StoryEditor

Parlament dnes odsúhlasil zmluvu o pristúpení Bulharska a Rumunska k EÚ

22.06.2005, 11:26
Autor:
TASRTASR

Parlament dnes odsúhlasil zmluvu o pristúpení Bulharska a Rumunska k Európskej únii. V prípade nesplnenia prístupových kritérií zmluva stanovuje možnosť ročného odkladu rozšírenia, a to najmä vo vzťahu k Rumunsku. O konečnom termíne vstupu oboch krajín má rozhodnúť summit EÚ po budúcoročnej hodnotiacej správe Európskej komisie. Pred dvoma týždňami komisia upozornila Bulharsko a Rumunsko na meškajúce reformy v niektorých oblastiach.
Poslanci súhlasili aj s Protokolom číslo 13 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd týkajúcim sa zrušenia trestu smrti za každých okolností. Ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Do druhého čítania poslanci posunuli nový zákon o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti, ktorý sprísňuje kontrolu a podmienky povoľovania na úseku poskytovania služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti. Návrh zákona má ambíciu skvalitniť služby, z doterajšej strážnej služby a detektívnej služby vyníma ako samostatný druh bezpečnostnej služby odbornú prípravu a poradenstvo v strážnej službe a detektívnej službe.
Odbornú prípravu bude môcť poskytovať len bezúhonná osoba s vysokoškolským vzdelaním v odbore právo alebo bezpečnostné služby. Podľa rezortu vnútra sa tak má zabrániť doterajšiemu zneužívaniu poskytovania poradenstva, ktoré páchatelia využívali na tzv. výpalníctvo.
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by sa už nemali konať v nedeľu, ale v sobotu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o voľbách do Národnej rady (NR) SR a EP, ktorú dnes NR SR takisto posunula do druhého čítania. Predkladateľ právnej normy, minister vnútra Vladimír Palko, zmenu odôvodňuje tradíciou Slovákov voliť skôr v sobotu.
Odsúdení by už nemali dostávať do väznice balíky s potravinami. Predpokladá to návrh zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorý dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Poslanci však do druhého čítania neposunuli vládny návrh zákona o výkone väzby, ktorý mal umožniť obvineným mať počas výkonu väzby v celách veci osobnej povahy, ako napríklad hodinky, fotografie, vlastné knihy, či elektrický holiaci strojček.
Štátnu politiku starostlivosti a podpory krajanov má uskutočňovať posilnený Generálny sekretariát pre zahraničných Slovákov pôsobiaci pri Úrade vlády SR, s ktorým sa zlúči Dom zahraničných Slovákov. Vyplýva to z návrhu zákona o Slovákoch v zahraničí, ktorý plénum posunulo do ďalšieho čítania. Nový zákon nahradí zastaranú právnu normu o zahraničných Slovákoch z roku 1997, ktorá sa mala zmeniť ešte pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Na rozdiel od doterajšej právnej úpravy sa postavenie Slováka v zahraničí nebude viazať na vydanie krajanských preukazov, ktorých platnosť zanikne 1. augusta 2007.
Parlament dnes posunul do druhého čítania aj novelu zákona o hospodárskom zabezpečení cirkví, podľa ktorej sa budú platy duchovných pravidelne valorizovať. Od budúceho roku by sa tak ich mzdy mali zvyšovať o rovnaké percento ako u zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu vo verejnom záujme. Platy duchovných by podľa predpokladov mali byť v roku 2006 valorizované o šesť percent a o rok neskôr o päť percent.
Poslanci dnes neschválili novelu zákona o pozemných komunikáciách, ktorá mala sprísniť postihy za porušovanie pravidiel cestnej premávky. Zákonodarcovia predtým schválili viacero pozmeňujúcich návrhov, ktoré zmiernili zákon. Vypustili napríklad povinnosť mať vo výbave výstražné vesty či používanie bezpečnostných sedačiek. Zmiernili dôvody odobratia vodičského preukazu a rovnako vypustili zákaz viesť motorové vozidlo po zadržaní vodičského preukazu. Zákon napokon v treťom čítaní podporilo len 39 zo 128 prítomných poslancov.
Predseda parlamentu Pavol Hrušovský na žiadosť troch poslaneckých klubov o 18.00 hod. prerušil rokovanie 44. schôdze a zvolal poslanecké grémium. Schôdza bude pokračovať v stredu ráno o 9.00 hod. Poslanci za KDH sa až do zvolania mimoriadnej Koaličnej rady nebudú zúčastňovať na rokovaní NR SR.

bmg ka pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 00:25