StoryEditor

V krajoch Slovenska sa spresňujú evakuačné plány

24.03.2003, 23:00
V krajoch Slovenska prijali v súvislosti s irackým vojnovým konfliktom viacero mimoriadnych organizačno-technických opatrení. Podľa vedúceho odboru civilnej ochrany obyvateľstva Krajského úradu v Nitre Jozefa Buráka prebieha v tomto období aktualizácia všetkých dôležitých dokumentov zameraných na záchranné, lokalizačné a likvidačné práce.
  • Bezpečnostná situácia je normálna
  • Spresňujú tiež evakuačné plány a inštrukcie na výdaj osobných ochranných prostriedkov. Počas zasadnutia krízového štábu nariadili zvýšenú ochranu priemyselných objektov, v ktorých sa nachádzajú nebezpečné látky. Funkčných masiek, respirátorov a ďalších ochranných prostriedkov majú podľa Buráka dostatok. K najrizikovejším z hľadiska prípadnej havárie alebo napadnutia patria regióny v okolí Mochoviec a Jaslovských Bohuníc. V zmysle nariadenia vlády sú zaradené v prvej kategórii ohrozenia a preventívne opatrenia preto podliehajú špeciálnemu režimu. Obecné úrady v týchto lokalitách majú k dispozícii ochranné prostriedky pre všetkých miestnych obyvateľov.
    Žilina
    V Žilinskom kraji je 1 365 skladov civilnej ochrany a v roku 2001 urobili mimoriadnu inventarizáciu materiálu. Podľa vedúceho odboru civilnej ochrany obyvateľstva a obrany KÚ v Žiline Dušana Bartku je v dobrom stave, týka sa to plynových masiek i ďalšieho materiálu potrebného na vybavenie civilnej ochrany. "V kraji máme osem veľkých vodohospodárskych stavieb a organizácie, ktoré ich spravujú, im venujú zvýšenú pozornosť. Krízové štáby fungujú v mestách i obciach a v prípade mimoriadnych udalostí sa postarajú aj o občanov," zdôraznil Dušan Bartko.
    Prešov
    Situáciu v oblasti individuálnych ochranných prostriedkov Krajský úrad v Prešove monitoruje priebežne. V poslednom období sa ich kontroly zintenzívnili. Podľa konštatovania krajského krízového štábu v Prešove neboli zistené žiadne vážnejšie problémy. V oblasti zabezpečenia ochrany objektov realizuje krajský krízový štáb opatrenia v zmysle pokynov Ústredného krízového štábu. Pre HN to uviedol zástupca prednostu Krajského úradu v Prešove a podpredseda krajského krízového štábu Milan Ambróz. Podľa jeho slov sa sprísnili bezpečnostné opatrenia v oblastiach vodných zdrojov v kraji. Veľké vodné nádrže boli posilnené o 50 príslušníkov Armády SR a o ďalších 10 vojakov pri nádržiach pohonných látok v Kapušanoch pri Prešove, ktoré patria do štátnych hmotných rezerv.
    Košice
    Štvrťmiliónové Košice nedisponujú dostatočným množstvom úkrytov na ochranu civilného obyvateľstva pred rádioaktívnym útokom a jadrovými zbraňami. "Nepredpokladá sa, že by SR bola ohrozená jadrovými zbraňami," povedal pre HN zástupca vedúceho odboru civilnej ochrany obyvateľstva a obrany Krajského úradu v Košiciach Ing. Pavol Folbert. Košičania si môžu byť istí len ochranou pred chemickým alebo bakteriologickým útokom, a to improvizovanými prostriedkami, napríklad individuálnymi ochrannými rúškami, ktoré sú v pohotovosti pre každého Košičana. V meste je minimálny počet úkrytov, ktoré však ani nechránia úplne pred účinkami týchto chemických prostriedkov, len pred rádioaktívnym spadom. "Tiež sa nepredpokladá, že by obyvatelia boli umiestnení v týchto krytoch. Komplex opatrení, ktoré sme vykonali, smeruje k včasnému varovaniu i vyrozumeniu a k vyvedeniu obyvateľstva z ohrozeného priestoru. Nie do krytov, lebo v nich by sme ľudí pochovali," dodal Folbert. Podľa informácií asistentky primátora Košíc Viery Bajtošovej, prostriedky individuálnej ochrany (PIO) môžu byť vydávané na základe mimoriadneho nariadenia v období vojnového stavu a vojny. "Výdaj organizačne a materiálne zabezpečuje mesto a miestne úrady mestských častí v ich výdajných strediskách. V centrálnom sklade Košíc a v skladoch okresných úradov je dostatočné množstvo PIO pre obyvateľov mesta."
    Krízová situácia
    Je obdobie, počas ktorého je bezprostredne ohrozená alebo narušená bezpečnosť štátu a ústavné orgány môžu po splnení podmienok ustanovených v ústavnom zákone alebo osobitnom zákone na jej riešenie vyhlásiť výnimočný stav, núdzový stav alebo mimoriadnu situáciu.
    Orgány krízového riadenia
    ¨ vláda Slovenskej republiky
    ¨ Bezpečnostná rada Slovenskej republiky
    ¨ ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy
    ¨ Národná banka Slovenska
    ¨ krajský úrad
    ¨ bezpečnostná rada kraja
    ¨ okresný úrad
    ¨ bezpečnostná rada okresu
    ¨ obec
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    06. október 2024 13:23