si môže objednať aj polovičnú porciu s polovičným obsahom SJ, aby sa vtesnal do svojho povoleného limitu hlavného jedla.

 

SLOVENSKÉ ŠPECIALITY

Obsah SJ v porcii jedál z ponuky „Slovenské špeciality“

 

Názov

Množstvo

SJ

Zemiakové knedle s údeným mäsom

kapusta

300 g

150 g

6

0

Plnená lokša s kačacou pečienkou

150 g

2

Kačacia, husacia pečeň

150 g

0

Bryndzové pirohy so smotanou a slaninou

300 g

3

Halušky s kapustou a údeninou

300 g

4

Bryndzové halušky so slaninou

300 g

4

Pstruh na rošte

200 g

0

Grilované kuracie stehno bez kosti

100 g

0

Živánska pochúťka

(mäso, slanina, klobása, zemiaky)

250 g

1

Zbojnícka ihla (mäso, slanina, klobása)

200 g

0

Prírodný bravčový rezeň na šampiňónoch

150 g

0,5

Bravčové rezy v zemiakovej placke

150 g

1

Pikantné bravčové mäso

150 g

0

Čiernohorský bravčový rezeň

150 g

2

 

Jedlá z diviny nie sú vhodnou voľbou v prípade, ak ste diabetik s komplikáciou, pri ktorej máte vyššie hodnoty kyseliny močovej, Ide o diagnózu s názvom dna.

Pri vyššej porcii mäsa (množstvo je uvedené pri každom jedle), si treba uvedomiť, že na prípravu rezňa zo 150 g mäsa bude kuchár potrebovať viac múky a strúhanky, porcia preto bude zodpovedať vyššiemu počtu SJ.

 

DIVINA A HYDINA

Jedlá z diviny a hydiny - počet SJ v porcii

Názov

Množstvo

SJ

Jelenie medajlónky s čučoriedkami

150 g

1

Pikantná zmes z diviny

150 g

0

Morčacie rezne v cestíčku

150 g

1,5

Prírodné kuracie prsia

150 g

0,5

Kuracie soté na zelenine

150 g

1

Plnený kurací rezeň

150 g

1,5

Vyprážaný kurací rezeň

150 g

1,5

 

Nie vždy má človek chuť na kus mäsa. Ak práve v tento deň zájdete do reštaurácie, vyberte si podľa chuti z ponuky bezmäsitých jedál. Nezabúdajte však na informácie, ktoré ste získali na edukácii. Vysmážané jedlá sú posledné v rade jedál vhodných pre diabetika, resp. kraľujú na špici nezdravých jedál.

 

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

Obsah SJ v ponuke „Bezmäsité jedlá“ 

Názov

Množstvo

SJ

Vyprážaný encián

120 g

2

Zeleninové rizoto

370 g

5

Vyprážané šampiňóny

150 g

2,5

Vyprážaný karfiol

160 g

2,5

Vyprážaný syr

150 g

2

 

 

Hlavné jedlá, ktoré sú uvedené v ponuke, pozostávajú najmä z bielkovinového základu (mäso, ryby, syr, ...). K tomu si ako spotrebiteľ objednáte prílohu a to podľa ponuky a vlastného výberu, ale aj s možnosťou upresniť množstvo (celá alebo polovičná porcia).

 

PRÍLOHA

Prehľad SJ v ponuke „Prílohy“

Názov

Množstvo

SJ

Pečené zemiaky

100 g

1,5

Varené zemiaky

200 g

3

Dusená ryža

150 g

3,5

Knedľa

160 g

6,5

Hranolky

150 g

4,5

Kečup

50 g

1

Tatárska omáčka

50 g

0

Chren

50 g

0

Horčica

50 g

0,5

Uhorka sterilizovaná

50 g

0

Chlieb

50 g

2,5

Dresing

50 g

0,5

Maslo

20 g

0

Kyslé mlieko

0,2 l

1

 

Súčasťou jedálnička zdravo sa stravujúceho diabetika by mala byť zelenina. Teóriu ovláda väčšina diabetikov, ale prax, teda samotná konzumácia viazne z niekoľkých dôvodov.

 

Ako reaguje diabetik?

1. Nikdy som nemal rád zeleninu. Vždy som radšej jedol mäso. Veď mäso nemá vplyv na glykémiu.

 

Riešenie:

- čo ste sa nenaučili jesť doposiaľ, môžete sa naučiť v dospelom veku. Zeleninu môžete jesť surovú alebo sparenú, alebo ako prílohu vo forme šalátu . Ani po zelenine glykémia nestúpa, navyše zelenina má aj veľa predností v porovnaní s mäsom a mäsovými výrobkami.

- mäso má vysokú energetickú hodnotu a keď máte nižší energetický výdaj, priberáte na hmotnosti síce pomaly, ale celkom isto.

- zelenina má obrovské pozitívum - nízku energetickú hodnotu, je bohatá na vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv nielen na krvný cukor, ale aj na prevenciu proti rakovine čriev.

- vláknina v zelenine a v celozrnných obilovinách, to sú zdravé potravinové zdroje v každom veku.

 

2. Môj problém je v zubnej protéze, preto radšej nejem zeleninu.

 

Riešenie:

- ak máte problém so žuvaním surovej zeleniny, zľahčite si jej konzumáciu tým, že ju najemno postrúhate

- ďalšou možnosťou je jednoduchá tepelná úprava zeleniny v pare alebo konzumujte varenú zeleninu. 

 

ŠALÁTY

Čo by ste mali vedieť?

šaláty sú v reštaurácii dochutené cukrom. Preto aj k voľným druhom zeleniny pripočítajte cca ½ SJ navyše.

Doplnkom niektorých šalátov je syr (grécky, šopský, fitnes šalát a i.), často sú v ponuke Šalát ako hlavné jedlo. Keď si k nemu objednáte chlieb, nezabudnite ho započítať do obsahu sacharidových jednotiek (50 g = 2½ SJ).

Zelenina je pre svoje vlastnosti veľmi dobrou voľbou pri výbere jedál. Je zdravá a šalát je nielen chutný, ale dokonca vás zasýti rovnako, ako ťažko stráviteľné jedlo z ponuky špecialít alebo hotových jedál.

 

Prehľad SJ v ponuke „Šaláty“

Názov

Množstvo

SJ

- kapustový

150 g

0,5

- mrkvový s jablkom

150 g

1,5

- grécky šalát

300 g

0-0,5

- šopský šalát

300 g

0-0,5

- fitnes šalát

350 g

0,5-1

 

KÁVA A ČAJ

Verím, že si pri najbližšej príležitosti vyberiete a zjete jedlo, ktoré vám bude cielene chutiť, ale bude aj zdravé. Určite vás poteší, že dokážete správne započítať obsah SJ a ak nie ste na obede sami, zostaňte ešte chvíľu sedieť a objednajte si kávu alebo čaj. Aj pri teplom nápoji však myslite na sacharidové jednotky.

 

Obsah SJ v ponuke „Teplé nápoje“

Názov

Množstvo

SJ

Káva – turecká, espreso (bez cukru)

7 g

0

Cukor hygienicky balený

1ks /5 g

0,5

Mlieko do kávy

1ks / 10 g

0

Čaj (bez cukru)

1,5 g

0

Med

1ks / 20 g

1,5

 

DEZERTY A MÚČNIKY

Počet SJ, ktorý máte určený na obed alebo večeru ste pri objednávaní uvedených jedál pravdepodobne vyčerpali. Dezertu sa však odoláva ťažko, najmä ak ho čašník ponúka veľmi ochotne, alebo si ho objednali hostia pri vedľajšom stole a vám naň tečú slinky. Nie každý sa dokáže ovládnuť, preto tým „menej odolným“ ponúkame obsah SJ v dvojici vybraných dezertov.

 

Obsah SJ v ponuke „Múčniky“

Názov

Množstvo

SJ

zmrzlinový pohár s ovocím a šľahačkou

150 g

2

palacinky s ovocím a šľahačkou

2ks/130 g

3

 

Áno, uznávam, že ponuka dezertov v reštauráciách je v súčasnosti oveľa širšia, ale ak ste diabetik, nech by vás lákali akékoľvek múčniky, nemali by ste im vo vlastnom záujme venovať pozornosť. Tu sú dôvody, prečo majú u vás sladké dezerty červenú:

- vysoký obsah tuku

- vysoký glykemický index

- vysoká energetická hodnota

- krátky pocit zasýtenia

- vysoký obsah SJ

 

Správnejšia cesta pri rozhodovaní sa o výbere múčnika je nahradiť ho porciou ovocia. Potrebné je, samozrejme, správne započítať konzumáciu ovocia do počtu SJ, ale v porovnaní s múčnikom získate. Prečo je ovocie výhodnejšou voľbou?

- pre nižší energetický príjem

- pre minerálne látky a vitamíny

- pre nestráviteľnú vlákninu (celulózu a pektín)

- pre pohyb čriev a úpravu stolice.

 

Užitočné pravidlá

Pri stravovaní spravíte najlepšie, ak sa budete riadiť známym pravidlom, na ktoré v záujme zdravia nezabúdajte:

- cukor do krvi zo zeleniny len mierne presakuje

- z ovocia priteká

- z obilnín a chleba tečie prúdom.

Tomu zodpovedá aj odpoveď jedla na hladinu vašej glykémie.

 

Niektorí z vás neradi počúvajú dobre mienené rady, najmä keď sa týkajú jedálnička, ktorý máte zaužívaný dlhé roky a v ktorom sa vám nechce robiť zmeny. Vedzte však, že keď máte diabetes, vaša informovanosť, zdravá strava a disciplinovanosť je:

- cesta k dobrej diabetickej kompenzácii

- prevencia pred komplikáciami

- smerovanie k primeranej telesnej hmotnosti.

 

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2007-05-14 14:36:05 - Feat.: 0 - Title: Austrália
01 - Modified: 2024-08-08 13:32:44 - Feat.: - Title: Ako mi pomohla homeopatia 02 - Modified: 2024-08-08 11:57:41 - Feat.: - Title: Ako často mám chodiť na kontrolu k diabetológovi? 03 - Modified: 2024-08-08 12:04:19 - Feat.: - Title: Význam vitamínov. Ktoré sú vhodné pre diabetika? 04 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 05 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
03. november 2024 02:06