Tieto krásne štíhle dozelena sfarbené struky dužinatej konzistencie v sebe ukrývajú okrúhle semená olivovej farby.
Ide o plody veľmi zaujímavej rastliny s názvom okra, ktorá pravdepodobne pochádza z tropických a subtropických oblastí Indie. Dnes sa pestuje najmä v južných krajinách a k nám sa dováža v čerstvom, konzervovanom alebo mrazenom stave.
Surová i varená
Plody okry vás dostanú svojou aromatickosťou, vzhľadom a chuťou. Môžete ju jesť surovú, najčastejšie sa však upravuje pečením alebo varením. Hodí sa k mäsu, rybám, do polievok a omáčok. Chutiť vám bude s paradajkami, paprikou, baklažánom či cibuľkou.
Plná vitamínov
Okra sa vám bude páčiť aj z hľadiska jej výživných látok. Má nízku energetickú hodnotu a glykemický index, čo vám napomôže pri redukčnej diéte. Pre jej vysoký podiel kyseliny listovej si ju dosýta môžu dopriať tie z vás, ktoré čakáte bábätko. A ak potrebujete posilniť v tomto chladnom počasí svoju imunitu, nadopuje vás vitamínom C.
Pozor!
Aby tobolky neboli po varení slizké a mazľavé, varte ich vcelku a krátko. Pomôže tiež niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Gumbo – quiabo - kingombo
Táto zelenina má vo svete mnoho mien. Jej pôvodný názov okra vychádza z nigerského jazyka Igbo. Medzi jej ďalšie mená patrí napríklad gumbo v Španielsku, quiabo v Portugalsku, bhindi v Indii, kingombo v Afrike, ibišek v Čechách.
Nutričné hodnoty 100 g okry:
Energia – 31 kcal
Sacharidy – 7,03 g
Bielkoviny – 2 g
Tuky – 0,1 g
Vláknina – 13 %
Vitamín C – 35 %
Vitamín A – 7 %
Vitamín E – 2 %
Vitamín K – 66 %
Vitamín B6 – 11 %
Vápnik – 8 %
Železo – 4 %
Magnézium – 14 %
Kyselina listová – 22 %
Zdravotné benefity:
ideálna ako prevencia diabetu
napomáha tráveniu a pri zápche
podporuje zdravé tehotenstvo
udržuje zdravú pokožku
zlepšuje zrak
chráni pľúca
pôsobí preventívne pred rakovinou ústnej dutiny
je výborným antioxidantom
podporuje imunitu
ochraňuje pred infekčnými ochoreniami
pomáha pri problémoch s dýchaním, kašli
posilňuje kosti
(ivk)