StoryEditor

Bývalý kukláč za účasť na vražde Kubašiaka dostal 8,5 roka

15.06.2007, 13:29
Autor:
TASRTASR
Bývalý 33-ročný kukláč Juraj Rozsík z Prievidze, obvinený v prípade vražedného útoku na 39-ročného podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky v okrese Brezno, pôjde do väzenia na 8 a pol roka.

Senát Vojenského obvodového súdu v Banskej Bystrici dnes totiž akceptoval dohodu o vine a treste, uzavretú medzi Rozsíkom a prokurátorom Vyššej vojenskej prokuratúry v Trenčíne. Podľa nej si Rozsík odpyká trest vo väznici so stredným stupňom stráženia a zaplatí peňažný trest 50-tisíc korún. Rozsudok je právoplatný, nie je možné sa proti nemu odvolať.
Rozsík sa dnes na súde vdove po Kubašiakovi a jej rodine prostredníctvom jej zástupcu ospravedlnil. Skutok, ktorého sa dopustil, ľutuje, za to čo urobil sa hanbí a trest si odpyká.
Splnomocnenec Kubašiakovej s uzavretím dohody nesúhlasil a požiadal senát, aby s ňou nesúhlasil. Rozsík sa totiž podľa neho mal dopustiť ďalších lúpeží a mal by sa preto považovať za člena nie organizovanej, ale zločineckej skupiny, za čo mu hrozí vyšší trest. Zástupca Kubašiakovej nesúhlasil ani s tým, že si má poškodená spôsobenú škodu približne 86-tisíc korún nárokovať v občiansko-právnom konaní. Súd mu však nevyhovel aj preto, že sa mohol vyjadriť iba k uplatneniu si finančného nároku poškodenej, nie však k dohode o vine a treste.
"Uzavretie dohody nie je žiadny obchod, je to výsledok zákonného dokazovania, kde bolo vyvrátené, že by sa môj klient dopustil vraždy. A taktiež bolo vyvrátené, že by sa dopustil ďalšieho skutku, a to prestrelky v Bujákove, kde sú ďalší spolupáchatelia stíhaní za ďalší skutok, a to zločin útoku na verejného činiteľa so zbraňou v ruke," uviedol pre TASR Rozsíkov obhajca Vladimír Fraňo.
S rozhodnutím súdu súhlasil aj vojenský prokurátor. Podľa neho boli dodržané všetky podmienky pre jej uzavretie a akceptovanie súdom, ktorý potom na jej základe vyniesol rozsudok.
Prokurátor obvinil Rozsíka zo spáchania siedmich zločinov, pričom najzávažnejším zločinom bola lúpež. Keďže sa ich dopustil súčasne, nebolo možné v jeho prípade uplatniť takzvanú asperačnú zásadu a "zrátať" tresty za jednotlivé zločiny.
"Za zločin lúpeže, ktorého sa dopustil a za ktorý bol dnes odsúdený, mu hrozila trestná sadzba od sedem do dvanásť rokov. Uložený trest 8 a pol roka je v rozmedzí prípustnej trestnej sadzby, teda nešlo sa pod ňu, aj keď zákon pripúšťa zníženie trestu o jednu tretinu pod dolnú sadzbu. Trest bol uložený nad dolnú hranicu, takže ho pokladám za primeraný aj vzhľadom na to, čoho sa môj klient dopustil, a aj na to, ako napomohol orgánom činným v trestnom konaní objasniť trestnú činnosť," dodal Fraňo.
Konanie expolicajta Juraja R. prekvalifikoval vyšetrovateľ na lúpež, za ktorú mu podľa zákona hrozil až dvanásťročný trest. Podľa jeho obhajcu mal Juraj R. v Polomke pri sebe zbraň, ktorú však nepoužil. K skutku sa priznal, bol ochotný spolupracovať s policajtmi a bude svedčiť proti jeho komplicom.
Z vražedného útoku na Kubašiaka sú obžalovaní aj dvaja bývalí policajti - 35-ročný Róbert P. z Novej Bane a 32-ročný Róbert Č. z Trenčína. Proces s nimi sa na Okresnom súde Banská Bystrica začne 26. júna. Róbertovi P., obžalovanému zo spáchania úkladnej vraždy podnikateľa a z pokusu vraždy policajta hrozí výnimočný trest 25 rokov alebo doživotie. Obžalovanému Róbertovi Č., ktorý sa mal dopustiť trestného činu organizovanej lúpeže so zbraňou v ruke a podobne ako Róbert P. aj ďalších trestných činov, hrozí trest od sedem do dvanásť rokov.
Podľa obžaloby mali vlani 14. júna spolu s Rozsíkom ako členovia organizovanej skupiny vtrhnúť do rodinného domu podnikateľa. Ľudí, ktorí v ňom boli, spútali a Kubašiaka pred nimi bili. Chceli totiž od neho získať kľúče od trezoru, aby sa na objednávku od zatiaľ nezistenej osoby za odmenu jeden milión korún zmocnili písomností o jeho podnikateľských aktivitách. Oblečení boli ako policajti a tak sa aj predstavili policajnej hliadke, ktorá tam prišla po tom, ako na podozrivé osoby pred domom podnikateľa upozornil jeden z jeho susedov. Policajtov páchatelia tiež spútali, Kubašiaka expolicajti odviedli do vedľajšej miestnosti, kde ho jeden z nich, údajne Róbert P., zastrelil ranou do zátylku z pištole s tlmičom.
Z miesta činu potom ušli na osobnom aute, ktoré sa neskôr pri Brezne pokúsila zastaviť policajná hliadka. Jednému zo spútaných policajtov sa totiž podarilo oslobodiť a kolegom oznámiť, k čomu došlo v Kubašiakovom dome. Pri prestrelke po zastavení auta jeden z páchateľov ťažko zranil policajta a spolu s komplicmi po tom, ako opustili a zanechali vozidlo, sa im podarilo ujsť. Róberta Č. policajti zadržali nasledujúci deň, ostatných dvoch páchateľov až o niekoľko dní neskôr po jednej z najrozsiahlejších policajných akcií na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 17:38