StoryEditor

Glastonbury sa kúpalo v hudbe aj bahne

25.06.2007, 00:00

Glastonbury nie je len meno malého mesta na juhovýchode Anglicka, ale aj názov najväčšieho hudobného festivalu pod šírym nebom na svete, ktorý sa konal od piatka do včera v noci. Jeho história siaha ešte do roku 1970, keď sa farmár Michael Eavis rozhodol premeniť svoj veľkostatok na hudobný raj hippies. Prvý ročník pod názvom Pilton Festival navštívilo 1 500 ľudí. Dnes festival navštívi ročne takmer 200-tisíc ľudí.
Festival už pravidelne sprevádzajú dažde a inak tomu nebolo ani tento rok -- okrem počúvania hudby sa tak návštevníci mohli oddávať "bahennému kúpeľu" (na snímke Reuters). Hudobnými ťahákmi tohto ročníka boli americká rocková kapela The Killers, islandská speváčka Björk, rockové legendy Iggy and The Stooges, Britka Lilly Allen, Arctic Monkeys či britský objav Amy Winehouse.
Hudobný svet čakal aj na vystúpenie priateľa modelky Kate Moss Petea Dohertyho so skupinou Babyshambles -- a dočkal sa.
Glastonbury je okrem iného známy aj svojimi ekologickými aktivitami -- aj tento rok ponúkal sprchy ohrievané slnečným žiarením, dobíjanie mobilného telefónu pomocou šliapadiel či toaletný papier z recyklovaného materiálu.
Na záver navštívil festival aj jeho zakladateľ Michael Eavis, ktorý si po prvý raz pozrel celý areál z helikoptéry a bol nadšený. Pre pretrvávajúce problémy s dažďom sa objavujú hlasy, či by festival nemal zmeniť dátum. Ako však povedal Eavis, festival sa viaže už 37 rokov k letnému slnovratu a ten sa zmeniť nedá. Aj budúci rok tak ostane všetko po starom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:23