Okrem toho, že vám pomôže udržať glykémiu v optimálnych hodnotách, váš organizmus zásobí takým množstvom vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov, ako žiadna iná rastlina.
Kvality sušených plodov
posilňujú imunitu
zlepšujú zrak
majú antioxidačné účinky
priaznivo pôsobia na srdce a cievy
podporujú fungovanie obličiek a pečene
chránia pokožku
znižujú krvný tlak
zvyšujú libido a plodnosť
pomáhajú pri bolestiach hlavy
skvalitňujú spánok
pomáhajú pred rakovinou a aj v jej boji
spevňujú svaly a kosti
zlepšujú trávenie
podporujú chudnutie
spomaľujú starnutie
pozitívne vplývajú na psychiku
Goji obsahuje 500-krát viac vitamínu C ako pomaranč.
Bobuľky sú vďaka beta-karoténu výdatnejšie než mrkva.
100 g goji sa rovná 358 kcal/1500 kJ
Pozor!
Podľa diétnej sestry Márie Štefákovej by ste goji pre vyšší obsah bielkovín nemali konzumovať v prípade, ak trpíte diabetickou nefropatiou.
Červené bobuľky obsahujú ľahko stráviteľné cukry, provitamín A, vitamíny B1, B2, B6, C, E, 18 druhov aminokyselín, 21 stopových prvkov, 11 minerálov.
Denne za hrsť
Môžete si pochutnať aj na sušených, aj na čerstvých plodoch. Ideálne je, keď ich skombinujete s iným sušeným ovocím alebo orieškami. Chutiť vám budú aj vtedy, keď si ich pridáte do jogurtu, vločiek, cereálií alebo ich môžete jesť len samé. Podľa odborníkov na dosiahnutie blahodarných účinkov stačí denne skonzumovať jednu malú hrsť bobuliek. Také množstvo môžu zjesť aj deti od 18 mesiacov. Dospelému človeku sa odporúča konzumovať denne maximálne 30 bobuliek (asi 2 hrste).
Goji chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom a šípkou.
Nutričný systém 100 g bobuliek tvorí:
7 g tuku
10,6 g bielkovín
21 g sacharidov
7,7 g vlákniny