StoryEditor

Horúčavy spôsobili nárast požiarov na Slovensku

02.07.2007, 11:59
Autor:
TASRTASR

Horúčavy v druhom štvrťroku 2007 spôsobili podstatný nárast vzniku požiarov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Za prvých šesť mesiacov vzniklo na Slovensku 7762 požiarov, čo je o 2941 prípadov viac ako vlani. V plameňoch našlo smrť 22 ľudí a škody dosiahli 829 137 000 Sk.
Najčastejšou príčinou vzniku požiaru je neopatrnosť dospelých osôb, ktoré sa svojou nedbalosťou podpísali až pod 76 percent všetkých požiarov. Ako dodal na dnešnej tlačovej konferencii prezident Hasičského a záchranného zboru Jozef Paluš, najvyššie škody, až 226 miliónov Sk, však zapríčinili technicko-prevádzkové poruchy. Vysoký podiel na požiarovosti má aj úmyselné podpaľačstvo, najmä osobných motorových vozidiel, na ktorých vznikli škody za 101 miliónov Sk.
Paluš apeloval na vyššiu opatrnosť verejnosti pri manipulácii s ohňom v prírode. Taktiež upozornil, že horúčavy už spôsobili jedenásť žatevných požiarov, prevažne vinou technických nedostatkov na zberových mechanizmoch.
Väčšina zberových mechanizmov je v žalostnom technickom stave. Zarážajúce je, že sa na ne nevzťahuje zákon o povinnej technickej kontrole, lebo nie sú určené na prevádzku po cestných komunikáciách. Avšak je všeobecne známe, že rôzne traktory, zberače slamy či kombajny sa presúvajú aj po cestných komunikáciách, neraz na vzdialenosť niekoľkých desiatok kilometrov. Nielenže obmedzujú plynulosť cestnej premávky, ale tým, že nie sú po STK, vážne ohrozujú aj bezpečnosť ostatných vodičov. Nehovoriac už o tom, že zastaraný kombajn s lacnou prevádzkovou údržbou môže na poli kedykoľvek spôsobiť požiar.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. september 2024 12:36