StoryEditor

Nedostali ste previerku? Poistka je v nedohľadne

Bezpečnostným previerkam na Slovensku hrozí patová situácia. Už niekoľko týždňov sa totiž firmy a ľudia, ktorí nedostanú previerku Národného bezpečnostného úradu, nemajú kam obrátiť so svojou sťažnosťou.

Bezpečnostným previerkam na Slovensku hrozí patová situácia. Už niekoľko týždňov sa totiž firmy a ľudia, ktorí nedostanú previerku Národného bezpečnostného úradu, nemajú kam obrátiť so svojou sťažnosťou. Úlohu odvolacieho orgánu plnila poslanecká komisia, ktorú však Ústavný súd SR zrušil ako protiústavnú. Dôvod? Poslanci si uzurpovali právomoci, na ktoré nemali podľa najvyššieho zákona štátu nárok. "Treba orgán, ktorý bude rozhodovať o opravnom prostriedku. Inak tí, ktorí previerku od úradu nedostanú, nebudú vedieť, na čom sú," varuje Miroslav Brvnišťan z bezpečnostného úradu. Situácia je o to vážnejšia, že práve potvrdenie o previerke sa stáva pre firmy kľúčom k účasti na lukratívnych štátnych zákazkách.

Čakanie na február
Ak úrad o odvolaní osoby či firmy, ktorej nedal previerku, nerozhodne sám, musí ho do 30 dní odovzdať odvolaciemu orgánu. Ten má na rozhodnutie ďalších 60 dní. "Pre občana je teda zaujímavá až posledná lehota - po uplynutí spomínaných 60 dní - keď by mal dostať rozhodnutie," dodáva Brvnišťan. Inak povedané, vážne problémy môžu reálne prepuknúť už koncom februára, keďže poslanecká komisia rozhodovala o sťažnostiach začiatkom decembra. "Je v našom záujme aj v záujme poslancov ošetriť komisiu legislatívne a vytvoriť podmienky na jej fungovanie čo najskôr," poznamenal Brvnišťan.

Ústavný zákon ako poistka
Poslanci tvrdia, že nič neponechávajú na náhodu. "Existuje všeobecná politická vôľa opäť presadiť fungovanie poslaneckej komisie," hovorí šéf bývalej komisie Roman Vavrík (SDKÚ). Aby predišli ďalšiemu možnému právnemu sporu, tentoraz činnosť komisie oprú priamo o ústavný zákon, ktorý by chceli schváliť ešte na januárovej schôdzi. Komisia by mala pritom pôsobiť v rovnakej podobe ako doteraz (tvorilo ju jedenásť poslancov zo všetkých parlamentných strán). Ďalší člen exkomisie Robert Kaliňák upozorňuje ešte na jeden problém: Ústavný súd napadol aj ustanovenie, podľa ktorého komisia môže pôsobiť aj po skončení funkčného obdobia súčasnej NR SR. "Členmi komisie by tak mohli byť aj ľudia, ktorí by už neboli poslancami, lebo neuspeli v aktuálnych voľbách. Táto výhrada je legitímna," pripúšťa Kaliňák.

Úrad verzus poslanci
Podľa poslanca Viliama Soboňu (ĽS-HZDS) bez poslaneckej komisie chýba objektívny a spravodlivý pohľad na previerkový proces. "Bez nej by neboli využité všetky právne možnosti, aké fungujú v každom modernom štáte." Poslaneckej komisii sa v niekoľkých desiatkach prípadov podarilo dosiahnuť zmenu rozhodnutia NBÚ o neudelení previerky. Z čoho poslanci vychádzali? Úrad im poskytol svoje stanovisko k odvolaniu, spisový materiál o dotyčnej osobe. NBÚ pritom pri rozhodovaní o previerke pracuje s informáciami, ktoré dostáva od všetkých bezpečnostných zložiek vrátane SIS. Komisia mala k dispozícii aj spresňujúce materiály od osôb, ktoré sa odvolali. "Práve vďaka týmto doplňujúcim informáciám mohol byť v niektorých prípadoch záver komisie iný ako rozhodnutie úradu," vysvetľuje Kaliňák.

Zabudlo sa na úskalia
Ústavný súd zrušil odvolaciu komisiu v novembri. Tento verdikt prešiel iba tesnou väčšinou. Súd tak vyhovel generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, ktorý napadol niekoľko paragrafov zákona o ochrane utajovaných skutočností. Ten pritom ešte v roku 2004 podporilo vyše 130 zákonodarcov. Podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Abelovský si nepamätá, že by v tom čase boli diskusie, ktoré by komisiu nejakým spôsobom spochybňovali. "Bolo potrebné veľmi rýchlo zabezpečiť opravný prostriedok voči rozhodnutiu NBÚ. Aj preto si zrejme nikto vtedy neuvedomil možné ústavné úskalia."

Ako rozhodovala zrušená komisia:
- komisia riešila 205 odvolaní proti verdiktom Národného bezpečnostného úradu
- zrušila 43 rozhodnutí úradu, teda asi 20 percent z celkového počtu
- vyhovela 36 odvolaniam pri previerkach personálnej bezpečnosti
- vyhovela siedmim odvolaniam pri previerkach priemyselnej bezpečnosti
(Zdroj: odvolacia komisia, údaje za prvý polrok 2005)

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podozrenie voči CK Fischer
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:23