StoryEditor

Úpravami povodia Váhu vzniknú tri oddychové zóny

08.03.2007, 11:37
Autor:
SITASITA

Drobnými zásahmi do prírody na pravom brehu rieky Váh v smere od cestného mostu po stavidlá chce mesto Trenčín vytvoriť tri druhy oddychových zón pre svojich obyvateľov. Záhradný architekt mesta Juraj Kocnár sa domnieva, že úpravou zelene, osadením kmeňov stromov na sedenie a vytvorením ohnísk sa môže v povodí Váhu vytvoriť zóna slnenia, náučná a rybárska zóna. Pobrežná vegetácia podľa Kocnára vytvorila sériu zákutí, ktoré poskytujú priestor aj pre kúpanie sa, oddych v tieni, opekanie a stanovanie.
Mesto chce vytvoriť náučnú zónu, pretože sa v povodí vegetácia vyvíja prirodzeným spôsobom bez zásahu človeka a je domovom rôznych druhov živočíchov, najmä vtáctva. "Chceme zachovať charakter tohto územia a zároveň ho sprístupniť ako okružný náučný chodník vytvorením niekoľkých pohľadov a priehľadov," povedal Kocnár. Rybársku zónu by v porovnaní so súčasnosťou malo oživiť len prírodné sedenie a ohniská. Úprava povodia Váhu by podľa primátora Branislava Cellera mali byť realizovaná ešte tento rok, a to "pri plnom rešpektovaní existencie lužného lesa na tomto území."
Podľa Kocnára už k zámerom vydali súhlasné stanoviská Slovenský vodohospodársky podnik, Štátna ochrana prírody SR, Obvodný úrad životného prostredia v Trenčíne a Slovenská ornitologická spoločnosť. "Vyslovili zopár pripomienok, ktoré samozrejme akceptujeme. Spomeniem napríklad požiadavku rozšíriť brehové porasty dosadením pôvodných a odstránením nepôvodných a inváznych drevín. Odporučili nám aj priestorovo a časovo vymedziť rekreačné a športové aktivity vytvorením pokojných zón a zákazom rušenia hniezdiaceho vtáctva v týchto zónach, predovšetkým od 1. apríla do 15. júla."
Už vlani mesto upravilo rozsiahlu záplavovú zónu pri stavidlách na druhej strane Váhu. Považská odpadová spoločnosť z miesta odviezla 27,5 tony rôzneho odpadu, k vyčisteniu prispeli aj žiaci trenčianskych škôl a miestny rybársky zväz. V zóne sa urobili základné úpravy ako kosenie a orezávanie kríkov. Vznikli regulované ohniská.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. júl 2024 05:02