StoryEditor

MZV s pobúrením prijalo správu o vražde tureckého novinára Dinka

20.01.2007, 14:30
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zahraničných vecí SR s veľkým pobúrením prijalo správu o vražde prominentného tureckého novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka. Očakáva, že tento hanebný zločin bude čo najskôr dôsledne vyšetrený a vinníci tvrdo potrestaní.
MZV SR súčasne oceňuje rýchlu reakciu tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, v ktorej sa zaviazal autorov vraždy postaviť pred súd a po zásluhe potrestať. V krajine, ktorá ašpiruje na členstvo v Európskej únii, nesmú takéto činy namierené proti slobode slova a demokracii zostať nepotrestané.
V Istanbule dnes zastrelili tureckého novinára arménskeho pôvodu. Hrant Dink, ktorého minulý rok usvedčili za urážku identity Turecka, bol zavraždený pred vchodom do sídla denníka, pre ktorý pracoval.
Dink, 53-ročný Turek pôvodom z Arménska otvorene kritizoval zákon o slobode prejavu. Mnohokrát stál pred tureckým súdom za svoje kontroverzné výroky o tom, ako na začiatku 20. storočia Turci masovo zabíjali Arménov, čo Ankara vehementne popiera. Nacionalisti ho považovali za zradcu a vyhrážali sa mu.
Dink bol v Turecku verejnou osobou, a ako šéfredaktor dvojjazyčných turecko-arménskych novín Agos aj jedným z najprominentnejších hlasov tureckých Arménov. V jednom z rozhovorov pre Associated Press plakal, keď hovoril o nenávisti niektorých svojich krajanov voči jeho osobe, a sťažoval sa, že nemôže zostať v krajine, kde ho nechcú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 15:52