StoryEditor

NHL: Šatan má smolu, Pálffyho chcú LA i Chicago

27.07.2005, 07:48
Autor:
TASRTASR

Podľa čerstvej informácie periodika Buffalo News nepŕedloží miestny klub NHL slovenskému hokejistovi Miroslavovi Šatanovi kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt. Sabres sa údajne chcú so svojím kanonierom dohodnúť aj na vynechaní arbitráže a ako s neobmedzeným voľným hráčom by sa s ním mohli neskôr dohodnúť na novej zmluve za podstatne nižších finančných podmienok. "Zatiaľ čakám, čo sa stane. Som profesionál a viac nepoviem. Počkám na vývoj bez akýchkoľvek komentárov," cituje denník Slováka.
Šatan patrí medzi najkomplikovanejšie prípady v uzatváraní letných kontraktov. Už trikrát sa s Buffalom naťahoval o novú zmluvu a naposledy si ju doriešil radšej sám aj bez agenta. Teraz sa stal opäť obmedzeným voľným hráčom, čo je v jeho prípade smola, lebo podľa novej kolektívnej dohody sa štatút neobmedzeného prideľuje každému hokejistovi od 31 rokov a v nasledujúcom ročníku dokonca od 29 rokov.
Šatan v októbri oslávi 31. narodeniny a tak len pár týždňov ho delilo od "opčného jarma" Sabres. Stať sa neobmedzeným voľným hráčom môže v čase, keď o neho na trhu nebude už záujem. Jeho zamestnávateľ má predtým ešte možnosť poslať ho na listinu nechránených hráčov (waiver) a ak mu nikto nepredostrie kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt, k dispozícii je oboma stranami iniciovateľná arbitráž. Buffalo News však zdôrazňuje, že taktika Buffala vedie k uvoľneniu si rúk a k dohode na podstate nižšej ročnej gáži, ako mu garantuje takmer 4-miliónová kvalifikovaná ponuka.
V inej situácii je Žigmund Pálffy. Ten je neobmedzeným voľným hráčom už od minulého leta a záujem o neho prejavuje Chicago. Podľa miestnych médií však zrejme zostane v Los Angeles, aspoň podľa výroku trénera. "Ziggyho by sme radi mali v tíme aj naďalej," povedal Andy Murray a generálny manažér klubu Dave Taylor dodal: "Je jedným z hráčov, ktorého 1. augusta oslovíme." Tieto výroky skonkretizoval pre TV Markíza sám hráč: "Môj agent začal rokovania a na dobrej ceste je trojročná zmluva." Nie je iba jasné, či Skaličanovi Kings dajú mzdu podobnú predchádzajúcim finančným okolnostiam (posledný herný rok 7,5 mil. dolárov). Alebo či mu tlačení platovým stropom, s rizikom Pálffyho dohody s iným klubom, ponúknu výrazne nižšiu mzdu. O Pálffyho kamarátovi Jozefovi Stümpelovi, ktorý sa tiež stal neobmedzeným voľným hráčom, zatiaľ reč nie je.
Nielen v Buffale a LA však majú problémových hokejistov, problémovými sa pod platovým stropom stávajú takmer všetci s kontraktom alebo opciou. Nenormálne šachy budú musieť predviesť v bohatom New Yorku Rangers a napríklad v Colorade uvažujú nad osudom takej megahviezdy akou je Forsberg.
Situácia v kluboch (podľa viacerých zámorských zdrojov):
Anaheim: drahého Fiodorova si mienia ponechať.
Atlanta: Heatley a Kovalčuk sú perspektívne investície, vykupovať by sa mali kontrakty obrancov.
Boston: katastrofálna situácia, hrozí tvorba úplne nového tímu. Tento proces by však mal odvíjať od nových zmlúv obmedzených voľných hráčov Thorntona a Samsonova.
Buffalo: okrem Šatana je neistý aj osud Afinogenova.
Carolina: chystá sa pustiť k vode O´Neilla, Brind´Amour vraj zostane.
Chicago: vedenie slintá po trhu s neobmedzenými voľnými hráčmi, v zornom poli je aj Pálffy.
Colorado: avizovalo ďalšiu spoluprácu so Sakicom a Blakom, tým pádom sa bude musieť rozlúčiť buď s Forsbergom alebo Footom. Paralelne prebiehajú opčné rokovania s Aebischerom, Tanguaiom a Hejdukom.
Columbus: klub s jedinou megahviezdou Nashom má priestor poobrezať sa po drahších obrancoch, napríklad Footovi.
Dallas: osud Turgeona a Guerina je vraj spečatený. Klub dáva prednosť Modanovi, Arnottovi a chce späť D. Hatchera.
Detroit: poslal na listinu nechránených hráčov Hatchera, Whitneyho i McCartyho. To je dobrá správa pre Shanahana, Langa, Zetterberga, Dacjuka, či Yzermana.
Edmonton: má množstvo priestoru v platovom strope a preto sa obzerá aj po voľných hviezdach rangu Kariyu, Weighta, či Messiera.
Florida: tiež má viac možností a bude hľadať posily z každého rohu.
LA: megahviezda Pálffy je už neobmedzený voľný hráč, ale klub s ním rokuje. Chcú aj Kariyu a Prongera.
Minnesota: nikto nepochybuje, že Gáborík zostáva s platným kontraktom a hľadajú k nemu centra typu Modana.
Montreal: Brisebois išiel preč, rokuje sa o opciách Koivu, Ribeira i Theodora.
Nashville: množstvo priestoru v platovom strope.
New Jersey: stratilo S. Niedermayera, S. Stevensa a Rafalského. Hviezdna trojica hviezdnej defenzívy je už na voľnom trhu. V opciách sú ďalšie mená ako Eliáš, Gomez, či Friesen.
NY Islanders: štyri hviezdy na čele s Jašinom zhltnú 15,5 milióna a k nim treba podpísať viacerých pod opciou.
NY Rangers: odškodné dostanú Holík a Kasparaitis, Leetch zostáva.
Ottawa: chcú budovať na doterajšom tíme, takže najmä na Hossovi a Havlátovi.
Philadelphia: veteránov LeClaira a Amonteho už vyplatili, na rade sú vraj Desjardins i Braschear.
Phoenix: má množstvo platového priestoru a ešte viac, keď sa zbavil a odškodnil drahého Savaga.
Pittsburgh: ak sa realizuje "bomba" Lemieux-Crosby, Straka a Kovaľov to budú mať nahnuté.
St. Louis: za nových podmienok už nechcú Weighta a Tkachuka, ako neobmedzeného voľného hráča púšťajú k vode asi aj Demitru.
San Jose: výborná pozícia aj pod platovým stropom. Na voľný trh ide ako jediný Rathje.
Tampa: na voľný trh Chabibulin, ale chcú ho, takisto zrejme dohodnú opciu St. Louisa a LeCavaliera.
Toronto: nechcený Nolan, odškodné hrozí aj Belfourovi. Na voľnom trhu sa ocitli Roberts, Leetch, Nieuwendyk i Mogiľnyj.
Vancouver: voľný Näslund, pod opciami Morrison a Öhlund. Näslund má vraj pritiahnuť aj Forsberga, inak je záujem aj o Kariyu.
Washington: okolo Ovečkina idú budovať perspektívny tím. Zrejme už bez voľného Bondru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:15