StoryEditor

Poslanci chcú preveriť záchranky

08.12.2005, 23:00
Spomedzi 359 záujemcov o prevádzkovanie 118 staníc záchrannej služby bolo 32 úspešných. Jedným z takýchto v prvom kole úspešných uchádzačov je spoločnosť Slovenská záchranná, ktorá získala povolenie na 36 staníc. Pôvodne žiadala až o 73 staníc. To, či sa zúčastní aj na druhom kole, zatiaľ zvažuje.

Spomedzi 359 záujemcov o prevádzkovanie 118 staníc záchrannej služby bolo 32 úspešných. Jedným z takýchto v prvom kole úspešných uchádzačov je spoločnosť Slovenská záchranná, ktorá získala povolenie na 36 staníc. Pôvodne žiadala až o 73 staníc. To, či sa zúčastní aj na druhom kole, zatiaľ zvažuje. Túto spoločnosť zastrešuje HMO Slovakia, ktorá je členom skupiny Penta Investments. "Potvrdzujú sa reči, že minister Rudolf Zajac to celé robil na mieru tejto finančnej skupine," hovorí poslanec NR SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý spolu so Zuzanou Martinákovou (SF) a s Viliamom Soboňom (ĽS-HZDS) plánujú urobiť poslanecký prieskum práve v oblasti prideľovania povolení na záchranky. Podnietili ich na to sťažnosti z regiónov -- celý proces výberu údajne zaváňa korupciou, klientelizmom a lobingom. "Ľudia, ktorí splnili podmienky výberových konaní, nemajú informácie o tom, na základe čoho sa prideľujú licencie," poznamenal Paška.
Slovenská záchranná zatiaľ nechce bližšie špecifikovať investície, ktoré si 27 staníc rýchlej lekárskej pomoci a deväť staníc rýchlej zdravotníckej pomoci vyžiada. "Ide o niekoľko stoviek miliónov," povedal riaditeľ spoločnosti Jozef Karvaš. Pripomeňme, že nejde o vybudovanie nových staníc, ale o prevzatie a zmodernizovanie už existujúcich. Pomôcť má pritom partnerstvo s dánskou spoločnosťou Falck, ktorá má 50-percentný podiel v tomto projekte. "Keďže sme museli splniť náročné technologické aj personálne podmienky, je predpoklad, že sa kvalita starostlivosti zvýši," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Karol Farkašovský. K otázke zisku sa vyjadril riaditeľ Falck pre Čechy a Slovensko Ivo Krpelan: Dosiahnuť sa dá najmä efektívnou prevádzkou a komplexným riadením z jedného miesta. Podľa cenového výmeru sú príjmami záchraniek mesačný paušálny poplatok za sanitku 695-tisíc korún a 18 alebo 22 korún za kilometer.

Čo vlastní finančná skupina Penta Investments v zdravotníctve
-- zdravotné poisťovne Sideria a Dôvera
-- sieť lekární prostredníctvom spoločnosti Mirakl
-- nemocnicu vo Svidníku, polikliniku v Žiari nad Hronom a Ústav tuberkulózy a respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici, laboratóriá na bratislavských Kramároch a záchranky na východnom Slovensku prostredníctvom spoločnosti HMO
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 07:50