StoryEditor

Na Zlínsky filmový festival príde syn tvorcu animovaného seriálu No počkaj!

31.03.2006, 18:16
Autor:
TASRTASR

Alexej Kotenočkin, syn tvorcu legendárneho animovaného seriálu No počkaj! by mal byť hosťom 46. ročníka medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež v Zlíne. Do Čiech príde predstaviť celkom nové diely príbehov o vlkovi a zajacovi.
Každoročne tvorí dôležitú časť festivalu prehliadka aktuálnej tvorby jednej zo svetových kinematografií. Tentoraz padla voľba na Rusko. "Ich kinematografia sa nám v poslednom čase trochu vzdialila, stratili sme o nej prehľad," vysvetľuje programový riaditeľ Petr Koliha, ktorý prišiel predstaviť program festivalu na bratislavský Febiofest. K atraktívnym hosťom festivalu by preto mali okrem Kotenočkina patriť aj Nikita Michalkov či Oleg Tabakov.
Ďalším z pilierov festivalu je tento rok oslava sedemdesiateho výročia založenia Baťových filmových ateliérov v Zlíne. Tomu je podriadený celý vizuál a aj festivalová zvučka. Ateliéry spočiatku slúžiace na výrobu reklamných filmov a dokumentov preslávila neskôr najmä animovaná tvorba. V sekcii s názvom 70 rokov filmu v Zlíne uvádzajú na Febiofeste dve pásma filmových dokumentov Začalo sa to reklamou a Baťovský dokument a začiatok animovaného filmu v Zlíne. Okrem najdôležitejších sekcií, v ktorých budú súťažiť hrané, animované a dokumentárne filmy pre deti, pripravili v Zlíne aj sekciu debutujúcich európskych režisérov (horúcimi kandidátmi sú najmä filmy zo Španielska a Portugalska), novinky japonskej, kórejskej a indickej kinematografie, o najlepšiu detskú reklamu sa zase súťaží v sekcii Dúhová gulička. "Hľadáme pre deti príbehy, ktoré ich v prvej skúsenosti nedeptajú, nerozvracajú, napriek tomu im však sprostredkujú morálne posolstvo," vysvetľuje Koliha filozofiu festivalu.
Špeciálna sekcia je venovaná snímkam pochádzajúcim z krajín Vyšehrádskej štvorky. Minulý rok tu zvíťazil slovenský film O dve slabiky pozadu.
Popri hlavnom programe prebieha tradične mnoho sprievodných akcií. Po celej republike, aj do miest, kde sa film inak nedostane, bude jazdiť klimatizovaný kinemovlak. Na podporu tvorby študentov Zlínskej filmovej školy prebehne aukcia filmových klapiek.
Počas siedmich dní od 28. mája do 3. júna predstavia v Zlíne viac ako 400 filmov. Filmové umenie pritiahne každoročne asi 50 000 divákov a pozvanie organizátorov prijme 3000 hostí. Festival patrí k najväčším akciám svojho druhu na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 08:19