StoryEditor

Cudzincom bude možné udeliť občianstvo až po ôsmich rokoch pobytu

26.06.2007, 12:42
Autor:
TASRTASR
Cudzincom bude možné udeliť štátne občianstvo až po ôsmich rokoch nepretržitého trvalého pobytu na Slovensku. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve, ktorú dnes schválil parlament. Doteraz postačoval aspoň päťročný nepretržitý pobyt na území SR.

Sprísnenie tejto podmienky podľa rezortu vnútra umožní úradom dôkladnejšie preveriť zžitie žiadateľa so slovenským právnym poriadkom, ako aj kultúrnym prostredím. Lehota potrebná na rozhodnutie o žiadosti o občianstvo sa z deväť mesiacov predĺži na 24 mesiacov.
V záujme kvalifikovanejšieho a presnejšieho posudzovania žiadateľov sa upraví aj podmienka bezúhonnosti, ktorá je pre získanie štátneho občianstva nevyhnutná. Slovenské občianstvo tak nebude môcť získať žiadateľ, ktorý bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a od zahladenia odsúdenia neuplynulo päť rokov alebo jeho trestné stíhanie za úmyselný trestný čin bolo právoplatne podmienečne zastavené do piatich rokov odo dňa uplynutia skúšobnej doby. Prekážkou bude tiež trestné stíhanie za úmyselný trestný čin, ktoré bolo zastavené rozhodnutím súdu alebo prokurátora o schválení zmieru, ale od právoplatnosti tohto rozhodnutia neuplynulo päť rokov. Pri posudzovaní žiadosti o udelenie občianstva bude preto ministerstvo vnútra od generálnej prokuratúry žiadať odpis z registra trestov žiadateľa. Navrhované zmeny sú podľa ministerstva vnútra reakciou predovšetkým na narastajúce nebezpečenstvo organizovaného zločinu a medzinárodného terorizmu.
Sprísňujú sa aj pravidlá preverenia ovládania slovenského jazyka ako jednej z podmienok na udelenie slovenského občianstva. Žiadateľ bude musieť absolvovať pohovor s otázkami týkajúcimi sa jeho osoby a Slovenska, prečítať nahlas článok z tlače a napísať jeho obsah. V súčasnosti stačí, keď žiadateľ porozumie otázke a odpovie na ňu. Azylanti, ktorí budú chcieť získať slovenské občianstvo, budú musieť žiť na Slovensku aspoň štyri roky pred podaním žiadosti.
V prípade zahraničných Slovákov žiadajúcich o občianstvo sa podmienka nepretržitého pobytu na Slovensku predĺži zo súčasných dvoch na tri roky. V niektorých prípadoch má o udeľovaní štátneho občianstva rozhodovať priamo minister vnútra.
Novela by po podpísaní prezidentom mala nadobudnúť účinnosť 1. októbra 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 22:23