StoryEditor

Gašparovič dnes vymenoval 50 nových vysokoškolských profesorov

13.06.2005, 17:22
Autor:
TASRTASR

Odmietnutie spoplatnenia štúdia na vysokých školách (VŠ) v parlamente minulý mesiac podľa prezidenta Ivana Gašparoviča upokojilo rozbúrenú hladinu verejnej mienky a predovšetkým terajších a budúcich študentov.
Prezident to povedal v slávnostnom príhovore pri príležitosti udelenia akademického titulu profesor 50 docentom v Sieni Ústavy Bratislavského hradu. Menovacie dekréty si z jeho rúk prevzalo 34 nových profesorov a 16 žien - profesoriek. Medzi nimi boli napríklad aj herec Emil Horváth ml. a sociologička Iveta Radičová.
"Všetci chápeme, že vysoké školstvo na Slovensku potrebuje reformu, ale prihováram sa za takú jej koncepciu, ktorá by bola výsledkom širokej diskusie na akademickej pôde, tak aj vo verejnosti, a aby zohľadňovala realitu najmä sociálnu, ktorá dnes na Slovensku je," konštatoval Gašparovič. V oblasti vzdelávania nejde podľa neho len o otázku peňazí, ale aj o kvalitu. Štúdium na vysokoškolskom stupni už ani dnes nie je zďaleka lacné a bezplatné, dodal.
Na Slovensku sme si podľa prezidenta zvykli, že študent vysokej školy nastupuje do zamestnania na základe titulu, kým inde vo svete podniky prijímajú absolventov aj podľa mena VŠ a univerzity, na ktorej skončili. "Som presvedčený, že raz to príde aj k nám a takto sa budú kvality VŠ uplatňovať v praxi," poznamenal Gašparovič.
Nádejná budúcnosť krajiny sa podľa neho spája hlavne so vzdelanosťou a investíciami do nej. "Štát, ktorý šetrí na vzdelaní, sám na to dopláca," uviedol Gašparovič. Oveľa viac pozornosti treba podľa neho tiež venovať vede a výskumu na VŠ, v čom má SR stále veľké rezervy. Upozornil tiež na to, že univerzity by sa mali viac otvoriť podnikateľskému prostrediu a prichádzajúcim zahraničných investorom. V súvislosti so vstupom do euroatlantických štruktúr je podľa neho potrebné vypracovať koncepcie rozvoja do budúcnosti, čo platí aj o ďalšom smerovaní VŠ.
Všetkým profesorom a profesorkám prezident poďakoval za ich doterajšiu prácu a vyjadril nádej, že tento titul bude znamenať ďalšiu motiváciu pre ich vlastný osobnostný rast, i na prospech študentov a celej spoločnosti.
K získaniu titulu poblahoželal profesorom a profesorkám aj minister školstva Martin Fronc. Slovensko má podľa neho skoro najmodernejšiu legislatívu, ktorá v oblasti VŠ umožňuje fungovať v otvorenom konkurenčnom prostredí.
Prezident vymenovával profesorov vo svojom funkčnom období už po tretíkrát, naposledy 31. januára tohto roku, keď tento titul získalo 33 docentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. júl 2024 05:02