StoryEditor

Fico: Lojalita je prvým z kritérií pre miesto na kandidačnej listine Smeru-SD

03.03.2006, 18:40
Autor:
TASRTASR

Lojalita je podľa predsedu strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica prvým z kritérií pre miesto na kandidačnej listine strany pre júnové parlamentné voľby. Nasledujú schopnosť komunikovať v parlamente, aktívnosť a Ficovi záleží aj na posilnení poslaneckého klubu v tom, že jeho členovia budú primeraným spôsobom reagovať na aktuálne sociálne a ekonomické témy.
"Nesmie sa stať, aby strana, ktorá je vo vláda, my dúfame, že Smer-SD bude, pri prvom dôležitom citlivom rozhodnutí sa rozpŕchla, ako keď niekto hodí kameň medzi vrabce. Je to ponaučenie, ako sa strany rozpadávali, preto budem dbať o to, aby ľudia kandidujúci na zvoliteľných miestach pocit lojality k strane mali," povedal Fico v rozhovore pre TASR. Návrh kandidátky koordinuje s podpredsedami strany a krajskými predsedami a snažia sa ju urobiť tak, aby spĺňala stanovené kritériá. Kandidačnú listinu by malo schvaľovať už túto nedeľu predsedníctvo strany.
Lojalitu Fico "nemeria" ekonomickou silou konkrétneho človeka alebo titulmi. "Lojalitu vieme odmerať len životnými skúsenosťami, ktoré máme s týmito ľuďmi. Ničím iným. Ľudia sa prejavujú, majú názory, robili konkrétne rozhodnutia v minulosti. Toto je jediné meradlo," poznamenal predseda Smer-SD.
Fico pripomenul, že v SR neexistuje imperatívny a mandát a strana nemá ani inú možnosť ako zabezpečiť disciplínu poslancov. "Bez politickej disciplíny nemôže fungovať politický systém. Som rád, že Smer-SD patril medzi tri strany, ktoré sa nerozpadli," konštatoval.
Fico uviedol, že na kandidátke Smeru-SD nebudú žiadne prekvapenia. Zo súčasných 27 poslancov v NR SR podstatná časť bude na kandidátke, ale aj noví ľudia pracujúci na ústrednej i regionálnej straníckej úrovni. "Pôjde viac-menej o mená, ktoré sú známe," konštatoval. Na margo futbalového reprezentačného trénera Dušana Galisa iba povedal, že ešte do nedele sa s ním vedú rozhovory. "Bol by som rád, keby bol Galis na našej kandidátke, ale takéto rozhodnutie vždy vyžaduje dve strany. Verím, že sa na niečom dohodneme. Potrebujeme v NR SR človeka, ktorý vie profesionálne hovoriť o športe," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:29