StoryEditor

Motosprávy

12.05.2003, 00:00

SPOLOČNOSŤ ŠKODA AUTO hospodárila v 1. štvrťroku tohto roku s čistým ziskom 476,5 milióna Kč a zlepšila tak výsledok v porovnaní s 1. štvrťrokom minulého roka. Vtedy totiž zisk tvoril 431,4 milióna Kč. Tržby za predaj vlastného tovaru a služieb v období od januára do marca tvorili 35,14 miliardy Kč a zvýšili sa tak z predchádzajúcich 34,44 miliardy Kč. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
KONCERNU VOLKSWAGEN AG hrozia v súvislosti s nepretržitým posilňovaním eura oproti americkému doláru veľké problémy. Uviedol to nedávno šéf dcérskej spoločnosti Audi Martin Winterkorn. Dolár od začiatku tohto roka klesol oproti euru o 7 %. Z dôvodu nepriaznivého kurzu amerického dolára VW očakáva za 1. štvrťrok zisk pred zdanením o polovicu menší. Na negatívny vývoj výmenného kurzu upozornil na valnom zhromaždení aj šéf celej nemeckej skupiny Bernd Pischetsrieder. Podľa denníka každý jeden cent, o ktorý sa euro posilní oproti USD, znamená zníženie zisku VW pred zdanením o 38 miliónov eur.
FIAT a jej veriteľské banky na čele s Intesa Bci pracujú na zmenách v úverových dohodách, ktoré sú súčasťou reštrukturalizačných plánov spoločnosti. Výkonný riaditeľ spoločnosti Fiat, Guiseppe Morchio, nedávno oznámil, že automobilka pracuje na novom pláne, ktorého súčasťou bude zlepšenie kvality produktov, zmeny v štruktúre nákladov a zavedenie mnohých inovačných prvkov. Banka Intesa spoločne s UniCredito, Sanpaolo IMI a Capitalia poskytli Fiatu v máji 2002 úver vo výške 3 miliardy eur, ktorý môže byť konvertovaný do podielov akcií v prípade, že skupina nesplní požadované podmienky redukcie dlhov.
FRANCÚZSKY AUTOMOBILOVÝ TRH zasiahol ďalší úder. V apríli sa potvrdila tendencia poklesu predaja nových osobných automobilov, ktorá sa prejavila už v prvých troch mesiacoch tohto roku. Predaj nových osobných automobilov sa v apríli znížil o 13 %, čo predstavuje 180 824 kusov, v porovnaní s aprílom minulého roku. Od začiatku tohto roku predaj nových áut vo Francúzsku klesol o 8,9 % (702 475 kusov). Uvedenú tendenciu zhoršuje aj fakt, že pokles predaja nových áut pokračuje už 12 za sebou nasledujúcich mesiacov. Od januára tohto roku sa na francúzskom trhu predávajú horšie aj autá domácich značiek. Napríklad automobilka Peugeot predala v apríli o 22,3 % menej nových áut. Aj značka Renault zaznamenala pokles predaja o 13 % napriek tomu, že nové autá Espace IV a nový Mégane motoristi prijali kladne. Najlepšie sa predávali Toyota Yaris a Nissan Micra. V apríli Toyota predala 7 064 vozidiel, Nissan 3 511.
DAIMLERCHRYSLER rokuje o vytvorení troch spoločných podnikov typu joint venture v Číne s cieľom vyrábať osobné a nákladné automobily Mercedes-Benz. Automobilka očakáva, že predbežné dohody sa jej podarí dosiahnuť v tomto roku. DaimlerChrysler chce automobily vyrábať v spolupráci so spoločnosťou Beijing Automotive Industry Corp (BAIC). Plánuje tiež vytvorenie spoločného podniku so spoločnosťou Southeast Motor Corp (SEM) na výrobu ľahkých nákladných áut Mercedes. Automobilka DaimlerChrysler oznámila, že rokuje s čínskymi predstaviteľmi o začatí montáže luxusných vozidiel Mercedes triedy C a E s použitím dovezených dielov z Nemecka, a to prostredníctvom joint venture s čínskym partnerom, ktorého nemenovala. Podľa predstaviteľov automobilky sú tieto rokovania zatiaľ veľmi úspešné, pričom vedenie DaimlerChrysler očakáva, že v Číne bude pravdepodobne vyrábať približne 20 000 vozidiel Mercedes ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 04:34