StoryEditor

Riziko vzniku zubného kazu u detí sa dá zistiť ľahko a rýchlo

23.02.2007, 12:56
Autor:
SITASITA

Riziko vzniku zubného kazu sa dá u českých detí určiť nenáročným testom. Zaujímavé je, že test neabsolvujú deti, ale ich matky. Práve ony sú totiž najčastejšími prenášačmi baktérii spôsobujúcich kazy. Tie sa u detí objavujú v súvislosti so zanedbanou hygienou ústnej dutiny, ale aj vtedy, ak sa do ich úst dostanú do tretieho roku života kazotvorné, teda tzv. kariogénne baktérie. Práve do tretieho roka sa totiž u dieťaťa tvorí ústna mikroflóra.
Matkám, alebo iným členom rodiny, ktorí sa o dieťa starajú, sa preto zisťuje prítomnosť baktérie Streptokok mutans v ústach. Ak sa dieťa nakazí, riziko vzniku zubného kazu sa u neho automaticky zvyšuje. Prenos sa uskutočňuje rýchlo, napríklad oblízaním lyžičky, predžuvaním jedla, alebo oblízaním cumlíka a podobne. V prípade zistenia baktérie u matky je potrebné, aby si chrup a celú ústnu dutinu čistila o čosi dôslednejšie. Odporúča sa aj používanie ústnej vody s antibakteriálnymi účinkami.
Vzorky pri testovaní sa odoberajú pomocou vatovej tyčinky, najvhodnejší je ranný odber ešte pred čistením zubov. Matka podstúpi bezbolestný ster z povrchu celého chrupu. Ďalšia tyčinka sa použije na ster z povrchu prerezaných zubov dieťaťa. Následne sa nechajú obe tyčinky približne jednu hodinu schnúť a potom sa pošlú do laboratória. Testovanie môžu záujemcovia využiť na stomatologických klinikách fakultných nemocníc v Hradci Králové, či Plzni. Už dnes sa však plánuje rozšírenie služby na viacerých klinikách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 04:20