StoryEditor

Dlhodobá stratégia podmienkou

28.05.2003, 00:00

Reštrukturalizácia Slovenských elektrární a predpokladaná privatizácia ich zostávajúcich častí, príprava štátneho rozpočtu na rok 2004 a daňovej reformy, aktuálne problémy slovenského agrokomplexu a ďalšie otázky boli hlavnými bodmi rokovania prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Michala Ľacha s premiérom Mikulášom Dzurindom, ktoré sa konalo v posledný aprílový deň t. r. Ako v súvislosti s tým povedal M. Ľach novinárom na následnom tlačovom brífingu na Úrade vlády SR -- zo strany zamestnávateľov bolo okrem iného cieľom nastolenia uvedených ťažiskových tém upozorniť vládu, ako sa každá z nich môže premietnuť do podnikateľského prostredia v období príprav na vstup do Európskej únie.
So zreteľom na vážnosť tejto problematiky navrhujú zamestnávatelia prerokovať ju v celej šírke na pôde Rady hospodárskej a sociálnej dohody. M. Ľach pri tejto príležitosti tlmočil premiérovi aj stanovisko Prezídia AZZZ SR k východiskám štátneho rozpočtu na rok 2004 a k dôchodkovej reforme. Prípadný súhlas s návrhmi podmieňujú podľa neho zamestnávatelia spracovaním ucelenej dlhodobej národohospodárskej stratégie s previazaním na jednotlivé čiastkové politiky, ako sú daňová, priemyselná, sociálna, zdravotná, regionálna a ďalšie.
Potrebu národohospodárskej stratégie podľa M. Dzurindu vláda SR akceptuje. Po jej strednodobej verzii sa v rámci príprav na vstup do EÚ v súčasnosti pracuje na rezorte hospodárstva aj na jej dlhodobej podobe. Vláda ju ešte pred schválením chce konzultovať so zamestnávateľskou a podnikateľskou sférou. V tomto smere sa nevyhýba ani diskusii o pripravovaných zámeroch v oblasti privatizácie a posúdeniu aktuálneho stavu slovenského agrosektora.
Zamestnávatelia môžu podľa M. Ľacha tento postoj, pokiaľ nebude formálny, len uvítať. O to viac, že slovenskí poľnohospodári a potravinári veľmi naliehavo upozorňujú na potenciálne riziko ohrozenia potravinovej bezpečnosti štátu a straty konkurenčnej schopnosti voči okolitým krajinám po očakávanom vstupe do EÚ, kde majú ich partneri podstatne vyššiu podporu. S obavami tiež pozerajú na niektoré opatrenia pripravovanej daňovej reformy. Veľké problémy by im mohla spôsobiť najmä zamýšľaná 20-percentná DPH. Jej dôsledky by sa podľa M. Ľacha mohli negatívne prejaviť aj v oblasti stavebníctva a cestovného ruchu. Vláda by preto mala svoje rozhodnutia starostlivo zvážiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 13:17