StoryEditor

Leonard Bernstein -- kúzelník taktovky

18.10.2005, 00:00

Zvláštny, nevyspytateľný, vtipný, oslnivo duchaplný, človek plný sily, vitality a radosti. Taký bol Leonard Bernstein (1918 -- 1990), geniálny dirigent, skladateľ úspešných muzikálov, baletov, symfónií, scénickej i filmovej hudby, autor množstva hudobných publikácií a kníh, známy popularizátor vážnej hudby.
Svoju oslnivú kariéru začal vlastne záskokom za dirigenta Newyorskej filharmónie Bruna Waltera, ktorý náhle ochorel. Koncertu predchádzala veľkolepá reklama, takže ho nebolo možné odriecť. V ten deň (14. novembra 1943) dostal príležitosť začínajúci skladateľ, no svetu sa predstavil výnimočný dynamický dirigent. Svojou vitalitou magnetizoval nielen publikum, ale aj orchester. Ako prvý americký dirigent účinkoval v milánskej La Scale i na najprestížnejších európskych scénach. V svojich kompozíciách zase spájal prvky džezovej a populárnej hudby s tradičnými formami. Zo štyroch muzikálov (On The Town, Wonderful Town, Candide) svet najviac očaril štvrtý West Side Story. Príbeh o tragickom osude Tonyho a Márie (téma Rómea a Júlie na americký spôsob) dotvára veľkomesto, kde v chudobnej štvrti West Side bojujú o nadvládu dva gangy: Tryskáči (Američania) a Žraloci (prisťahovalci). Medzi nepriateľskými tábormi sa zrodila nežná, no bolestivá láska Tonyho a Márie. Až po tragickej udalosti si hlavní hrdinovia uvedomujú zodpovednosť za rasovú nenávisť. Po premiére autor povedal: "Najhoršie, čo na svete jestvuje, je nenávisť. Nenávisť nevyhnutne vedie k vojne. Osud našej planéty závisí od toho, čo zvíťazí." Ojedinelosť hudby a príbehu mali také kvality, že iba málo muzikálov sa po ňom dočkalo podobného úspechu. Pri príležitosti 200. výročia Dňa nezávislosti Bernstein skomponoval pre Ameriku omšu. Jej pražská scénická premiéra na jeseň 1997 potvrdila, že patrí k najhodnotnejším kompozíciám 20. storočia.
Od chvíle, keď Bernstein prebral taktovku od Bruna Waltera, ju vlastne z rúk ani nepustil. Zdalo sa, akoby vôbec neopúšťal dirigentský pult. Ako dirigent prešiel všetkými významnými pódiami sveta. Na jeho koncertoch nechýbali diela J. S. Bacha, L. van Beethovena, no ani Dvořáka, Janáčka, Prokofieva, Stravinského... Napriek nesmiernej popularite a obľúbenosti jeho spolupracovníci museli počítať aj s jeho záhadným správaním. Objavil sa znenazdajky. Raz v zákulisí, v prítmí, inokedy na najfrekventovanejšom mieste. A tak, ako nečakane sa objavil, práve tak nečakane aj kamsi zmizol. Neustále obklopený novinármi, úporne sa brániac rozhovorom s nimi. V jeho správaní však nebolo ani stopy po strojenosti a vrtochoch hviezdy. Vedel sa úprimne tešiť s kolegami i náhodnými chodcami. Bol známy tým, že nevlastnil paláce, vily ani lietadlá a často sa zriekal honorárov. Zvyčajne ich dával na dobročinné účely. Pomáhal talentovaným klaviristom, spevákom i skladateľom. Nebál sa konkurencie. Často sa stávalo, že po koncerte dal namiesto recepcie prednosť družnej debate s mladými ľuďmi. Prácu s mládežou považoval za svoje osobitné poslanie, keď povedal: "Mládež, to je náš najväčší kapitál, to najdôležitejšie, najdrahšie, čo máme." Vo výchovných televíznych koncertoch pre školskú mládež vysielaných z koncertnej siene Newyorskej filharmónie sa blysol ako magický dirigent, vtipný rozprávač, pohotový klavirista i autor jednoduchého, detskej duši zrozumiteľného scenára.
Keď v roku 1990 dirigoval Beethovenovu IX. symfóniu na Pražskej jari, nik netušil, že o krátky čas jeho unavené telo navždy povie NIE! V decembri 1997 sa uskutočnila v aukčnej sieni Sotheby´s dražba zo súkromnej zbierky hudobných nástrojov, obrazov a kníh Leonarda Bernsteina. Medzi najatraktívnejšie vydražené predmety patrilo ebenové koncertné pianíno značky Bösendorfer vyrobené na objednávku vo Viedni, dirigentská taktovka zo slonoviny obložená diamantmi a rubínmi i vzácne čembalo. Vydražili sa aj rôzne partitúry, noty, ktoré patrili Mahlerovi, Beethovenovi, Mozartovi, Lisztovi, knihy s venovaním J. Kennedyovej a M. L. Kingovi a mnohé ďalšie predmety zo skladateľovej pozostalosti. Aukcia vyniesla 1,1 milióna dolárov, ktoré použili na charitatívne účely. V piatok 14. októbra si hudobný svet pripomenul 15 rokov od jeho úmrtia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:16