StoryEditor

So sviečkami pred čínskou ambasádou o Mjanmarsku

16.11.2007, 14:22
Autor:
SITASITA

Protestný pochod so sviečkami na podporu väznených demonštrantov a za dodržiavanie ľudských práv v Mjanmarsku/Barme organizuje v sobotu od 16:00 v Bratislave Amnesty International (AI) Slovensko. Pochod sa začne pred Bratislavským hradom a trasa povedie po Mudroňovej až k Veľvyslanectvu Čínskej ľudovej republiky. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Amnesty International Slovensko Monika Navrátilová.
Počas pochodu sa budú tiež zbierať podpisy pod petíciu adresovanú ministrovi zahraničných vecí Mjanmarska. V nej Al vyzýva mjanmarských predstaviteľov, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili stovky zadržaných mníchov a iných nenásilných protestujúcich, ktorí nie sú obvinení z kriminálnych činov, ako aj o záruky, že sa zadržiavaní nestanú obeťami mučenia či iného krutého zaobchádzania. Žiada tiež, aby umožnili všetkým obyvateľom právo uplatňovať slobodu prejavu a združovania bez strachu z obťažovania, zastrašovania alebo zadržiavania v súlade s medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi.
Počas potláčania protivládnych demonštrácií v Mjanmarsku bolo zadržaných najmenej 500 ľudí, uvádza sa v tlačovej správe AI Slovensko. Podľa Amnesty International demonštrácie si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych a mnohí obyvatelia sa zo strachu skrývajú. Zadržané sú i stovky mníchov z Jangonu. Amnesty International je presvedčená, že týmto i ďalším zadržaným hrozí mučenie alebo iné zlé zaobchádzanie. Bezpečnostné sily podľa správ bili demonštrantov obuškami, použili slzný plyn na dav, ktorý sa odmietol rozísť a strieľali varovné výstrely do vzduchu, uvádza sa v tlačovej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 07:15