StoryEditor

Žilina po jedenástkach skončila v Lige majstrov

09.08.2007, 08:29
Autor:
SITASITA

Futbalisti MŠK Žilina nepostúpili do 3. predkola Ligy majstrov 2007/08. V stredajšej odvete 2. predkola tejto najprestížnejšej európskej klubovej súťaže podľahol slovenský majster na štadióne Evžena Rošického na pražskom Strahove domácej Slavii až na strely zo značky pokutového kopu 3:4. Dramatický súboj rozhodol v šiestej sérii jedenástkového rozstrelu domáci kapitán Vlček, zatiaľ čo hosťujúci Vomáčka svoj pokus nepremenil. V riadnom hracom čase aj po predĺžení 2x15 minút sa stretnutie skončilo rovnako ako pred týždňom v Žiline 0:0.
Za vytrvalého dažďa sa hral na Strahove počas väčšiny zápasu futbal výbornej úrovne s množstvom šancí na oboch stranách. Slavia mala najmä po polčasovej prestávke a v predĺžení viac z hry a napokon sa zaslúžene, hoci aj trochu so šťastím tešila z postupu do 3. predkola, kde ju čaká dvojzápas o postup do hlavnej fázy proti holandskému Ajaxu Amsterdam.

Slavia Praha - MŠK Žilina 0:0, na strely zo značky pokutového kopu 4:3 - prvý zápas 0:0, do 3. predkola LM postúpila Slavia
ŽK: 40. Šmicer, 80. Necid (obaja Slavia), rozhodovali: Gomes - Pimenta, Trigo (všetci Portug.), 11 222 divákov
Zostavy:
Slavia: Vaniak - Krajčík, M. Suchý, Brabec, Dřížďal - Tavares - Kalivoda (97. Volešák), Šmicer (79. Švec), Janda - S. Vlček, Šenkeřík (70. Necid)
Žilina: D. Kuciak - Pekarík, Vomáčka, Pečálka, Leitner - Zdeno Štrba - Breška (116. Vladavič), Devátý, Jež - Lietava (55. Styvar), Porázik (74. Belák)

Jedenástkový rozstrel:
Volešák - 0:0, Kuciak vyrazil
Štrba - 0:0, prestrelil
Tavares - 1:0, s prehľadom premenil
Štyvar - 1:0, Vaniak chytil
Krajčík - 2:0, nechytateľne skóroval
Jež - 2:1, s prehľadom premenil
Suchý - 2:1, prestrelil
Vladavič - 2:2, nekompomisne do stredu bránky
Necid - 3:2, so šťastím od brvna
Devátý - 3:3, s prehľadom premenil
Vlček - 4:3, s prehľadom premenil
Vomáčka - 4:3, prestrelil - koniec

Žilinčania začali odvetu dvojsúboja o Ajax bez rešpektu. V úvodných šiestich minútach sa troma streleckými pokusmi prezentoval Jež, ale ani raz nenamieril presne. Na domácej strane odpovedal pokusom vedľa bránky z 20 m slovenský reprezentant Krajčík. Svižnú úvodnú štvrťhodinku na Strahove zakončil nepresnou hlavičkou kapitán Slavie Vlček. V 17. min po faule na Devátého aktívny Jež zahrával priamy kop a prinútil Vaniaka vyraziť loptu pred seba. Výbornú polhodinu slovenského majstra zakončil Devátý v dobrej pozícii slabou strelou vedľa pravej žrde. Vzápätí mohlo v strahovskom daždi gólovo zahrmieť na druhej strane, ale nebezpečný center Kalivodu neusmernil Šenkerík za Kuciaka. V nasledujúcich minútach sa práve slovenský gólman dvakrát vyznamenal. Najprv vyrazil krásny volej Vlčeka a po chvíli riskantným vybehnutím mimo šestnástku odkopol tomu istému hráčovi loptu z nohy. Prvý polčas solídnej úrovne uzavreli nepresnými pokusmi na domácej strane Šmicer a na hosťujúcej Porázik.
Slavia dala všetko do úvodu druhého dejstva. V 47. min sa dobre hrajúci Vlček rútil sám na Kuciaka, ale neprekonal ho. Z veľkého tlaku vyťažili domáci v rozpätí troch minút štyri rohy a peknú hlavičku Dřížďala, no Kuciak bol opäť skvelý. V 57. min prispela k strhujúcemu tempu nakrátko aj Žilina. Po akcii Brešku a striedajúceho Štyvara sa dostal k lopte v dobrej pozícii Porázik, ale príliš dlho váhal a napokon bol z toho len prvý a jediný roh hostí v zápase. Po hodine hry tlak "zošívaných" opäť narástol. Pozornosť Kuciaka vyskúšali Janda a Vlček, hlavička Šenkeříka skončila po peknom centri Vlčeka nad bránkou hostí. K slovu sa vpredu dostali aj Žilinčania. V 75. min Devátý zakončil pekne, ale slabo. O štyri minúty neskôr sa Štyvar unáhlil, lebo namiesto vylepšenia pozície strieľal spoza šestnástky len do stredu bránky. V 86. min sa po dlhom čase prezentoval peknou akciou Breška, ale jeho jedovke chýbali centimetre. A keďže neskôr desiaty ani jedenásty roh Slavie ku gólu neviedli, stretnutie sa z riadneho hracieho času posunulo do predĺženia.
V prvej nadstavenej pätnásťminútovke mala podľa predpokladov navrch Slavia. V 96. min pálil na Kuciaka striedajúci Necid, o tri minúty neskôr Volešák. V oboch prípadoch žilinský gólman vyrážal na roh. To isté sa zopakovalo aj v 105. min, čiže strela Volešáka, úspešný zákrok Kuciaka a následný roh domácich. So začiatkom druhého predĺženia sa čoraz viac hra spomaľovala, futbalovú krásu nahradila únava. V 114. min mohlo prísť rozuzlenie strahovskej drámy. Štrba fauloval tesne za šestnástkou Vlčeka, rozhodca nariadil priamy kop, ale Volešák z ideálnej pozície trafil iba do dobre pripraveného žilinského múru. Zvyšných pár minút predĺženia sa už len dohrávalo a veľké finále obstaral pred pol dvanástou v noci jedenástkový rozstrel. Aj v ňom sa odohrávala dráma. Slavia viedla už 2:0, Žilina vyrovnala na 2:2 aj 3:3. Napokon rozhodla šiesta séria a úspešný pokus domáceho kapitána Vlčeka, na ktorý hosťujúci Vomáčka odpovedal len prestrelením Vaniakovej svätyne.

Hlasy trénerov:
Karel Jarolím (tréner Slavie Praha): "Z prvého zápasu sme si priniesli ´ošemetný´ výsledok a vedeli sme, že musíme streliť gól. Počas 90 minút riadneho hracieho času sme si vytvorili veľa šancí, ale nepremenili sme ich. Záver bol už o psychike a v rozstrele sme nakoniec uspeli možno aj preto, že sme ich po tejto stránke lepšie zvládli. Bol to jeden z psychicky najnáročnejších zápasoch v mojej trénerskej kariére."

Pavel Vrba (tréner MŠK Žilina): "Som sklamaný z toho, že sme nepostúpili, ale nie z toho, aký futbal sme predviedli. Postúpiť však môže len jeden a na tom už nič nezmeníme. Jedenástky sú o tom, kto má pevnejšie nervy a dnes mala pevnejšie nervy v závere Slavia. Doplatili sme trochu aj na krutý žreb a nahustený program. Počas troch týždňov sme odohrali veľa náročných stretnutí v Lige majstrov aj v domácej súťaži. Slavia bola v závere lepšia, razantnejšia, bola bližšie k víťazstvu."


Hlasy hráčov:
Zdeno Štrba (stredopoliar a kapitán MŠK Žilina): "Mám rozpačité pocity a ťažko sa mi po takomto zápase vyjadruje. Bojovali sme, celkovo bol tento dvojzápas veľmi vyrovnaný. Škoda, že sa na nás opäť neusmialo šťastie."

Ivan Lietava (útočník MŠK Žilina): "Penalty už boli o šťastí. Napokon to vyšlo súperovi. Škoda, že strela jedného zo slávistov v rozstrele nešla od žrde von, ale do bránky. Obe mužstvá mali gólové šance. Bolo to päťdesiat na päťdesiat, určite postúpil šťastnejší z tejto dvojice."

Matej Krajčík (obranca Slavie Praha): "Myslím si, že sme boli po celý zápas lepším tímom. Aj keď musím dať klobúk dolu pred Žilinou, ktorá proti nám odohrala veľmi dobré dva zápasy. U súpera sa nám až tak nedarilo, ale na domácej pôde sme to však opäť boli my, čiže hrali sme kombinačne, vytvárali si gólové šance. V predĺžení sme sa snažili udržať koncentráciu, neurobiť chybu. Jedenástky už boli lotériou a my sme v nej boli šťastnejší."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:33