StoryEditor

Simpsonovci majú v Číne problémy

15.08.2006, 00:00

Čínske úrady sa rozhodli zakázať zahraničné kreslené seriály v hlavnom vysielacom čase. Čínski diváci si tak podľa rozhodnutia regulačného úradu od 1. septembra nebudú môcť v čase od 17.00 do 20.00 hod. vychutnať seriály ako Simpsonovci, Pokémon či Mickey Mouse. Týmto rozhodnutím chce úrad pomôcť domácim štúdiám v presadzovaní domácej animovanej produkcie.
V hlavom vysielacom čase tak dostane šancu napríklad kreslený Opičí kráľ. Čínski filmári však obvinili televízne stanice z podpory čierneho trhu, keďže, ako vyhlásili, lokálni vysielatelia ročne odvysielajú až 1 500 nelegálne skopírovaných filmov. Vo februári vláda napríklad zakázala vysielať film Memoirs of Geisha (Pamäte gejše), pol roka predtým zase celoplošne filmy s homosexuálnou tematikou. Cenzurovala aj najnovší film Mission Impossible:III s Tomom Cruisom, z ktorého vystrihla šesť minút. Nová kampaň čínskej vlády prišla práve v rozbehnutom projekte na sprísnenie kontroly nad populárnou kultúrou vrátane filmov, časopisov či internetových stránok. Televízne stanice už dostali poučenie, že musia obmedziť vysielanie zahraničných programov, úplne z hlavného vysielacieho času vylúčiť horory. Okrem toho sa hlásatelia musia obliekať konzervatívnejšie a musia používať čo možno najmenej anglických výrazov. Väčšina kreslených seriálov na národnom televíznom okruhu pochádza z domácej produkcie. Vďaka vládnej iniciatíve už vzniklo 15 animátorských štúdií nazvaných príhodne produkčné základne. "Dôvod regulácie je jasný. Má ochrániť domácu produkciu kreslených seriálov," uviedol Southern Metropolis.
Čínske štúdiá zamestnávajú stovky talentovaných animátorov, ktorí však vo väčšine prípadov pracujú na vedľajší úväzok pre zahraničné spoločnosti ako napríklad Walt Disney, Warner Bros či mnohé ďalšie západné a japonské štúdiá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:22