StoryEditor

Alkoholizmus je liečiteľný, Slováci majú predsudky

15.03.2007, 15:37
Autor:
SITASITA

Slováci nepijú viac, ako je bežné v Európskej únii. Stále viac však ľudia pijú doma, aby potlačili úzkosti, depresie a zaspali. Hlavný odborník pre drogové závislosti Ľubomír Okruhlica ich dnes vyzval, aby sa nebáli liečiť. Alkoholizmus ani narkománia už nie sú považované za neliečiteľné a po roku abstinencie je človek zdravý. Aj keď sa u nás dodnes zvykne hovoriť, že alkoholikom je človek celý život, nie je to podľa neho pravda. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v roku 1992 revidovala register chorôb a obe závislosti zaradila medzi liečiteľné. Liečba býva veľmi úspešná, môžu ju však brzdiť predsudky. Prieskum Štatistického úradu SR ukázal, že až polovica Slovákov by nezamestnala vyliečeného alkoholika alebo narkomana, rovnako polovica ľudí by s takýmito ľuďmi nemala partnerský vzťah. Okruhlica zdôraznil, že rok abstinujúci alkoholik alebo narkoman je zdravý.
Varovné na Slovensku je pitie mládeže. Prieskum Eurobarometer ukázal, že s pravidelným pitím začína 43 percent Slovákov medzi 15. a 19. rokom. Abstinentov je v populácii nad 15 rokov 25 percent. Problematický je aj nárast užívateľov marihuany a pervitínu. Počet liečených narkomanov zostáva rovnaký, mení sa ich zloženie. Klesá množstvo ľudí závislých na heroíne a kokaíne. Asi 25 percent liečených je závislých na marihuane, 30 percent na pervitíne. Alkohol je teraz podľa Okruhlicu väčším problémom ako nelegálne drogy. Alkohol pritom skracuje priemerný vek až o 20 rokov, podieľa sa na onkologických a kardiovaskulárnych ochoreniach. Na priemernom veku populácie sa však podieľajú aj iné faktory. Česi napríklad pijú viac - abstinentov bolo v prieskume 18 percent a berú častejšie drogy - porovnávacia štúdia v roku 2005 ukázala 18-tisíc drogovo závislých, liečených v ČR k dvom tisícom v SR. Napriek tomu sa dožívajú dlhšieho veku.
Slováci sú podľa Eurobarometra najviac proti represiám proti alkoholu. Spomedzi krajín EÚ najčastejšie odpovedali, že človek by mal byť natoľko zodpovedný, aby sám reguloval svoje pitie. Súhlasia však s nápismi na fľašiach, ktoré by pred pitím varovali tehotné ženy a vodičov. Najčastejšie podľa Eurobarometra popíjajú Luxemburčania, najviac na posedenie vypijú Íri. V Luxembursku ako frankofónnej zóne je to podľa Okruhlicu menej nebezpečný, tzv. mediteránsky typ pitia - menšie množstvá medzi jedlom bez tvrdého alkoholu. Íri naopak pijú nárazovo - najviac drinkov na jedno posedenie. Boli prví aj v množstve alkoholu na deň. Najmenej pijú Taliani, kde je aj najviac abstinentov - 40 percent. Najmenej ľudí, ktorí vôbec nepijú, je v Dánsku - 7 percent. Prieskum zahŕňal všetkých 27 krajín únie.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 06:44