StoryEditor

Maximálna výška peňažného trestu sa zmení z 5 na 10 miliónov korún

02.08.2005, 13:54
Autor:
TASRTASR

Peňažný trest do výšky 10 miliónov korún bude môcť udeliť súd podľa nového Trestného zákona. Od 1. januára 2006 sa tak maximálna výška peňažného trestu zvýši na dvojnásobok. V súčasnosti je maximálny peňažný trest päť miliónov korún.
Cieľom zvýšenia hornej hranice peňažného trestu je podľa Ľubomíry Miklovičovej z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti (MS) prevencia proti páchaniu trestnej činnosti a potrestanie páchateľov, ktorí spáchali závažné ekonomické a majetkové trestné činy.
Peňažný trest bude môcť súd udeliť páchateľovi úmyselného trestného činu, ktorým získal alebo sa snažil získať majetkový prospech. Súdy pritom budú môcť uložiť peňažný trest aj ako samostatný trest. Avšak za trestný čin, ktorého horná hranica trestu odňatia slobody prevyšuje podľa nového Trestného zákona päť rokov, bude môcť byť peňažný trest uložený len popri treste odňatia slobody.
"Súdy pri ukladaní peňažného trestu prihliadajú okrem závažnosti spáchaného trestného činu na osobné a majetkové pomery páchateľa," tvrdí Miklovičová. Pre prípad, že by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, súdy vždy ustanovujú náhradný trest odňatia slobody.
V minulom roku uložili súdy peňažný trest v 1361 prípadoch. Priemerná výška peňažného trestu bola takmer 11 tisíc korún. Finančné prostriedky z peňažného trestu pritom tečú do štátnej pokladnice.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:23