StoryEditor

NBA: Rokovania o novej kolektívnej zmluve budú čoskoro pokračovať

25.05.2005, 12:23
Autor:
TASRTASR

Podľa komisára basketbalovej NBA Davida Sterna sa onedlho obnovia rokovania medzi vedením ligy a hráčskou úniou ohľadne novej kolektívnej zmluvy.
Stern pred žrebovaním poradia v tohtoročnom drafte NBA priznal, že napriek minulotýždňovému ukončeniu rokovaní je vedenie súťaže naďalej v kontakte so zástupcami hráčov. "Nebolo by presné, ak by som povedal, že neprebiehajú žiadne rozhovory," povedal Stern. "Pokračujeme v dialógu s hráčmi a v blízkej budúcnosti očakávame stanovenie termínu ďalšieho rokovania."
Komisár NBA predostrel rámcový návrh novej kolektívnej zmluvy, podľa ktorého by hráči mali garantovaný 57-percentný podiel z ligových príjmov. Ide o rovnakú sumu, akú hráči dostávajú aj teraz na základe rokovaní z roku 1999. Vedenie NBA ponúka rast mzdového obmedzenia o tri percentuálne body na 51 percent a zníženie úrovne, pri ktorej budú hráči platiť daň z luxusu. Podľa Sterna by pri súčasnom návrhu počas šiestich rokov vzrástol priemerný príjem hráčov zo 4,5 milióna dolárov na 5,5 milióna.
Ak by zástupcovia hráčov akceptovali najnovší návrh, spornými by ostali iba body, ktoré sa priamo netýkajú finančnej oblasti - dĺžka hráčskych zmlúv, dopingové testy a minimálny vek potrebný na vstup do NBA. V súčasnosti je možné uzavrieť zmluvu maximálne na sedem rokov, ale vedenie ligy chce toto obdobie skrátiť. Stern zároveň chce zvýšiť vek potrebný na vstup do NBA zo súčasných 18 rokov na úroveň medzi 18 až 21 rokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 03:08