09.02.2003, 23:00

Koncern General Motors (GM) za 100 miliónov USD zmodernizuje 57 rumunských elektrických lokomotív. Rumunsko dostáva na obnovenie časti svojho železničného parku úver od medzinárodného konzorcia, ktorého hlavným organizátorom je Deutsche Bank. Garantmi úveru sa stali Japan Bank for International Cooperation a rumunský štát. Lokomotívy budú zmodernizované do troch rokov. Ich priemerný vek je 28 rokov.
Lokomotívy bude General Motors ElectroMotive Division modernizovať pre CFR Calotari v rumunskom podniku Electroputere Craiova. Podľa predstaviteľa amerického ministerstva obchodu majú USA záujem o rozvoj rumunskej infraštruktúry. V súčasnosti sa za 100 miliónov USD modernizuje prístav Konstanca, za 75 miliónov USD sa skvalitňujú cesty medzi Temešvárom a Craiovou a za 200 miliónov USD sa skvalitňuje železničná trať medzi Konstantou a mestom Fetešti. Rumunský minister verejných prác, dopravy a bývania Miron Mitrea pokladá za veľmi významný fakt, že taký priemyselný gigant ako General Motors vstupuje do Rumunska.
Výroba vlastných a licenčných modelov automobilov v Rusku (Volga, VAZ) sa dostáva do čoraz väčších ťažkostí. Ruské typy osobných motorových vozidiel sú technicky zastarané. Hlavné modelové rady majú "korene" v 60. a 70. rokoch a ich modernizácia zostala prakticky nulová. Napriek tomu ich ruské automobilky vyrobili vlani spolu 1,2 milióna. Výsledok bol o 3,2 % horší ako v roku 2001. Pokles zaznamenali hlavní výrobcovia automobilov v krajine AvtoVAZ a GAZ. Výroba pokračuje, ale hlavne na sklad. Parkoviská okolo automobiliek sú plné vozidiel, o ktoré nemajú zákazníci záujem. Nie sú totiž len technicky zastarané, ale aj drahé. Predaj automobilov však vlani dosiahol v Rusku medziročný vzostup o 7 %. Predalo sa ich spolu 1,5 milióna. Nárast sa dosiahol predajom nových a ojazdených zahraničných značiek. Kým v roku 2000 sa predalo 223 300 ojazdených áut, o rok neskôr sa ich už na tomto trhu umiestnilo 600 000. Ruská vláda sa však bráni dovozu "pohyblivého šrotu". Clo na ojazdené vozidlá zvýšila na 25 % a dovoz áut starších ako 7 rokov zakázala.
V Rusku začínajú postupne ovplyvňovať situáciu na trhu priame investície do automobilového priemyslu. Ford vyrába od minulého roka v Leningradskej oblasti, General Motors začal výrobu v Togliatti, KIA a BMW sú už niekoľko rokov aktívne v Kaliningrade. Tento rok by celková produkcia zahraničných automobilov mala dosiahnuť 1,2 až 1,3 milióna vozidiel. Bude to medziročný rast takmer 6 %.
V zmysle príslovia dobrých ľudí sa všade veľa zmestí, sa v nemeckom Frankfurte natlačilo do jedného auta 11 Afričanov a takto jazdili po meste. Posádka sa skladala zo siedmich dospelých a štyroch detí. Medzi dospelými bola aj tehotná žena a jeden z cestujúcich dokonca ležal v kufri. Volvo padlo do oka policajnej hliadke, ktorá im zabránila pokračovať v jazde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:34