StoryEditor

Zo SAPARD získal najviac západ Slovenska (3. časť)

09.11.2004, 23:00
Posledné deviate kolo podávania žiadosti o finančnú pomoc z predvstupového programu SAPARD naznačilo trend vzostupnej aktivity žiadateľov -- agropodnikateľských subjektov.

Najviac podaných projektov, až 450 registrácií, zaznamenala agentúra SAPARD pri Opatrení č. 1 (poľnohospodárska prvovýroba). Najmenší počet podaných projektov sme mohli sledovať pri opatrení č. 4b (obce). Dôvodom nebol určite nezáujem obcí, ale fakt, že finančné limity na toto opatrenie boli vyčerpané už v predchádzajúcej výzve. Najväčšiu úspešnosť schválených projektov, viac ako 82 %, zaznamenalo Opatrenie č. 1, ktoré bolo v minulom roku na tom najhoršie. Naproti tomu najnižšiu úspešnosť, iba 37 %, získali projekty opatrenia č. 4a, ktoré si potvrdili pozíciu najhoršie vypracovaných projektov. Zo vstupných údajov vyplynulo, že najväčší nárast projektov bol zaznamenaný pri Opatrení č. 1 -- oproti roku 2003 ich pribudlo 376. Tento nárast pravdepodobne spôsobila aj informačná kampaň pôdohospodárskeho rezortu, ktorá zaktivizovala agropodnikateľov doslova v hodine dvanástej. Hrozba nevyčerpania finančných prostriedkov je však vždy aktuálna, pretože schválenie žiadostí ešte neznamená realizáciu samotného investičného zámeru. Tu badať negatívny trend, ktorý poukazuje na neschopnosť subjektov poľnohospodárskej prvovýroby reálne dotiahnuť (vyfinancovať) investičný zámer, o čom svedčí aj veľmi nízky počet ukončených projektov v období do 31. 5. 2004.

Najviac projektov v Trnavskom kraji
Rozširujúci prehľad o stave počtu podaných a schválených projektov za jednotlivé kraje ukazuje tabuľka.
Najviac podaných projektov, až 276, bolo v Trnavskom kraji, ktorých úspešnosť je oproti minulému obdobiu v porovnaní s inými krajmi jedna z najvyšších. Najväčší objem z verejných zdrojov, viac ako miliardu korún, si opäť odniesol Trnavský kraj.
Najmenej podaných projektov zaznamenal Trenčiansky kraj (100), ktorý si z celkového koláča verejných zdrojov odnesie spolu so Žilinským a Košickým krajom aj najmenší objem peňazí z verejných zdrojov. Najnižšiu úspešnosť schválených projektov na prijaté projekty zaznamenal Košický kraj (53,8 %) a Banskobystrický kraj (62,6 %).
Čo sa týka podielu verejných zdrojov na financovaní projektov z regionálneho členenia, tak najväčší podiel zaznamenali kraje s najúrodnejšou poľnohospodárskou pôdou, konkrétne Trnavský kraj (22,6 %) a Nitriansky kraj (20,4 %). Najmenší podiel sa z celkového objemu verejných zdrojov ušiel projektom Košického kraja (6 %) a Žilinského kraja (8 %).
Na základe analyzovaných údajov môžeme pozorovať preskupovanie verejných zdrojov do oblastí so ziskovým poľnohospodárstvom a s lepšími prírodnými podmienkami (Nitriansky a Trnavský kraj). V zásade je to pochopiteľné, pretože predvstupová pomoc z programu SAPARD bola poskytnutá iba životaschopným podnikateľským subjektom, ktoré počas posledných dvoch rokov vykazovali zväčša kladný hospodársky výsledok. Tento nepomer čerpania finančných prostriedkov sa počas sledovaného obdobia roku 2003 a 2004 iba potvrdil a podľa všetkého sa bude prehlbovať aj v ďalších rokoch, a to v neprospech podnikov hospodáriacich subjektoch v horších prírodných podmienkach.

Záujem obcí narástol
Na druhej strane si môžeme všimnúť veľký záujem obcí o predvstupovú pomoc v rámci Opatrenia č. 4b (na obnovu ciest, lávok, chodníkov, mostov, budov historického významu atď.), o čom svedčí až 165 prijatých projektov, na ktoré však bolo vyčlenených veľmi málo finančných prostriedkov z programu SAPARD, a preto v 9. kole bolo podávanie žiadosti na toto opatrenie pre nedostatok finančných zdrojov zastavené.

Programom SAPARD sa finančná pomoc únie nekončí
Členstvo Slovenskej republiky v EÚ a zavedenie spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ výrazne zmení nevyhnutné podmienky fungovania poľnohospodárstva. Programom SAPARD sa finančná pomoc nekončí a jeho pokračovateľom je Sektorový operačný program -- Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, kde bude možné čerpať finančné prostriedky až do konca roku 2008. Príprava projektu a projektovej dokumentácie je náročná činnosť, ktorú by žiadatelia nemali podceňovať a radšej by ju mali prenechať poradenským a konzultačným firmám. Takúto službu ponúka aj tím odborníkov pre odvetvové a prierezové ekonomiky pôsobiacich na slovenských univerzitách. Viac informácií na stránke http://eurofondy.szm.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 00:49