StoryEditor

Víkend pred televízorom

11.05.2007, 00:00

Sobota 12. apríla
20.00, Prima: Kráľ Artuš
Dobrodružný fiktívno-historický veľkofilm, rozvíjajúci bizarnú hypotézu, že Artuš, ten z artušovských legiend, bol vlastne v Británii domestikovaný Riman Artorius, ktorý ako rímsky vojvodca len potreboval na Britských ostrovoch porobiť poriadky s miestnymi pohanmi. V príbehu nechýbajú ani rytieri okrúhleho stola -- inak elitní bojovníci pozbieraní kade-tade po svete rímskymi légiami, ani Guinevra, miestna amazonka, a dokonca ani Merlin, ktorý však už v žiadnom prípade nie je ten veľký mág. No strach a hrôza, až sir Thomas Mallory rotuje v hrobčeku ako ventilátor. Ale ako na viac-menej zábavné jatky sa na to dívať dá. Film vznikol v americko-írsko-britskej koprodukcii v roku 2004 a pod režisérskou taktovkou Antoina Fuquaa si v ňom okrem iných zahrali aj Clive Owen a Keira Knightleyová.
20.00, ČT 2: Fišer alias Bondy
Dokument venovaný nedávno zosnulému spisovateľovi a filozofovi Zbyňkovi Fischerovi alias Egonovi Bondymu.
22.35, Markíza: Čiernočierna tma
Priamočiare akostné sci-fi béčko s Vinom Dieselom v hlavnej úlohe trestanca, ktorý chtiac-nechtiac pomáha spolustroskotancom prežiť na planéte ovládanej desivými monštrami. Čím menšie očakávania, tým väčší zážitok, stále však platí, že tento film režiséra Davida Twohyho bol jedným z najväčších a najpríjemnejších filmových prekvapení roku 2000.
22.45, Dvojka: Ríša slnka
Po Purpurovej farbe druhý z tak troška iných filmov jedného z najväčších režisérov súčasnosti Stevena Spielberga, nakrútený už v roku 1987 podľa románu Jamesa G. Ballarda. Vojnová dráma o mladíkovi, ktorý príde počas japonskej invázie do Šanghaja o oboch rodičov, a tak sa pokúša v rozbombardovanom meste prežiť na vlastnú päsť. Hlavnú úlohu vo filme stvárnil vtedy mladučký Christian Bale, ale zahral si napríklad aj John Malkovich.
Nedeľa 13. apríla
12.25, Joj: Prečo mačka nie je pes
Príjemná americká romantická komédia o krásnej, ale tupej modelke a inteligentnej, ale škaredej veterinárke, ktoré sa najprv spriatelia a potom rozhádajú kvôli láske muža, čo si o nich myslí, že sú vlastne jedna. Z jednej pozná hlas, vedomie, intelekt, z druhej pekný obal, takže je v tom poriadny zmätok. Film nakrútil v roku 1996 režisér Michael Lehmann a do hlavných úloh obsadil Janeane Garofalovú, Umu Thurmanovú a Bena Chaplina.
20.00, ČT 1: Učiteľ tanca
Česká komediálna dráma klasika českej filmovej réžie Jaromila Jireša z roku 1994 o ťažko chorom tanečnom majstrovi, ktorý sa prichádza liečiť do sanatória, ale zdá sa, že svoj boj s tuberkulózou prehrá. V každom prípade sa rozhodne nedať svoj život zadarmo a do boja s chorobou vytiahne zbrane najťažšieho kalibru -- tanec a optimizmus. Ostatní pacienti síce na neho spočiatku hľadia s nevôľou, avšak s postupom času sa k nemu pridajú do šíku, a aj keď nie všetci prežijú, aspoň môžu vo finále povedať, že žili naplno až do konca. A Martin Dejdar v hlavnej úlohe je jednoducho nezabudnuteľný.
21.05, Joj: Muž so železnou maskou
Americký veľkorozpočtový výpravný historisko-dobrodružný film odohrávajúci sa na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. Príbeh sa krúti okolo jeho údajného jednovaječného dvojčaťa, uväzneného nielen v žalári, ale aj v železnej maske. A do príbehu sú zamontovaní aj všetci štyria traja mušketieri. Príbeh filmu režisér Randala Wallacea inšpirovaný románmi Alexandra Dumasa je síce notoricky známy, oplatí sa však vidieť, predovšetkým kvôli fenomenálnemu hereckému obsadenie. Vedľa Leonarda Di Capria v titulnej dvojúlohe si vo filme zahrali aj Jeremy Irons (Aramis), John Malkovich (Athos), Gérard Depardieu (Porthos) a Gabriel Byrne (D´Artagnan).
22.00, Jednotka: Vyjednávač
Nie celkom docenený americko-nemecký triler režiséra F. Garyho Graya z roku 1998 o profesionálnom policajnom vyjednávačovi, ktorého nespravodlivo obvinia z vraždy kolegu a on nemá inú možnosť, len si sám vziať rukojemníkov, aby dokázal svoju pravdu. Pôsobí to síce nepravdepodobne, spáchať zločin, aby sa preukázalo, že zločin spáchaný nebol, ale keďže v pozadí je rozsiahle sprisahanie, dá sa tomu uveriť. Vyjednávač je však hodný pozornosti predovšetkým kvôli hereckým výkonom Samuela L. Jacksona a Kevina Spaceyho v úlohách proti sebe stojacich elitných policajných vyjednávačov.
23.05, Markíza: Matador
Americko-nemecko-írska krimikomédia z roku 2004 o nepravdepodobnom, ale o to silnejšom partnerstve medzi profesionálnym ostreľovačom, ktorý si privyrába ako nájomný zabijak a chcel by s tým skončiť, a životom sklamaným obchodným cestujúcim, ktorý nikdy nenašiel odvahu naplniť svoje sny. Keď sa tieto dva typy spoja, aby si spoločnými silami pomohli k nejakej hotovosti, nebude núdza nielen o napätie, ale ani o humor. Film nakrútil režisér Richard Shepard.
(J. M.)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:25