StoryEditor

Novelou stavebného sporenia získa viac ľudí

27.09.2007, 00:00
Ľudia, ktorí si šetria na bývanie, si prilepšia. Maximálna štátna prémia v stavebnom sporení dvetisíc korún síce zostane, no od januára budúceho roka bude prístupnejšia pre väčší okruh sporiteľov.

Podľa schváleného návrhu novely zákona o stavebnom sporení z dielne ministerstva financií sa medziročne zmení percentuálna výška štátnej prémie z 9,5 na 12,5 percenta. To znamená, že zatiaľ čo v tomto roku ste na získanie celej dvojtisícovej prémie museli vložiť na stavebný sporiaci účet minimálne 21-tisíc korún, od januára celú prémiu priznajú všetkým, ktorí ročne nasporia viac ako 16-tisíc korún. Naši západní susedia sú na tom však lepšie. Štátna podpora je v Česku 15 percent z nasporenej sumy, maximálne však z 20-tisíc českých korún - teda 2 400 korún.
Zmeny sa týkajú viacerých
Po novom stavebným sporiteľom môžu byť aj právnické osoby ako spoločenstvo vlastníkov bytov, iné právnické osoby, ale aj občania Európskej únie, ktorí použijú stavebný úver na území Slovenska. "Predkladaná novela zákona umožní významnejším podielom financovať výstavbu nájomných bytov a obnovu bytového fondu zo strany právnických osôb," informovalo ministerstvo financií. Keďže okruh možných stavebných sporiteľov sa rozšíril, na štátnu prémiu sa ročne minie o 150 miliónov korún viac. "Nepredpokladáme, že pôjde o takú vysokú sumu. To je maximum," povedal pre HN hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Od roku 1992 do roku 2006 vynaložil štát na prémiu viac ako 23 miliárd korún.
Okrem kúpy či rekonštrukcie bytu a rodinných domov, sa poskytnutý stavebný úver bude dať využiť aj na výstavbu zariadení, ktoré využívajú alternatívne zdroje energie, kanalizácie, ale aj na vybudovanie domových čistiarní odpadových vôd. "Pre občanov je to pozitívne," hovorí Veronika Hauswaldová z úseku komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne.
Úspech pre sporiteľne
S obsahom návrhu musia byť spokojné všetky stavebné sporiteľne. Keďže budú môcť vykonávať činnosti ako prijímanie vkladov od zahraničných bánk a finančných inštitúcií, vydávať cenné papiere, ale aj poskytnúť úvery mimo fondu stavebného sporenia na stavebné účely nielen stavebným sporiteľom a tiež spotrebiteľské úvery fyzickým osobám na dofinancovanie vybavenia domácností. "Zmeny považuje Wüstenrot stavebná sporiteľňa za pozitívne, nakoľko by po schválení novely zákona v parlamente umožnili komplexnejšie uspokojiť požiadavky klienta, takpovediac, pod jednou strechou," povedala pre TASR komunikátorka sporiteľne Daniela Vlčková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:24