(4 porcie)
(2 SJ)
Suroviny:
300 g bryndze
30 g oleja
300 g zemiakov
100 g smotanu na šľahanie
soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
1 bobkový list
2 malé cibule
3 strúčiky cesnaku
1 malá lyžička mletej červenej
papriky
40 g údenej slaniny
1 liter vody alebo vývaru
Postup: Cibuľu pokrájame najemno. Na oleji ju speníme spolu so soľou, rascou, korením a pretlačeným cesnakom. Odložíme z tepelného zdroja a pridáme mletú červenú papriku, premiešame, pridáme trochu vody a spolu udusíme. Dolejeme vodu alebo vývar, pridáme bobkový list a 2/3 očistených a na kocky pokrájaných zemiakov. Varíme dovtedy, kým zemiaky nezmäknú. Slaninu pokrájame na malé kúsky a opražíme ju na panvičke do chrumkava. Oškvarky vyberieme a do výpeku zo slaniny pridáme na drobné kúsky nakrájanú 1/3 zemiakov a opečieme ich doružova. Z polievky vyberieme bobkový list a rozmixujeme ju so smotanou a bryndzou na krémovú polievku. Na sporáku ju necháme krátko prejsť varom. Pred podávaním pridáme oškvarky zo slaniny, opražené zemiaky a najemno posekanú pažítku.
Energetická a výživová hodnota celej dávky: 495 kcal/2 069 kJ, 19,1 g bielkovín, 38,8 g tukov