Jedlo, na ktoré nie je potrebné čakať, nájdete v jedálnom lístku pod názvom „Ponuka dňa“. Ak po nej siahnete, je väčší predpoklad, že vás skôr obslúžia. Ale aj v tomto prípade si vyberajte kvalitu. Rozhodli ste sa čakať na slovenskú špecialitu? Ak ste diabetik, je namieste, aby ste oslovili čašníka s otázkou, ako dlho budete čakať na jedlo, ktoré si plánujete objednať. Informovaný čašník – profesionál odhadne čas podľa vášho výberu v prípade ktoréhokoľvek jedla alebo špeciality podľa vášho výberu.
PONUKA DŇA
Názov |
Množstvo |
SJ |
Údená krkovička kapusta knedľa |
100 g 150 g 160 g |
0 0 6,5 |
Zabíjačkový tanier (jaternica, klobása, údené mäso) zemiaky kapusta |
170 g
200 g 150 g |
0,5
3 0 |
Jelení guláš knedľa |
150 g 160 g |
0,5 6,5 |
Na čo nezabúda edukovaný diabetik?
- sledovať popis potravín v zátvorke pri jednotlivých jedlách. Je to informácia o základných potravinách, ktoré kuchár použije pri príprave jedla.
- vie, ktoré z potravín majú vysokú energetickú hodnotu
- ktoré potraviny sú bohatým zdrojom nasýtených tukov a cholesterolu. Pri nesprávnom výbere jedla ani pohárik červeného vína nesplní svoj cieľ (husacia alebo kačacia pečienka, slanina a domáca klobása, mastná údená krkovička a pod.)
- sleduje veľkosť porcie a podľa potreby si môže objednať aj polovičnú porciu s polovičným obsahom SJ, aby sa vtesnal do svojho povoleného limitu hlavného jedla.
SLOVENSKÉ ŠPECIALITY
Obsah SJ v porcii jedál z ponuky „Slovenské špeciality“
Názov |
Množstvo |
SJ |
Zemiakové knedle s údeným mäsom kapusta |
300 g 150 g |
6 0 |
Plnená lokša s kačacou pečienkou |
150 g |
2 |
Kačacia, husacia pečeň |
150 g |
0 |
Bryndzové pirohy so smotanou a slaninou |
300 g |
3 |
Halušky s kapustou a údeninou |
300 g |
4 |
Bryndzové halušky so slaninou |
300 g |
4 |
Pstruh na rošte |
200 g |
0 |
Grilované kuracie stehno bez kosti |
100 g |
0 |
Živánska pochúťka (mäso, slanina, klobása, zemiaky) |
250 g |
1 |
Zbojnícka ihla (mäso, slanina, klobása) |
200 g |
0 |
Prírodný bravčový rezeň na šampiňónoch |
150 g |
0,5 |
Bravčové rezy v zemiakovej placke |
150 g |
1 |
Pikantné bravčové mäso |
150 g |
0 |
Čiernohorský bravčový rezeň |
150 g |
2 |
Jedlá z diviny nie sú vhodnou voľbou v prípade, ak ste diabetik s komplikáciou, pri ktorej máte vyššie hodnoty kyseliny močovej, Ide o diagnózu s názvom dna.
Pri vyššej porcii mäsa (množstvo je uvedené pri každom jedle), si treba uvedomiť, že na prípravu rezňa zo 150 g mäsa bude kuchár potrebovať viac múky a strúhanky, porcia preto bude zodpovedať vyššiemu počtu SJ.
DIVINA A HYDINA
Jedlá z diviny a hydiny - počet SJ v porcii
Názov |
Množstvo |
SJ |
Jelenie medajlónky s čučoriedkami |
150 g |
1 |
Pikantná zmes z diviny |
150 g |
0 |
Morčacie rezne v cestíčku |
150 g |
1,5 |
Prírodné kuracie prsia |
150 g |
0,5 |
Kuracie soté na zelenine |
150 g |
1 |
Plnený kurací rezeň |
150 g |
1,5 |
Vyprážaný kurací rezeň |
150 g |
1,5 |
Nie vždy má človek chuť na kus mäsa. Ak práve v tento deň zájdete do reštaurácie, vyberte si podľa chuti z ponuky bezmäsitých jedál. Nezabúdajte však na informácie, ktoré ste získali na edukácii. Vysmážané jedlá sú posledné v rade jedál vhodných pre diabetika, resp. kraľujú na špici nezdravých jedál.
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
Obsah SJ v ponuke „Bezmäsité jedlá“
Názov |
Množstvo |
SJ |
Vyprážaný encián |
120 g |
2 |
Zeleninové rizoto |
370 g |
5 |
Vyprážané šampiňóny |
150 g |
2,5 |
Vyprážaný karfiol |
160 g |
2,5 |
Vyprážaný syr |
150 g |
2 |
Hlavné jedlá, ktoré sú uvedené v ponuke, pozostávajú najmä z bielkovinového základu (mäso, ryby, syr, ...). K tomu si ako spotrebiteľ objednáte prílohu a to podľa ponuky a vlastného výberu, ale aj s možnosťou upresniť množstvo (celá alebo polovičná porcia).
PRÍLOHA
Prehľad SJ v ponuke „Prílohy“
Názov |
Množstvo |
SJ |
Pečené zemiaky |
100 g |
1,5 |
Varené zemiaky |
200 g |
3 |
Dusená ryža |
150 g |
3,5 |
Knedľa |
160 g |
6,5 |
Hranolky |
150 g |
4,5 |
Kečup |
50 g |
1 |
Tatárska omáčka |
50 g |
0 |
Chren |
50 g |
0 |
Horčica |
50 g |
0,5 |
Uhorka sterilizovaná |
50 g |
0 |
Chlieb |
50 g |
2,5 |
Dresing |
50 g |
0,5 |
Maslo |
20 g |
0 |
Kyslé mlieko |
0,2 l |
1 |
Súčasťou jedálnička zdravo sa stravujúceho diabetika by mala byť zelenina. Teóriu ovláda väčšina diabetikov, ale prax, teda samotná konzumácia viazne z niekoľkých dôvodov.
Ako reaguje diabetik?
1. Nikdy som nemal rád zeleninu. Vždy som radšej jedol mäso. Veď mäso nemá vplyv na glykémiu.
Riešenie:
- čo ste sa nenaučili jesť doposiaľ, môžete sa naučiť v dospelom veku. Zeleninu môžete jesť surovú alebo sparenú, alebo ako prílohu vo forme šalátu . Ani po zelenine glykémia nestúpa, navyše zelenina má aj veľa predností v porovnaní s mäsom a mäsovými výrobkami.
- mäso má vysokú energetickú hodnotu a keď máte nižší energetický výdaj, priberáte na hmotnosti síce pomaly, ale celkom isto.
- zelenina má obrovské pozitívum - nízku energetickú hodnotu, je bohatá na vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv nielen na krvný cukor, ale aj na prevenciu proti rakovine čriev.
- vláknina v zelenine a v celozrnných obilovinách, to sú zdravé potravinové zdroje v každom veku.
2. Môj problém je v zubnej protéze, preto radšej nejem zeleninu.
Riešenie:
- ak máte problém so žuvaním surovej zeleniny, zľahčite si jej konzumáciu tým, že ju najemno postrúhate
- ďalšou možnosťou je jednoduchá tepelná úprava zeleniny v pare alebo konzumujte varenú zeleninu.
ŠALÁTY
Čo by ste mali vedieť?
šaláty sú v reštaurácii dochutené cukrom. Preto aj k voľným druhom zeleniny pripočítajte cca ½ SJ navyše.
Doplnkom niektorých šalátov je syr (grécky, šopský, fitnes šalát a i.), často sú v ponuke Šalát ako hlavné jedlo. Keď si k nemu objednáte chlieb, nezabudnite ho započítať do obsahu sacharidových jednotiek (50 g = 2½ SJ).
Zelenina je pre svoje vlastnosti veľmi dobrou voľbou pri výbere jedál. Je zdravá a šalát je nielen chutný, ale dokonca vás zasýti rovnako, ako ťažko stráviteľné jedlo z ponuky špecialít alebo hotových jedál.
Prehľad SJ v ponuke „Šaláty“
Názov |
Množstvo |
SJ |
- kapustový |
150 g |
0,5 |
- mrkvový s jablkom |
150 g |
1,5 |
- grécky šalát |
300 g |
0-0,5 |
- šopský šalát |
300 g |
0-0,5 |
- fitnes šalát |
350 g |
0,5-1 |
KÁVA A ČAJ
Verím, že si pri najbližšej príležitosti vyberiete a zjete jedlo, ktoré vám bude cielene chutiť, ale bude aj zdravé. Určite vás poteší, že dokážete správne započítať obsah SJ a ak nie ste na obede sami, zostaňte ešte chvíľu sedieť a objednajte si kávu alebo čaj. Aj pri teplom nápoji však myslite na sacharidové jednotky.
Obsah SJ v ponuke „Teplé nápoje“
Názov |
Množstvo |
SJ |
Káva – turecká, espreso (bez cukru) |
7 g |
0 |
Cukor hygienicky balený |
1ks /5 g |
0,5 |
Mlieko do kávy |
1ks / 10 g |
0 |
Čaj (bez cukru) |
1,5 g |
0 |
Med |
1ks / 20 g |
1,5 |
DEZERTY A MÚČNIKY
Počet SJ, ktorý máte určený na obed alebo večeru ste pri objednávaní uvedených jedál pravdepodobne vyčerpali. Dezertu sa však odoláva ťažko, najmä ak ho čašník ponúka veľmi ochotne, alebo si ho objednali hostia pri vedľajšom stole a vám naň tečú slinky. Nie každý sa dokáže ovládnuť, preto tým „menej odolným“ ponúkame obsah SJ v dvojici vybraných dezertov.
Obsah SJ v ponuke „Múčniky“
Názov |
Množstvo |
SJ |
zmrzlinový pohár s ovocím a šľahačkou |
150 g |
2 |
palacinky s ovocím a šľahačkou |
2ks/130 g |
3 |
Áno, uznávam, že ponuka dezertov v reštauráciách je v súčasnosti oveľa širšia, ale ak ste diabetik, nech by vás lákali akékoľvek múčniky, nemali by ste im vo vlastnom záujme venovať pozornosť. Tu sú dôvody, prečo majú u vás sladké dezerty červenú:
- vysoký obsah tuku
- vysoký glykemický index
- vysoká energetická hodnota
- krátky pocit zasýtenia
- vysoký obsah SJ
Správnejšia cesta pri rozhodovaní sa o výbere múčnika je nahradiť ho porciou ovocia. Potrebné je, samozrejme, správne započítať konzumáciu ovocia do počtu SJ, ale v porovnaní s múčnikom získate. Prečo je ovocie výhodnejšou voľbou?
- pre nižší energetický príjem
- pre minerálne látky a vitamíny
- pre nestráviteľnú vlákninu (celulózu a pektín)
- pre pohyb čriev a úpravu stolice.
Užitočné pravidlá
Pri stravovaní spravíte najlepšie, ak sa budete riadiť známym pravidlom, na ktoré v záujme zdravia nezabúdajte:
- cukor do krvi zo zeleniny len mierne presakuje
- z ovocia priteká
- z obilnín a chleba tečie prúdom.
Tomu zodpovedá aj odpoveď jedla na hladinu vašej glykémie.
Niektorí z vás neradi počúvajú dobre mienené rady, najmä keď sa týkajú jedálnička, ktorý máte zaužívaný dlhé roky a v ktorom sa vám nechce robiť zmeny. Vedzte však, že keď máte diabetes, vaša informovanosť, zdravá strava a disciplinovanosť je:
- cesta k dobrej diabetickej kompenzácii
- prevencia pred komplikáciami
- smerovanie k primeranej telesnej hmotnosti.
Mária Štefáková, diétna sestra