StoryEditor

Výučbu cudzích jazykov by mali uľahčiť slovenské učebnice

28.12.2006, 11:46
Autor:
SITASITA

Výučbu cudzích jazykov by malo uľahčiť vydanie národných učebníc. Mali by obsahovať kombináciu národného a cudzieho jazyka. Pri ich tvorbe by sa mala využiť najúspešnejšia a najlepšia metodika pre výučbu cudzej reči, moderné interaktívne metódy. Podľa riaditeľa Štátneho pedagogického ústavu Ľubomíra Pajtinku súčasné využívanie zahraničných učebníc "neprináša vždy príslušný efekt najmä z hľadiska metodiky výučby a porozumenia textom. Ak sú všetky texty len v príslušnom cudzom jazyku, nábeh na výučbu u nás je zložitejší, náročnejší." Myslí si, že sa používajú učebnice z cudziny, ktoré nerešpektujú naše tradície cudzojazyčnej výučby. Za pozitíva národných učebníc označil Pajtinka ich dostupnosť, menšiu finančnú náročnosť pre žiaka a zodpovedajúce zameranie na cieľovú skupinu žiakov v ich kultúrnom prostredí.
Vydanie národných učebníc bude mať na starosti ŠPÚ. Podľa Pajtinku jeden z problémov bude nájsť odborníkov na napísanie takýchto učebných pomôcok. Nové knihy by sa mali vydať pre všetky cudzie jazyky, ktoré sa učia v školách. Pajtinka uviedol, že bude dôležité dôsledne vypracovať rovnaké kritériá pre tvorbu národných učebníc pre všetky cudzie jazyky. Plánuje sa zabezpečiť učebnice pre základné aj stredné školy. Ešte nie je jasné, kedy sa nové knihy stanú realitou, pretože sa musí schváliť materiál o výučbe cudzích jazykov v školách.
Ďalším návrhom je, že žiaci sa povinne začnú učiť prvý cudzí jazyk od tretieho ročníka základnej školy. Podľa Pajtinku však treba vyriešiť problém s nedostatkom učiteľov. Tvrdí, že v súčasnosti chýba zhruba 1 800 učiteľov. V odborných školách by sa malo rozšíriť vyučovanie na dva cudzie jazyky. Odporúča nám to aj Európska únia. Pajtinka uviedol, že väčšina odborných škôl učí iba jeden cudzí jazyk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:15