StoryEditor

Gates: Charite daroval viac ako ktokoľvek iný

03.07.2006, 00:00

Bill Gates začal programovať v 13 rokoch v súkromnej škole v Lakeside School v Seattli. Možnosti v Lakeside mu nestačili a spolu s kamarátom Paulom Allenom sa často potichu vkrádali do laboratórií University of Washington. Tam ich síce chytili, no univerzita s nimi potom uzatvorila dohodu, aby zadarmo pomáhali tamojším študentom pri práci s počítačom. Neskôr začal študovať na Harvardovej univerzite, ktorú však nedokončil, aby mohol čo najskôr pokračovať v neskoršej celoživotnej kariére vývoja počítačových systémov. Spoločnosť Microsoft, ktorú založil v roku 1975 spoločne s Paulom Allenom, urobila z Billa Gatesa (51) najbohatšieho muža sveta. Jeho majetok dosiahol takmer 47 miliárd dolárov a výrobky jeho spoločnosti sú prakticky v každej domácnosti, ktorá vlastní počítač.
Gates sa v poslednej dekáde minulého storočia rozhodol svoj obrovský majetok využiť na podporu kultúry a pomoc najchudobnejším a trpiacim. Založil fond Corbis, ktorý vytvára jeden z najväčších svetových zdrojov vizuálnych informácií a kompletný digitálny archív umeleckých diel a fotografií získaných zo štátnych aj súkromných zbierok po celom svete. Spoločne s manželkou Melindou, s ktorou má tri deti, začali od roku 1999 poskytovať financie na liečbu najproblematickejších chorôb a znižovanie chudoby. Vlani sa stal Gates spolu s manželkou a rockerom Bonom osobnosťou roka časopisu Time. Aj preto, lebo táto trojica nazývaná aj "milosrdní samaritáni" dlhodobo figuruje na prvých miestach zoznamu najväčších svetových filantropov. Časopis Busines Week označil Gatesa označil za muža, ktorý za svoj život daroval najviac peňazí charite.
Gates tvrdí, že jeho deti všetok rozsiahly majetok nezdedia. Pred časom oznámil, že od júna 2008 sa nebude venovať každodennému riadeniu spoločnosti. Chce sa viac sústrediť na prácu v Nadácii Billa a Melindy Gatesovcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. september 2024 23:45