StoryEditor

Belousovová: Ak bude SNS vo vláde, neodstaví JE Jaslovské Bohunice

04.05.2006, 14:53
Autor:
TASRTASR

Ak bude Slovenská národná strana (SNS) v budúcej vláde, neodstaví dva bloky Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, hoci to sľúbil kabinet Mikuláša Dzurindu ešte v roku 1999.
"SNS ani v tejto oblasti, tak ako v ďalších, v prípade, že sa dostane do vlády, sa nebude cítiť viazaná týmito sľubmi vlády. To znamená, že sľub, ktorý dali oni, čo sa týka odstávky týchto dvoch jadrových blokov v Bohuniciach, sa bude dať prehodnocovať," povedala dnes na tlačovej besede prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Podľa nej rozhodnutie vlády o odstávke dvoch blokov JE Jaslovské Bohunice nemožno nazvať inak ako ekonomickou a ekologickou sabotážou voči Slovenskej republike. Belousovová zdôraznila, že vo svete je rozostavaných množstvo jadrových elektrární. Okrem toho, že Slovensko bude musieť kupovať elektrinu zo zahraničia, z tzv. odškodného podľa nej budú profitovať zahraničné firmy, ktoré spracujú odborné štúdie a dodajú technológie. Rozhodnutím vlády zo septembra 1999 bude 1. blok JE V1 predčasne odstavený na konci tohto roku. O dva roky mladší 2. blok elektrárne má ukončiť prevádzku v roku 2008.
SNS zároveň vyzvala tretí sektor na mobilizáciu ľudí na účasť vo voľbách. Belousovová sa domnieva, že mimovládne strany majú v prvom rade úlohu vyzývať občanov na účasť vo voľbách a nie rozvíjať škandály. Nízka volebná účasť podľa Belousovovej nahráva terajším vládnym stranám. "Keď nevolíš, prehráš," komentovala krédo SNS, lebo politici ako "správcovia daní" potom rozhodujú bez vonkajšej kontroly.
Belousovová pripomenula, že Slovensko potrebuje slovenskú vládu, ktorá by rozhodovala v prospech SR, a nie v línii ľavica alebo pravica. "Zlá je celá Dzurindova vláda, lebo robí protislovenské rozhodnutia," poznamenala.
Podpredseda SNS Rudolf Pučík sa dôrazne ohradil voči vyjadreniam predsedníčky Slobodného fóra Zuzany Martinákovej, podľa ktorej SNS je extrémistická strana. "SNS nie je ani výstredná, ani radikálna. SNS nekritizuje národnostné menšiny, nie je nacionalistická ani antisemitská. Nesympatizuje s komunizmom, nemá anarchistické sklony a neodmieta ani autoritu štátu," reagoval Pučík na definíciu extrémizmu, ako ho uvádza Slovník cudzích slov.
Pučík zároveň odmietol stredajšie príspevky troch poslancov Európskeho parlamentu za SMK, ktorí podľa neho patria medzi extrémistov. "Zavádzali európskych poslancov a uvádzali, že na Slovensku sú ľudské práva Maďarov pošliapavané a neustále zašliapavané do bahna. Ďalej uviedli, že jediným riešením na Slovensku je federácia s dvoma štátotvornými národmi - Slovákmi a Maďarmi. Tak potom pani Martináková je v hlbokom omyle, keď SNS považuje za extrémistov. Extrémista prvej triedy, prvého rangu sedí v SMK - Miklós Duray," poznamenal. Pučíka by zároveň zaujímalo, či Martináková deklaruje len svoje osobné názory alebo názory jej sponzorov z Izraelskej obchodnej komory, ktorá pôsobí v SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 05:22