StoryEditor

Rusko neodstúpi z funkcie ministra hospodárstva

24.08.2005, 06:35
Autor:
TASRTASR

Predseda ANO Pavol Rusko neodstúpi z funkcie ministra hospodárstva. Na abdikáciu do dnešnej 10. hodiny ho na utorkovej Koaličnej rade vyzval premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý kvôli kauze zmenky považuje Ruskovo zotrvanie v kabinete za neprijateľné.
"Neodstúpim z funkcie ministra hospodárstva a podpredsedu vlády, pretože dôvody, ktoré boli uvádzané, sú z môjho pohľadu neakceptovateľné," vyhlásil Rusko po nočnom, vyše štvorhodinovom rokovaní predsedníctva ANO.
Ak Dzurinda predsedu liberálov z vlády odvolá, nominantom ANO na nového šéfa rezortu hospodárstva bude terajší štátny tajomník ministerstva dopravy Vladimír Menich.
Predsedníctvo ANO dnes 16 hlasmi z 21 rozhodlo, že strana požiada premiéra Dzurindu o podanie návrhu na odvolanie ministra kultúry Františka Tótha. Štrnásti členovia predsedníctva presadili, že Dzurinda dostane na stôl aj žiadosť o výmenu ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Kandidátom ANO na nového ministra kultúry bude terajší prednosta Krajského úradu v Banskej Bystrici Milan Kepeňa. Nominanta na funkciu ministra zdravotníctva predstavia liberáli do 48 hodín.
Rusko sa domnieva, že Dzurinda by mal návrhy aliancie akceptovať. "Je koaličná zmluva, ANO neoznámila nikomu, že odchádza do opozície. Má plné právo obsadiť svoje rezorty tak, ako uzná za vhodné, pokiaľ samozrejme nenominuje viditeľne neschopných ľudí na tieto posty, čo si myslím, že ani v prípade jedného ani druhého nemôže byť," povedal Rusko.
O prípadnom odchode či zotrvaní v koalícii bude vedenie ANO hovoriť s krajskými štruktúrami. "Ťažko je v koalícii, kde traja držali vždy spolu proti jednému. Vždy to tak bude, sú z jedného vajca. Vždy sa spoja. Aj to poznanie je pre mňa do budúcnosti užitočné," poznamenal líder ANO.
Predsedníctvo dnes ďalej 16 hlasmi rozhodlo o vyslovení nedôvery podpredsedovi strany Jirkovi Malchárkovi, 15 hlasmi podpredsedovi Františkovi Tóthovi a 12 podpredsedovi Ľubomírovi Lintnerovi. "Predsedníctvo dospelo k názoru, že situáciu treba riešiť a treba ju riešiť z pohľadu ľudí, o ktorých si myslíme, že nekonajú v prospech ANO," komentoval Rusko. "Je na nich ako zareagujú. Je možné, že sami zvážia, že výsledok hlasovania predsedníctva bude pre nich natoľko dôležitý, že odstúpia," dodal. Odvolať podpredsedov z funkcií však môže len kongres.
Predsedníctvo hlasovalo aj podpredsedovi Ľubovi Romanovi, ktorý dostal dôveru v podobe 16 hlasov.
Rusko sa domnieva, že kauza zmenky bola nafúknutou bublinou slúžiacou na rozloženie ANO. Plán sa podľa neho podaril s nie bezvýznamnou pomocou kľúčových členov aliancie. Za zložitú situáciu v ANO môže podľa Ruska predovšetkým nejednotnosť strany. Dodal, že keby SDKÚ v kauze vláčiky nepodržala svojho predsedu, už by neexistovala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 10:22